Mooi en d(r)ankbaar werk dat mede maken.
Vorige week nog wat flessen gebotteld.
Resultaat na een jaar. Deze batches was 10-01-2015 gestart.
Met geduld bereik je meer
Bijlagen
Flessen weer gevuld. Weer wat op voorraad.
gereed om ver te hevelen/bottelen.
10 liter flesje en mooi helder.
http://www.bitsandbees.nl Bijna alles over bijen.
Bijen, monitor van ons milieu!
Zo, ik heb dit weekend ook 2 brouwseltjes opgezet. voor de eerste maal overigens, waardoor het nog lang niet zeker is dat we binnen een jaar ook daadwerkelijk over mede kunnen spreken.
na wat lezen op het internet begon ik met het maken van een starter. kwestie van op safe te spelen, zo las ik. die starter bestond uit het sap van enkele appelsienen (sinaasappels), citroenen en limoenen, aangelengd met water, giststarterpoeder en gistpoeder (2 verschillende gisten, want 2 dame-jeanneflessen van 5 l). of ik dat sap ook eerst had moeten koken kon ik niet terugvinden.
na een dag werd een mengsel van gekookt en terug afgekoeld water met aromaten, wijnsteenzuur, citroenzuur, nog wat giststarterpoeder en honing toegevoegd. de honing werd dus niet mee gekookt. de meningen hierover waren verdeeld. sommigen vinden dat het nodig is om de honing te koken, anderen niet. aangezien ik al met zo veel verschillende parameters zit (andere aromaten, andere gist), heb ik dit maar op de zelfde manier gedaan voor de beide brouwsels.
welke aromaten werden gebruikt: fles 1: kaneel, kardamom, zeste van citroen. Fles 2: lavendel, tijm en rozemarijn.
de fles werd afgesloten met een waterslot en staat sindsdien te bluppen.
benieuwd wat dat gaat geven!!
Met kaneel en vanille moet je goed uitkijken zo te veel . afgelopen weekend een fles met vanille stokje van 2014 was niet te drinken. Hopelijk zijn mijn eigen batches zo meteen wel drinkbaar. Afwachten.
Erik Konijn schreef:Met kaneel en vanille moet je goed uitkijken zo te veel . afgelopen weekend een fles met vanille stokje van 2014 was niet te drinken. Hopelijk zijn mijn eigen batches zo meteen wel drinkbaar. Afwachten.
goeie tip. had enkele kaneelstokken gedurende een kwartier gekookt in een liter water, wat uiteindelijk moet resulteren in 5 liter mede. hopelijk wordt het dus eerder een subtiele smaak ipv een overheersende smaak.
Als beginnend imker heb ik een acuut tekort aan uitgebouwde ramen. Bij deze vandaag beslist om van 3 ramen met wintervoer mede te maken. Het voer was grotendeels gekristalliseerd en ik heb de ramen ontzegeld en de suiker in water laten oplossen. Ik heb momenteel een pot met ongeveer 20l "aftreksel".
Ik heb het internet en die forum reeds doorzocht maar ik zie door het bos de bomen niet meer.
Mijn stappenplan zit er momenteel als volgt uit:
Aftreksel laten koken, voor een uurtje
Laten afkoelen
Gist toevoegen en waterslot plaatsen.
Wachten?
Ik zal morgen proberen om wijn of champagne gist te bemachtigen maar blijkbaar lukt het ook met bakkergist. De laatste kan ik morgen zeker vinden want blijkbaar is de plaatselijke verdeler van brouwmateriaal morgen gesloten.
laat mede nooit koken, en als er genoeg honing in zit gaat het toch wel gisten.
Maar dan verwarmen tot 30 graden en niet hoger voor echte mede.
Ik doe er dan wijn gist bij en gist voeding zout, en dan veel geduld.
Tinus waarom wijngist en welke?
Waarom niet meteen mede gist daar is het toch voor bedoeld?
Theusje waarom niet bestellen bij bv brouwmarkt of kooy jubbega lekker gemakkelijk ook is het leuk om langs te gaan Brouwmarkt is ook op zondag open in Almere als je zin hebt om langs te gaan.
Ik ben er ook aan begonnen,door eerst een paar weken een te lezen op het forum van de baldadigebij.
En werd toen zo enthousiast dat ik gistflessen bestelt heb en er staan inmiddels twee batches te bubbelen.
Heb ook gelijk nog twee flessen besteld voor nog meer probeersels.
Ik merk wel dat wachten het moeilijkste is van mede maken.
IK maak gebruik van trimo bee vaatjes is ook 10 liter en lekker goedkoop wil je meer maken dan kan je CurTec Voerton met Schroefdeksel - Rood/Wit gebruiken. Bij welkoop verschillende maten.