In de luwte werd zonet druk gevlogen op 'n bloeiende appelboom.
De zon was er bij. En doordat hoge bomen en struiken in blad gekomen zijn
en rondom staan , is het windstil.
De temperatuur is heel aangenaam voor bij en mens. Abejas-árbor
Paardenkastanje staat hier volop in bloei, net als de meidoorn, lijsterbes, blauwe regen, rhododendron, sering,...
Ik zie de laatste dagen vooral veel bijen water halen aan de vijver, wil dat zeggen dat er niet veel dracht meer is?
en ook de Cotoneaster (dwergmispel) wordt nu bevlogen. Appel is hier op zijn eind.
Kilometers in de omtrek geen koolzaad te bespeuren, zouden de boeren onderling afspreken geen koolzaad te zetten in deze fruitstreek?
Bij ons in de tuin staan een 6 tal grote Esdoorns van 10/15 meter hoog die vol hangen met bloemtrossen. Ik heb al een tijdje op verschillende tijdstippen geobserveerd, maar gek genoeg heb ik niet of nauwelijks een bij kunnen ontdekken die erop vliegt. Hoe zou dat komen? Zou het kunnen dat de bloei nog niet optimaal is of zouden de bijen kiezen voor andere dracht?
Net buiten onze tuin staan nog een kleine 10 tal Esdoorns die ook in bloei staan, dus ik had verwacht dat ze er massaal op zouden vliegen, echter dit lijkt niet zo te zijn. Of zou het kunnen dat de Esdoorns op hele spcifieke tijden honingen?
Verder is de dracht voor zover ik weet hier relatief beperkt, er zijn wat fruitbomen, appels, peren e.d. echter die zijn al voor 70% uitgebloeid, verder natuurlijk nog de laurierkers, maar hierop zie ik ook bijna geen bijen. De hulst staat in bloei, zie ik ook weinig op vliegen...wel bijzonder ik zou graag weten waar de bijen op vliegen. Ze vliegen volop dus er is wel van alles te halen, qua stuifmeel is het meest geel en vaal geel wat binnenkomt.
Nog een andere vraag, er bloeit een boom (ong. 5/6 meter hoog) bij ons met witte bloemetjes, ik heb foto gemaakt. Ik dacht dat het een vlier was maar de bladeren zijn anders en de bloemen ook weet iemand van jullie wat dit is?
tomer schreef:Paardenkastanje staat hier volop in bloei, net als de meidoorn, lijsterbes, blauwe regen, rhododendron, sering,...
Ik zie de laatste dagen vooral veel bijen water halen aan de vijver, wil dat zeggen dat er niet veel dracht meer is?
Hoi Tomer,
Water heeft niets met de aan- of afwezigheid van dracht te maken. Bijen hebben water nodig zoals alle levende organismen. Maar ze gebruiken het ook en vooral voor koeling van de kast. Als het warm weer is maken ze gebruik van de warmte (energie) die nodig is om water te verdampen. Hierdoor koelt de kast af. Ze gebruiken het ook soms om broed op temperatuur te houden.
Bedankt voor het antwoord Harry.
Ik merk aan de honingkamers dat er inderdaad nog wel nectar binnenkomt. In de tuin zie ik veel bijen op Phacelia. Ik heb er vóór de winter een veldje van gezaaid en dat staat nu prachtig in bloei!