JohnHoogendoorn schreef:De volken hebben afgelopen winter weinig voer gebruikt. Daarom vandaag maar begonnen het wintervoer uit te koken. Dat gaat nog redelijk snel. In de stomer is het niet te doen. Het duurt te lang voordat de stoom het voer vloeibaar heeft gemaakt.IMG_4531.JPG
Hallo John,
Ik gebruik al het wintervoer wat over is voor de afleggers.
3 soorten raten.
1) Volledig verzegelde raten zijn lang te bewaren en trekken geen vocht aan.
2) Kleine vlakken met volledig verzegeld wintervoer.
3) raten met verzegeld wintervoer maar ook open voer, die gebruik ik het eerst en zet ze ook wel in BHK's omdat ik geen honing slinger maar de raten uit de BHk's direct in de afleggers zet ze worden dan weer mooi verzegeld bijvoorbeeld 6 van die ramen aan de zijden en verder kunstraat in het midden.
Uitgekookt winter voer zou ik niet meer gebruiken.
Ik heb twee behangstomers op mijn stoomwassmelter staan en elke 20 minuten kan ik hem weer vullen als hij eenmaal warm is.
Dan zitten er vaak ook gedeelten wintervoer in van vuile kantramen uit de onderbak.
Dat wordt dan een stropige bruine drap onder de was in de emmer.
Vandaag geen verkoop gelukkig want vanaf 1500 veel regen en een paar honderd raten uitgestoomd.
Oei vergeten uit te zetten, direct maar even doen!
Gelukkig zit er een bimetaaltje in de stomers en schakelen ze automatisch uit.
Groeten Dirk.