Dat is aan te passen naar ieders omstandigheden ....Tieme schreef:En hoe zorg je dat de honing niet vervuild wordt?
Er komt daarna nog lindedracht....
Nee hier is tot mijn spijt geen linde dracht.
Dat is aan te passen naar ieders omstandigheden ....Tieme schreef:En hoe zorg je dat de honing niet vervuild wordt?
Er komt daarna nog lindedracht....
Waarom eind juli pas, begin juli is hier de grootste dracht afgelopen, dus ik zou geen dag langer wachten.tomer schreef: maar het hoofdvolk zou ik pas eind juli behandelen tegen varroa. Tot die tijd kunnen ze nu toch verder met een lagere varroadruk, lijkt mij.
De 3 mijten per week was in de winterperiode. Ik denk dat het er nu wel iets meer zijn, maar de resulaten zijn minder betrouwbaar door de mieren en oorwormen enz. En idd: 2000 extra darren voeden kost ook energie.ErikS schreef:3 mijten op de varroaschuif betekend toch 1500 mijten in het volk?
Dat gaat richting de grenswaarde van 10%.
oeps, is per week, helemaal goed. Maar snap dan het aantal mijten dat je nu vind nog niet. je had van de winter 200 mijten en nu heb je die op een raam al. Klinkt als veel.
Het aanzetten van darrenbroed kost energie maar het voeden van darren gedurende hun leven ook. Na wegsnijden hoeven ze niet gevoed te worden, de larven weer wel.
Het is mijn eerste jaar als bijenhouder. Ik heb nog niet zo'n goed idee van de drachtperiodes in mijn streek (Lubbeek, Vlaams Brabant).joselito schreef:Waarom eind juli pas, begin juli is hier de grootste dracht afgelopen, dus ik zou geen dag langer wachten.tomer schreef: maar het hoofdvolk zou ik pas eind juli behandelen tegen varroa. Tot die tijd kunnen ze nu toch verder met een lagere varroadruk, lijkt mij.
Dat is ook heel vaak de vraag die ik mij hier stel als ik zo het forum doorlees. Ik zie heel veel imkers in hun bijdrage het advies geven om tijdens het drachtseizoen met hiveclean of oxaalzuur te behandelen. Of propageren om elke maand een hiveclean behandelink uit te voeren. Ik heb heel vaak het idee dat wij uit het oog verliezen dat wij levensmiddelen produceren. Uit onderzoek blijkt gewoon dat als je oxaalzuur gebruikt in het drachtseizoen de geslingerde honing een hoger gehalte oxaalzuur bevat dan in volken die niet zijn behandeld. En het afnemen van de honingkamer blijkt hier niet de oplossing. In Duitsland is behandelen van bijenvolken met varroabestrijdingsmiddelen verboden.Hoe doet iemand dat zonder de honing te vervuilen?
Zal ik zeker overwegen, maar het grote verschil met een broedaflegger te maken is dat ik dan de koningin zal moeten vinden veronderstel ik?ErikS schreef:tip 2: vlieger maken bij begin hoofddracht, relatief meer haalbijen en de broedramen hebben de hoofdmoot varroa en kun je alvast beginnen met bestrijden.
Bedankt Gerard. Zelf kwam ik op andere (zelfs nog hogere) resultaten, er van uitgaand dat een vrouwelijke varroa zich 2 tot 3x voortplant en er dan telkens 2 tot 3 extra vrouwelijke mijten bijkomen. Hoeveel tijd er tussen de generaties varroa zit, weet ik echter niet.Gerard Boswinkel schreef: Verder vraag jij je in je eerste bijdrage nog af hoeveel mijten het dan zouden zijn in augustus. Een goede vuistregel is dat de mijtenpopulatie per maand tenminste verdubbeld. Dus dat zou betekenen dat de 150 mijten die jij nu weggevangen hebt met de darrenraat er in augustus tenminste 1600 zouden zijn geweest.
Bedoel je met vangramen ramen met darrenraat? Ik las net een interessante methode om de darrenraatmethode te combineren met het maken van een vlieger. Een week voor het maken van de vlieger kan je darrenraat laten beleggen. Dan het volk opsplitsen in een vlieger en een broedaflegger (met alle ramen broed). De darrenraat wel in de vlieger hangen om de mijten weg te vangen. Hierna opnieuw darrenraat laten beleggen in de vlieger en die dan in de broedaflegger hangen om ze ook daar weg te vangen. Lijkt mee een goede methode, maar je moet wel steeds exact op tijd zijn.ErikS schreef:Makkelijkste is een vlieger maken (met een vangraam) en het broed separaat behandelen (of ook met vangramen werken, 3x).
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten