Suikerwater maken
-
- Berichten: 194
- Lid geworden op: wo 06 sep 2017, 16:29
- Imker sinds: 2017
- Aantal volken: 8
- Bijenras(sen): Buckfast
- Locatie: Venlo
- Contacteer:
Suikerwater maken
Ik heb 2 vragen over suikerwater
Als ik suikerwater maak dan laat ik dat een tijdje zachtjes doorkoken
Zowel 1op1 als 3op2 zijn dan goed opgelost en zien na het afkoelen er uit als een siroop
Als mijn vrouw het maakt dan zet een pan op water/suiker als de boel warm/heet is en de suiker lijkt/is opgelost zet ze het uit
Gevolg is dat er na het afkoelen een soort vlies van suiker op het water ligt
Mijn aanname is dat de rest ook niet heel goed is opgelost, kan dit kwaad om te voeren aan de bijen ? is het ene beter dan het andere of maakt het niks uit ??
Vraag2:
ik lees hier eigenlijk altijd zomervoeren 1op1 wintervoeren 3op2
Waarom zo je geen 2op1 of zelfs nog meer doen
Honing bevat tenslotte nog minder vocht en de bijen moeten hard werken om overtollig vocht kwijt te raken
Is er een reden waarom men niet meer suiker toevoegt aan het water ?
Als ik suikerwater maak dan laat ik dat een tijdje zachtjes doorkoken
Zowel 1op1 als 3op2 zijn dan goed opgelost en zien na het afkoelen er uit als een siroop
Als mijn vrouw het maakt dan zet een pan op water/suiker als de boel warm/heet is en de suiker lijkt/is opgelost zet ze het uit
Gevolg is dat er na het afkoelen een soort vlies van suiker op het water ligt
Mijn aanname is dat de rest ook niet heel goed is opgelost, kan dit kwaad om te voeren aan de bijen ? is het ene beter dan het andere of maakt het niks uit ??
Vraag2:
ik lees hier eigenlijk altijd zomervoeren 1op1 wintervoeren 3op2
Waarom zo je geen 2op1 of zelfs nog meer doen
Honing bevat tenslotte nog minder vocht en de bijen moeten hard werken om overtollig vocht kwijt te raken
Is er een reden waarom men niet meer suiker toevoegt aan het water ?
- Hans van der Post.
- Moderator
- Berichten: 8309
- Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
- Imker sinds: 1962
- Aantal volken: 4
- Bijenras(sen): F1 carnica VSH
- Locatie: Oegstgeest
- Contacteer:
Re: Suikerwater maken
Niks koken. kokend water op de suiker gieten even roeren............... laten staan ............ nog een keer roeren. Je ziet dat na een tweede keer roeren de vloeistof helder wordt.
Af laten koelen ander verbranden de bijen hun tong.
Dit vlies ontstaat door de hoge suiker concentratie.
Af laten koelen ander verbranden de bijen hun tong.

Dit vlies ontstaat door de hoge suiker concentratie.
!Hans.
-
- Berichten: 194
- Lid geworden op: wo 06 sep 2017, 16:29
- Imker sinds: 2017
- Aantal volken: 8
- Bijenras(sen): Buckfast
- Locatie: Venlo
- Contacteer:
Re: Suikerwater maken
kokend water opgieten op 10kg suiker werkt niet voldoende (vind ik)
De bijen verbranden hun tong niet, het geheel word volledig afgekoeld voordat het gebruikt word
Waar ik men name nieuwsgierig naar ben is of dat het niet of juist wel doorkoken kwaad kan, slecht is voor de bijen of wellicht slecht opneembaar is
Er zal toch ergens wel verschil tussen de 2 zitten ?
De bijen verbranden hun tong niet, het geheel word volledig afgekoeld voordat het gebruikt word
Waar ik men name nieuwsgierig naar ben is of dat het niet of juist wel doorkoken kwaad kan, slecht is voor de bijen of wellicht slecht opneembaar is
Er zal toch ergens wel verschil tussen de 2 zitten ?
- Hans van der Post.
- Moderator
- Berichten: 8309
- Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
- Imker sinds: 1962
- Aantal volken: 4
- Bijenras(sen): F1 carnica VSH
- Locatie: Oegstgeest
- Contacteer:
Re: Suikerwater maken
Als jij suikerwater wilt koken moet dit vooral doen!
Ik los suiker op zoals ik al beschreef doe dit al enige tijd.
Ik los suiker op zoals ik al beschreef doe dit al enige tijd.

!Hans.
- Kroese
- Berichten: 1675
- Lid geworden op: do 16 nov 2000, 00:00
- Imker sinds: 1977
- Bijenras(sen): Buckfast
- Locatie: Apeldoorn
- Contacteer:
Re: Suikerwater maken
Jeroen,
Ik gooi een zak van 20 Kg in een oude langzaamwasser (50 jaar oud)
Dan zet ik de emmer onder de warm water kraan = ongeveer 50graden.
ik doe dan 1 1/2 emmer = ongeveer 12 liter. Over de suiker gieten, en laat hem 20 minuten draaien.
Das iets dunner dan 2:1 maar de bijen verwerken die 2 liter voerbak iedere dag nog. geen kristallen die in de voerbak achterblijven.
Na een uurtje is de evt niet opgeloste suiker gezonken, en tap ik af in de gieter en loop langs de 2 liter voerbakken.
Iedere dag 20 evt 40 Kg, dan krijg ik het er zat in.
Ben trouwens met de grote volken al voor de helft die op 1 bak staan al klaar.
Echt koken geeft keiharde kristallisatie, kun je zien aan de harde kristallen die in de voerbak achterblijven.
Met suiker mengen hoef je echt niet zo moeilijk te doen.
Ik gooi een zak van 20 Kg in een oude langzaamwasser (50 jaar oud)
Dan zet ik de emmer onder de warm water kraan = ongeveer 50graden.
ik doe dan 1 1/2 emmer = ongeveer 12 liter. Over de suiker gieten, en laat hem 20 minuten draaien.
Das iets dunner dan 2:1 maar de bijen verwerken die 2 liter voerbak iedere dag nog. geen kristallen die in de voerbak achterblijven.
Na een uurtje is de evt niet opgeloste suiker gezonken, en tap ik af in de gieter en loop langs de 2 liter voerbakken.
Iedere dag 20 evt 40 Kg, dan krijg ik het er zat in.
Ben trouwens met de grote volken al voor de helft die op 1 bak staan al klaar.
Echt koken geeft keiharde kristallisatie, kun je zien aan de harde kristallen die in de voerbak achterblijven.
Met suiker mengen hoef je echt niet zo moeilijk te doen.

