FrancA schreef:
Moeten/gaan ze dan altijd/meestal allemaal tegelijk?
Heel lang geleden toen de was elke maandag aan de lijn gehangen werd om te drogen ,
keek men in de lente met angst en beven naar de lucht of de reinigingsvlucht niet begon .
En zag men dit te laat aankomen .....kon men opnieuw gaan wassen .
FrancA schreef:
Moeten/gaan ze dan altijd/meestal allemaal tegelijk?
Heel lang geleden toen de was elke maandag aan de lijn gehangen werd om te drogen ,
keek men in de lente met angst en beven naar de lucht of de reinigingsvlucht niet begon .
En zag men dit te laat aankomen .....kon men opnieuw gaan wassen .
Jaap v P
Pfiiew..!
Gelukkig hebben we nu een wasdroger of een goed geisoleerde droogzolder
Als iemand bijen op honing wil overwinteren dat kan dat natuurlijk best. Zelfs op heidehoning kunnen bijen goed de winter uitkomen.
Er zitten inderdaad meer reststoffen in honing dan in suiker, maar als er af en toe een reinigingsvlucht mogelijk is moet het lukken.
Voor de bijen zelf maakt het niet heel veel uit. De energetische waarde van suiker en van honing zal echt niet veel verschillen.
Het is wel zaak zeker te stellen dat er voldoende voer is. Als een volk maar 10 kilo honing heeft gehaald moet er zeker nog bijgevoerd worden. Dit zou ik i.v.m. mogelijke ziekten niet doen met honing uit andere volken, maar met suiker.
Overigens geloof ik er niet echt in dat de vitaminen en mineralen in honing van enig belang zijn voor de volwassen bijen. Zij hebben alleen energie nodig om warmte te produceren. Het voedersap dat ze later aan het jonge broed moeten geven wordt gemaakt vanuit het eiwit-vet lichaam en dat hebben ze al voor de inwintering opgeslagen. Daarnaast denk ik dat bijen de vitaminen en mineralen halen uit de opgeslagen stuifmeel.
Wat ik wel interessant vind is de omgekeerde manier van redeneren van sommige imkers. "In honing zitten allerhande stofjes, in suiker zit niets, dus suiker is niet goed." Terwijl de proef (miljoenen volken die op suiker de winter door komen) laat zien dat die redenering niet klopt.
Hier kan ik wat mee dank u wel Tieme
Ik denk niet dat het zo maar een onderdeel is zoals hier in deze quote, waar we naar moeten kijken. Natuurlijk zijn er voldoende volken die de winter overleven op suiker. Toch zijn er heel veel imkers die volken verliezen. Hoe komt dat dan ? En waarom heeft de ene imker dat wel en de ander niet ?En waarom gingen alle volken vroeger dan niet ten onder aan roer ? Persoonlijk denk ik dat alle kleine beetjes van slechte dingen de problemen veroorzaken, waaronder suiker voeren met minder voedingsstoffen dan honing, te veel bestrijdingsmiddelen, te weinig variatie in de dracht, varroa, etc etc. Overigens heb ik hier een wild bijenvolk in oud nest van een specht zitten, dus dat die niet meer bestaan is niet waar. Ben wel benieuwd of dit volk de winter overleeft, want ik heb gezien dat de koolmezen er dol op zijn.
winterkoning schreef:................ Overigens heb ik hier een wild bijenvolk in oud nest van een specht zitten, dus dat die niet meer bestaan is niet waar. Ben wel benieuwd of dit volk de winter overleeft, want ik heb gezien dat de koolmezen er dol op zijn.
de opening, mits je erbij kan, kleiner maken zodat de mezen er niet in kunnen?
Met een zonder vriendelijk groet,
Erick
Stof tot nadenken:
De natuur heeft de mens niet nodig, maar de mens wel de natuur
Hier in het dorp zit een bijenvolk al minimaal twee, maar waarschijnlijk drie jaar in een Catalpa. Ik hoop er in het voorjaar een zwerm van te kunnen opvangen, en ben dan zeer benieuwd hoe ze er aan toe zijn.
Hier in de spouw van de kerk zitten al jaren bijen(volgens pastoor)al meer als tien jaar.In de 5 jaar dat ik hier woon is het volk wat er in zat één keer de winter niet doorgekomen.De zwerm die er toen introk zit er nu voor de derde winter.Dus JA volken kunnen best nog zonder imker overleven!
Petro
petro schreef:Hier in de spouw van de kerk zitten al jaren bijen(volgens pastoor)al meer als tien jaar.In de 5 jaar dat ik hier woon is het volk wat er in zat één keer de winter niet doorgekomen
Als een pastoor het zegt.....
Een vriend van mij had vroeger bijen. Maar die zijn allemaal verdwenen. Nu staan die kasten daar te vervallen in een oude stal. Waarschijnlijk zitten ze ook nog eens vol met wasmot. In deze kasten komt nu bijna jaarlijks een zwerm en telkens is het resultaat hetzelfde, na de winter is de zwerm dood.