Recepten uit verschillende landen
die gebruik maken van honing.
-
joselito
- Berichten: 2053
- Lid geworden op: ma 06 jul 2009, 22:06
- Imker sinds: 1979
- Aantal volken: 20
- Bijenras(sen): carnica
- Locatie: Helchteren, België
-
Contacteer:
Bericht
door joselito » do 12 jan 2017, 19:18
gerard.b.w.vos schreef:Als het waterslot droog komt te staan kan je het ook gelijk weggooien.
Weggooien niet, maar dan heb je wel wijnazijn voor vele jaren

-
m.kolsters.
- Berichten: 1784
- Lid geworden op: di 11 sep 2007, 14:34
- Imker sinds: 1994
- Aantal volken: 25
- Bijenras(sen): carnica
- Locatie: Middelbeers Nederland
-
Contacteer:
Bericht
door m.kolsters. » di 17 jan 2017, 15:01
En als het azijn is zo als ze zeggen gewoon een paar potten honing er bij, heb je weer mede.
Wat het waterslot betreft is dat geheel juist hou het vol en dicht met een watje of afsluiter.
De fles is half vol en dat geeft niet zo veel heb er wel tien die niet vol zijn. ( te veel geproefd.) proef met je mate.
Tinus Kolsters
-
Cor Van Pelt
- Berichten: 226
- Lid geworden op: vr 24 mar 2006, 15:29
- Imker sinds: 1970
- Aantal volken: 5
- Bijenras(sen): Buckfast en bastaard
- Locatie: Lethbridge,Alberta,Canada
-
Contacteer:
Bericht
door Cor Van Pelt » do 19 jan 2017, 03:59
Ik heb nog wat honing in potten van 3 jaar terug. Nu lees ik over mede maken. Maar ik lees ook dat dat wel een lange tijd vraagt om een goed produkt te krijgen.
Wie van jullie hebben op de kortste tijd mede gemaakt? Als het een paar jaar duurt zie ik er vanaf!!
Groeten uit Alberta.
Cor.
-
m.kolsters.
- Berichten: 1784
- Lid geworden op: di 11 sep 2007, 14:34
- Imker sinds: 1994
- Aantal volken: 25
- Bijenras(sen): carnica
- Locatie: Middelbeers Nederland
-
Contacteer:
Bericht
door m.kolsters. » do 19 jan 2017, 12:37
Cor de kortste tijd is 3 maanden, maak de honing warm 75 gr. met water verdund zoet is 2 honing een water droog is 2 water een honing
maar wel bedenke dat zoet hoger gist en langer goed blijft. Als dit is afgekoeld 20 gr. dan gist korrel gist en voedingen zout er bij en\ als het water slot aan twee kante even hoog is kan je in de fles gaan doen.
Tinus Kolsters
-
BBBeez
- Berichten: 116
- Lid geworden op: di 27 feb 2007, 17:26
- Imker sinds: 2007
- Aantal volken: 15
- Bijenras(sen): Carnica (beebreed)
- Locatie: Den Haag
-
Contacteer:
Bericht
door BBBeez » do 19 jan 2017, 13:47
Je kan ook een BOMM maken: Bray's one month mead. Zie:
http://gotmead.com/blog/recipe/brays-on ... -the-bomm/
Die is na een maand al lekker! Het geheim is een getrapte toevoeging van gistvoeding (1x bij de start van de fermentatie, 1x na 24 uur en 1x na 72 uur) en het gebruik van de Wyeast 1388 biergist. Dat is ook wel bekend als de Duvel gist. Ik heb zelf ook goede ervaring met de BOMM.
Het getrapt toevoegen van gistvoeding heeft sowieso de kwaliteit van mijn mede's verbeterd.
-
Fish
- Berichten: 360
- Lid geworden op: wo 30 mar 2016, 19:03
- Imker sinds: 2014
- Aantal volken: 14
- Bijenras(sen): Bastaard/Carnica
-
Contacteer:
Bericht
door Fish » di 17 sep 2019, 10:58
Inmiddels eindelijk wat honing over om mede van te maken. Gekozen voor twee batches van 5 liter, één met een Lalvin D-47 gist en de ander met Safale US-05 gist. Na 3 weken al redelijk klaar met de fermentatie, respectievelijk 15,5% en 12% alcohol. Grappig dat je een heel verschillende drank krijgt door puur een andere gist, geuren en smaken zijn verschillend. Maar het was toch echt dezelfde honing! De sterkste batch gaat nu verder met wat licht geroosterde Franse eiken chips, de andere laat ik gewoon zo verder rijpen.
Voor de volgende batches ga ik ook die trapsgewijze toevoeging van voedingsstoffen proberen, dan hoop ik met de kerst alvast een flesje te kunnen proberen.