ErikS schreef:Hallo willem,
Het valt me op dat op de duitse site de nadruk wordt gelegd op stevig schudden van de bijen gedurende een minuut terwijl jij het schudden als uitschudden neerzet. Heb je geprobeerd hoeveel mijten er door het schudden vrijkomen. Wil dit zelf gaan uitproberen maar andere ervaringen zijn uiteraard zeer welkom.
Ben het overigens eens met de hardhandigheid van de getoonde methode in de film. Aan de andere kant was de methode waarbij werd gedood en met alcohol uitspoelen veel erger. Zou ook graag naar diervriendelijkere methodes kijken, heb goede hoop met de OTS en biotechnische-methode.
ter info: ik ben geen voorstander van gebruik van chemicaliën. In mijn ogen heeft gebruik van mierenzuur en oxaalzuur de charme van gebruik van traangas of pepperspray.
Vorig jaar heb ik netjes mijten geteld en daarna gehandeld.......... van mijn 8 volken zijn er 5 ten onder gegaan aan varroa. Dat is ook een ellendig lot voor de bijen dan is de poedersuikermethode voor ca 1% van de bijen een betere oplossing. En we zoeken verder naar nog vriendelijkere methoden
grtz
erik.
Erik, Willem zegt terecht dat de titel VarroaCONTROLE had moeten zijn.
Terecht zeg jij met andere woorden dan ik, dat in het you tube filmpje de blancoproef
ontbreekt. Ze hadden moeten laten zien of er zonder poedersuiker
ook mijtenval is als er geschud wordt. Misschien ook wel, maar wel minder.
Ik vraag me af of er een NATUURLIJKE situatie is die vergelijkbaar is met de
poedersuikerschudproef. Afgelopen tijd zag je vliegbijen die helemaal bepoederd
waren na bezoek aan Paardenbloem en Brem en vorig jaar, Springbalsemien.
Tijdens het vliegen trilt hun lichaam; het schudt. Zou de combinatie van die twee factoren, klevend poeder en vleugeltrillingen, soms óók Varroa's doen vallen ?
Ik schrijf dit omdat Erik in zijn bericht te kennen geeft aan natuurlijke bestrijding
de voorkeur te geven. Misschien ga ik de "schudproef" eens doen met stuifmeel in plaats van poedersuiker. Dat stuifmeel verzamel ik vanaf de bodemla (dus geen gekocht stuifmeel; i.v.m ziekte-overdracht). B3
P.S. Dat in de begintijd van het "Varroatijdperk' rond 1985 de bestrijding met
stofpartikels begon, was afgekeken van dieren zoals koeien en olifanten.
Die gooien stof over zich heen om parasieten van zich af te jagen. Kippen doen dat
ook; varkens nemen 'n modderbad. Later is de mierenzuurmethode afgekeken van
spechten die zich in mierenhopen wentelen waarna ze zich flink schudden.
Wel is bij hen de concentratie MZ zwakker dan de 60 tot 80 procentige mierenzuuroplossing waarmee wij de mijten te lijf gaan.
"Mag het een beetje minder zijn ?" zou 'n kruidenier kunnen vragen.
Daarom: Hoe hoog is eigenlijk de dichtheid van de mierenzuurmoleculen in de DAMP ofwel de cncentratie MZ in de lucht rond de bijen ?