Honing herkennen
Moderator: Hans van der Post.
-
- Berichten: 4
- Lid geworden op: do 07 jul 2016, 08:29
- Imker sinds: 2011
- Aantal volken: 3
- Bijenras(sen): Buckfast
- Contacteer:
Honing herkennen
Hallo allemaal,
voor een wat oudere collega imker slinger ik dit jaar de ramen. Voor hem wordt dat steeds lastiger. Zelf heeft hij een handslinger en ik eentje met motor. Ik help dan een beetje met afhalen en neem ze dan mee. Dat zijn nu een raam of 20-25 (enkele HK en ook wat BK ramen).
Hij staat erop dat ik dan een kilo of 3 houd voor de moeite. Dat is op zich prima.
Dit keer zag ik dat de honing vrij licht van kleur was. Het zit nog in de ramen. Het lijkt zo haast suiker. Is dat nog te controleren? Zelf heb ik wat geproefd, zo uit het raam. Als je je inbeeld dat het suiker is, geloof je dat eigenlijk ook.... Proef niet echt wat bloem-achtigs of de smaak van linde of braam of iets dergelijks herken ik er ook niet in.
Zelf verkoop ik ook soms wat potjes honing, dus dan wil ik wel goede honing hebben.
Ik hoop op tips van experts...
voor een wat oudere collega imker slinger ik dit jaar de ramen. Voor hem wordt dat steeds lastiger. Zelf heeft hij een handslinger en ik eentje met motor. Ik help dan een beetje met afhalen en neem ze dan mee. Dat zijn nu een raam of 20-25 (enkele HK en ook wat BK ramen).
Hij staat erop dat ik dan een kilo of 3 houd voor de moeite. Dat is op zich prima.
Dit keer zag ik dat de honing vrij licht van kleur was. Het zit nog in de ramen. Het lijkt zo haast suiker. Is dat nog te controleren? Zelf heb ik wat geproefd, zo uit het raam. Als je je inbeeld dat het suiker is, geloof je dat eigenlijk ook.... Proef niet echt wat bloem-achtigs of de smaak van linde of braam of iets dergelijks herken ik er ook niet in.
Zelf verkoop ik ook soms wat potjes honing, dus dan wil ik wel goede honing hebben.
Ik hoop op tips van experts...
-
- Berichten: 246
- Lid geworden op: wo 20 mei 2015, 20:41
- Imker sinds: 2014
- Aantal volken: 5
- Bijenras(sen): Carnica
- Locatie: Roesbrugge, west-vlaanderen
- Contacteer:
Re: Honing herkennen
Misschien heb je hier iets aan
[BLACK RIGHT-POINTING TRIANGLE] 2:45
https://www.youtube.com/watch?v=AIROuMdWNxY
[BLACK RIGHT-POINTING TRIANGLE] 2:45
https://www.youtube.com/watch?v=AIROuMdWNxY
-
- Berichten: 4
- Lid geworden op: do 07 jul 2016, 08:29
- Imker sinds: 2011
- Aantal volken: 3
- Bijenras(sen): Buckfast
- Contacteer:
Re: Honing herkennen
Ah dat filmpje ziet er handig en duidelijk uit.
Hiermee ga ik aan de slag! Hopelijk werkt het zo ook in de praktijk, ben benieuwd.
Hiermee ga ik aan de slag! Hopelijk werkt het zo ook in de praktijk, ben benieuwd.
-
- Berichten: 740
- Lid geworden op: ma 07 apr 2003, 21:56
- Imker sinds: 1994
- Aantal volken: 6
- Bijenras(sen): bastaard
- Locatie: Netherlands
- Contacteer:
Re: Honing herkennen
Ha Steve, wat een leuke voorbeelden, maar het roept ook de vraag bij mij op of het resultaat niet ook wordt bepaald door de mate van rijping van de honing, dus hoe dunner de nectar/honing, hoe meer suikerachtig gedrag?
Ik zal het zeker ook zelf gaan proberen.
Ik zal het zeker ook zelf gaan proberen.
-
- Berichten: 246
- Lid geworden op: wo 20 mei 2015, 20:41
- Imker sinds: 2014
- Aantal volken: 5
- Bijenras(sen): Carnica
- Locatie: Roesbrugge, west-vlaanderen
- Contacteer:
Re: Honing herkennen
Kan best zijn Astrid, ik heb het zelf nog nooit geprobeerd. Maar dan maak ik ook de bedenking dat honing die onvoldoende gerijpt heeft toch beter niet geslingerd wordt.
- Hans van der Post.
- Moderator
- Berichten: 8309
- Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
- Imker sinds: 1962
- Aantal volken: 4
- Bijenras(sen): F1 carnica VSH
- Locatie: Oegstgeest
- Contacteer:
Re: Honing herkennen
Er was toch een proef met ontsmettingsjodium waar je het onderscheid van honing en geslingerde suiker kon aantonen.
Ben even kwijt hoe deze proef ging.
Ben even kwijt hoe deze proef ging.
!Hans.