https://home.kpn.nl/buckfast/ ( pedigrees)
https://home.kpn.nl/kroese.001/ (K-Teelt + KI )
https://www.youtube.com/user/buckfastimker
Re: Suikerwater maken
Ik zal proberen iets duidelijk te maken.
Suiker kun je kopen op verschillende hoogtes.
A la pappe: dit krijg je als de vloeistof vlak boven het kookpunt van water komt. Dit is geschikt voor siropen ed. De suiker wordt ingekookt. Ik denk dat het dan ook moeilijker wordt ingenomen door de bijen.
petit-lissé:Wordt de suiker nog langer doorgekookt en als het afkoelt, en je neemt er een koud druppeltje van op je vinger. Druk je er met je vinger op, en het geeft iets mee, dan heb je petit-lissé bereikt.
De temperaturen tussen a la pappe en petit- lissé liggen vlak naast elkaar en voor bijen niet geschikt.
Je zit altijd goed als je de suiker laat koken en je doet er dan suiker bij. De tempera tuur gaat dan omlaag.
Dan heb je nog 8 hoogtes van suiker, maar ik denk niet dat er een imker is, die caramel aan de bijen wil voeren.
Suiker kun je kopen op verschillende hoogtes.
A la pappe: dit krijg je als de vloeistof vlak boven het kookpunt van water komt. Dit is geschikt voor siropen ed. De suiker wordt ingekookt. Ik denk dat het dan ook moeilijker wordt ingenomen door de bijen.
petit-lissé:Wordt de suiker nog langer doorgekookt en als het afkoelt, en je neemt er een koud druppeltje van op je vinger. Druk je er met je vinger op, en het geeft iets mee, dan heb je petit-lissé bereikt.
De temperaturen tussen a la pappe en petit- lissé liggen vlak naast elkaar en voor bijen niet geschikt.
Je zit altijd goed als je de suiker laat koken en je doet er dan suiker bij. De tempera tuur gaat dan omlaag.
Dan heb je nog 8 hoogtes van suiker, maar ik denk niet dat er een imker is, die caramel aan de bijen wil voeren.

- Hans van der Post.
- Moderator
- Berichten: 8309
- Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
- Imker sinds: 1962
- Aantal volken: 4
- Bijenras(sen): F1 carnica VSH
- Locatie: Oegstgeest
- Contacteer:
Re: Suikerwater maken
Je komt uit BE begrijp ik. Kan er geen suikerwater van twee delen suiker een deel water van jou voorbeeld maken.
Wat Hennie Kroese als voorbeeld geeft heb ik jaren gedaan maar het apparaat was uit de jaren 50 van de vorige eeuw en hielt er gewoon mee op.

Wat Hennie Kroese als voorbeeld geeft heb ik jaren gedaan maar het apparaat was uit de jaren 50 van de vorige eeuw en hielt er gewoon mee op.
!Hans.
Re: Suikerwater maken
ik neem een lege melk-can van 2 liter en stort daar de basis AH suiker 1,5kg in leeg. Afvullen onder de hete kraan en klaar. Na een paar keer schudden blijft er een klein suikerlaagje onderin staan, maar deze is na een een dag langer een beetje schudden ook opgelost. Heb eigenlijk geen idee wat de verhouding is. Ik vermoed zo'n 60-65% suikergehalte. Ik zal hem eens op de keukenweegschaal zetten
-
- Berichten: 194
- Lid geworden op: wo 06 sep 2017, 16:29
- Imker sinds: 2017
- Aantal volken: 8
- Bijenras(sen): Buckfast
- Locatie: Venlo
- Contacteer:
Re: Suikerwater maken
Heren dank ! vooral die van Nyckle maakt een hoop duidelijk
Overigens is de kristalisatie van mijn vrouw haar oplossing ook achterhaald, ze had 3 op 2 verward met 3 op 1
Ze deed dus 6 kilo op 2 liter water
Kortom:
Heet water in de pan, suiker er op, nog doorverwarmen voor een goede oplossing mag maar niet naar het kookpunt of daar boven
80 graden (bijv.) is ok ?!
Overigens is de kristalisatie van mijn vrouw haar oplossing ook achterhaald, ze had 3 op 2 verward met 3 op 1
Ze deed dus 6 kilo op 2 liter water

Kortom:
Heet water in de pan, suiker er op, nog doorverwarmen voor een goede oplossing mag maar niet naar het kookpunt of daar boven
80 graden (bijv.) is ok ?!
-
- Berichten: 149
- Lid geworden op: di 08 jan 2013, 07:37
- Bijenras(sen): Mellifera
- Locatie: Jämtland, Zweden
- Contacteer:
Re: Suikerwater maken
Koken van suikerwater levert een verhoogt HMF gehalte op. Wordt bij ons in het verre noorden sterk afgeraden.
Groet, Han
Groet, Han
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten