Dit jaar hoef je echt niet naar het buitenland voor zwarte honing: al mijn zomerhoning op verschillende standplaatsen is zeer donkerbruin tot zwart en van mooi vloeibaar tot zeer stroperig en nauwelijks te zeven. Op één plaats kan ik het toerekenen aan de tamme kastanje maar ook waar die niet staat is de honing nu erg donker.
Als je iemand bij jou in de buurt kunt vinden met een refractometer ben je qua kwaliteit en houdbaarheid een eind op weg.
Dus zet in je profiel je woonomgeving als je iets wilt weten. Stuur anders je vriendin naar de keuring als je zelf dat vrijgezellenfeest hebt
Honing, informeer eens/stuur een berichtje naar de contactpersoon/personen van het bijkersgilde. http://www.bijkersgilde.nl
En wat Oldtimer schrijft: zet je naam en plaats in je profiel.
Is wel zo simpel.
Misschien dat hij dat dan ook zelf wil doen
En met een refractometer alleen kom je er echt niet
http://www.bitsandbees.nl Bijna alles over bijen.
Bijen, monitor van ons milieu!
Wat ik gisteren heb geslingerd is bijna zwart. Honingdauw honing. Het kwam bijna de raten niet uit en enkele raten zijn kapot gedraaid tijdens het slingeren. Het zou me niet verbazen als het aandeel water in deze honing extreem laag is.
Ook in de Gelderse Achterhoek zeer donkere honing. Ik kon mijn ogen haast niet geloven toen ik met mijn refractometer een vochtgehalte van 12,5 % had gemeten. Een paar dagen later, van een andere stand, net zo donker, een vochtgehalte van 16,5 %. Heel bijzonder!
Toch benieuwd of iemand deze donkere honing al heeft laten analyseren, volgens mij wordt er wel heel gemakkelijk van alles gesuggereerd, maar als de donkere kleur ontstaat door honingdauw, hoe groot is dat aandeel dan? Zelf heb ik van verschillende standplaatsen ook heel verschillende honingsmaken, maar deze zomer allemaal donker.