inderdaad, HMF was iets dat gebruikt werd om vast te stellen of de honing niet oververhit was. Terwijl andere zaken zoals achteruitgang van enzymen niet meetbaar waren was dit het wel. Hmf is vruchtensuiker die zich omzet. Bij normale omstandigheden duurt het jaren voor de wettelijke limiet overschreden wordt maar verwarming versnelt dat proces. Dus werd dit gebruikt om honing te controleren op oververhitting.
Maar plots is het ook giftig voor bijen.
Nochtans eten of drinken wij het dagelijks
HMF kan ontstaan uit de suikers die aanwezig zijn in honing. Het HMF-gehalte is een maat voor de versheid van de honing: in verse honing is er erg weinig aanwezig, maar naarmate de honing langer bewaard wordt, wordt er meer HMF gevormd; bij hoge temperatuur gaat dit sneller. In de Europese Unie zijn maximumgehalten voor HMF in honing vastgesteld: 40 mg/kg algemeen en 80 mg/kg voor honing afkomstig uit tropische gebieden.[15][16]
Diverse soorten gebrande koffie bevatten 300 tot 2900 mg/kg HMF.[17]
In gedroogde pruimen kan tot 2200 mg/kg HMF voorkomen.
a propos de vermelde bijenvoeding had als gevolg dat de wintervoeding kristalliseerde en op die manier de bijen het niet meer konden opnemen en stierven van de honger, dat is wat ik gehoord heb van slachtoffers uit eerste hand, het verhaal van vergiftiging door HMF heb ik later vernomen