- Wim Joosten
- Erelid
- Berichten: 2755
- Lid geworden op: do 09 okt 2003, 16:26
- Imker sinds: 2003
- Aantal volken: 1
- Bijenras(sen): bastaard
- Locatie: Beilen
- Contacteer:
Re: Honing herkennen
Hans, leuk dat je dit weet. Ik vond hier een artikel daarover: https://nvon.nl/sites/nvon.nl/files/vak ... 34-436.pdf
In het kort komt het hier op neer:
Natuurzuivere honing bevat het enzym amylase. In kunsthoning komt dat enzym niet voor. Met testen op de aanwezigheid van dat enzym is te beoordelen met welk type honing je te maken hebt.
Door zetmeel en een jodiumoplossing aan de honing toe te voegen zal de honing blauw verkleuren.
Als amylase aanwezig is, zal die blauwkleuring langzaam verdwijnen en is het bewijs van zuivere honing geleverd.
Materiaal
• Natuurhoning, 25% oplossing in water
• Een reageerbuis
• Waterbad
• Jodium-kaliumjodideoplossing
• 1% zetmeeloplossing
Methode
Vul de reageerbuis elk met de oplossing.
Voeg 1% zetmeeloplossing toe en enkele druppels van de jodiumoplossing. Zet de buis in het waterbad van circa 35 graden. Controleer regelmatig in of de blauwe kleur verdwijnt, zoniet dan is het dus geen zuivere honing.
Natuurzuivere honing wordt door bijen geproduceerd. Tijdens het verzamelen van de nectar worden de bijen ook onder de stuifmeelkorrels bedolven. De ene dienst is de andere waard. Bijen zijn namelijk bloemvast. Die stuifmeelkorrels kunnen uiteindelijk ook in de honing
terecht komen. Kunsthoning bevat geen stuifmeelkorrels en daar is op te testen.
In het kort komt het hier op neer:
Natuurzuivere honing bevat het enzym amylase. In kunsthoning komt dat enzym niet voor. Met testen op de aanwezigheid van dat enzym is te beoordelen met welk type honing je te maken hebt.
Door zetmeel en een jodiumoplossing aan de honing toe te voegen zal de honing blauw verkleuren.
Als amylase aanwezig is, zal die blauwkleuring langzaam verdwijnen en is het bewijs van zuivere honing geleverd.
Materiaal
• Natuurhoning, 25% oplossing in water
• Een reageerbuis
• Waterbad
• Jodium-kaliumjodideoplossing
• 1% zetmeeloplossing
Methode
Vul de reageerbuis elk met de oplossing.
Voeg 1% zetmeeloplossing toe en enkele druppels van de jodiumoplossing. Zet de buis in het waterbad van circa 35 graden. Controleer regelmatig in of de blauwe kleur verdwijnt, zoniet dan is het dus geen zuivere honing.
Natuurzuivere honing wordt door bijen geproduceerd. Tijdens het verzamelen van de nectar worden de bijen ook onder de stuifmeelkorrels bedolven. De ene dienst is de andere waard. Bijen zijn namelijk bloemvast. Die stuifmeelkorrels kunnen uiteindelijk ook in de honing
terecht komen. Kunsthoning bevat geen stuifmeelkorrels en daar is op te testen.
Met vriendelijke groet,
Wim
Wim
-
- Berichten: 876
- Lid geworden op: wo 16 jan 2002, 13:17
- Contacteer:
Re: Honing herkennen
"Suikerhoning" heeft een elektrische geleidbaarheid tot ca 100 microSiemens/cm.
Even meten dus.
Hoort iedere vereniging wel te hebben een geleidsbaarheidsmeter.
Dus even vragen aan de keurmeester van je afdeling/vereniging.
Even meten dus.

Hoort iedere vereniging wel te hebben een geleidsbaarheidsmeter.
Dus even vragen aan de keurmeester van je afdeling/vereniging.
http://www.bitsandbees.nl Bijna alles over bijen.
Bijen, monitor van ons milieu!
Bijen, monitor van ons milieu!
- Wim Joosten
- Erelid
- Berichten: 2755
- Lid geworden op: do 09 okt 2003, 16:26
- Imker sinds: 2003
- Aantal volken: 1
- Bijenras(sen): bastaard
- Locatie: Beilen
- Contacteer:
Re: Honing herkennen
Mooie suggestie Gerard.gerard.b.w.vos schreef:"Suikerhoning" heeft een elektrische geleidbaarheid tot ca 100 microSiemens/cm.
Even meten dus.![]()
Hoort iedere vereniging wel te hebben een geleidsbaarheidsmeter.
Dus even vragen aan de keurmeester van je afdeling/vereniging.
Hier een voorbeeld met elektrische geleidbaarheid van honing:
Met vriendelijke groet,
Wim
Wim
-
- Berichten: 4
- Lid geworden op: do 07 jul 2016, 08:29
- Imker sinds: 2011
- Aantal volken: 3
- Bijenras(sen): Buckfast
- Contacteer:
Re: Honing herkennen
Bedankt voor alle informatie, erg behulpzaam en leerzaam.
Het is waarschijnlijk klaverhoning. Dat zou een goede verklaring zijn, lijkt me. Als iemand er verder nog ideeën of informatie over heeft, hoor ik het graag.
Het is waarschijnlijk klaverhoning. Dat zou een goede verklaring zijn, lijkt me. Als iemand er verder nog ideeën of informatie over heeft, hoor ik het graag.
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Semrush [Bot] en 7 gasten