Erg snelle kristallisatie

Praktijk-onderwerpen.

Moderator: Hans van der Post.

joselito
Berichten: 2015
Lid geworden op: ma 06 jul 2009, 22:06
Imker sinds: 1979
Aantal volken: 20
Bijenras(sen): carnica
Locatie: Helchteren, België
Contacteer:

Re: Erg snelle kristallisatie

Bericht door joselito »

Koolzaadhoning hoef je niet te enten. Deze kristalliseert zo snel dat enting overbodig is. Zelf doe ik deze honing nooit direct in potten.
De honing wordt geroerd tot hij nog nauwelijks loopt en dan in honingemmers gedaan van 12 kg. De volgende dag is de honing stijf. De korrel is door het roeren heel fijn en deze honing is ideaal om andere honing te enten. Nu kan het zijn dat de honing hard gaat worden in de emmers, dat hangt ook van het vochtgehalte af.
Om de honing in potten te krijgen en een smeuïge honing te bekomen, verwarm je zo een emmer op 40°. Na een aantal uren (afhankelijk van de hardheid) is de buitenste laag terug vloeibaar. In het midden zit nog een harde blok. Als er ijsbloem was komt dit naar boven, dus als er schuim op de honing ligt schuim je eerst af. Nu bewerk je de honing tot alles vloeibaar is. Dan doe je honing in potten.
De volgende dag is de honing terug stijf, maar hij zal niet hard meer worden.
De snelle kristallisatie van koolzaadhoning heeft niets te maken met vochtgehalte of het koude weer.
Het heeft te maken met de verhouding druivensuiker en vruchtensuiker.
Zoveel te meer druivensuiker des te sneller de kristallisatie.
Koolzaadhoning bevat veel druivensuiker.
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten