Algemeen is het zo dat het voorjaar lichte honing geeft.
Nu de tweede helft van juni bloeien er andere bloemen dan april en mei.
Stuifmeel geeft ook een verkleuring zeker als je de raten uitperst.
Verder is het elk jaar anders soms lichter of donkerder van kleur.
Zou het niet eens "luizen" honing kunnen zin?
Daar is hier geen gebrek aan.
links bladhoning donkerste die ik ooit gehad heb (+/= 40 jaar oud), tweede van links recente voorjaarshoning en de twee rechtse vorige week geslingerd, beide voor een deel bladhoning.
ad staals
Laatst gewijzigd door A.A. Staals op ma 22 jun 2015, 07:52, 1 keer totaal gewijzigd.
Ook de honing die ik dit weekend heb geslingerd was donker, je kijkt haast "zwart" in het honingvat. Het is niet de honing van één bijenstand, maar van alle drie, en alle drie hebben ze donkere honing.
Ik heb hier (omgeving Leiden) het zelfde verhaal. Vorig jaar was de zomerhoning ook wat donkerder maar toen ik van de week een volk controleerde en een scheef gebouwd stuk raat wegsneed verbaasde ik me over de donkere kleur van de honing. Het is in ieder geval een stuk donkerder dan vorig jaar.
Hier, eibergen-achterhoek, op 2 van de 3 bijenstanden donkerehoning geslingerd, ook tussen de 2 donkere was de eene echt donker,en de andere
iets lichter. Vorige jaar had ik op 1 van de 3 bijenstanden honing die donker was, maar niet zo donker als nu.
Zoals bij 'dracht' en hier al aangehaald: het droge en zonnige voorjaar heeft de bladluizenpopulatie doen exploderen. Dat in combinatie met het feit dat door die droogte de planten weinig nectar produceren doet de bijen overschakelen op een andere dracht, namelijk de luizen. Ook hier donkere honing in de raten.