Suikerwater maken
-
- Berichten: 29
- Lid geworden op: di 01 jan 2013, 17:36
- Contacteer:
Re: Suikerwater maken
Opgeloste suiker en de kant en klare zijn niet geheel het zelfde. Lees zelf maar even hier. Kan het niet beter uitleggen dan wiki.
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Invertsuiker
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Invertsuiker
-
- Berichten: 149
- Lid geworden op: di 08 jan 2013, 07:37
- Bijenras(sen): Mellifera
- Locatie: Jämtland, Zweden
- Contacteer:
Re: Suikerwater maken
Hans van der Post. schreef:In honing zit mierenzuur in wat door de bijen er wordt ingebracht.Biodlarn schreef:Wat zit er in nectar dan, Hans?Hans van der Post. schreef:? in nectar zit ook geen zuur!
Gisteravond nog even zitten googelen op de inhoud en eigenschappen van nectar. Weinig kunnen vinden. Vlak voor dat ik het opgaf vond ik het volgende:
http://www.bienenmachenschule.de/pdf/Bienenweide.pdf Pagina 16
Had al eerder iets gelezen over dat nectar een Ph had van 4,2-8,5 maar dat was niet in Europa.
Nectar kan dus behoorlijk zuur zijn.
//Han
-
- Berichten: 3531
- Lid geworden op: za 30 mar 2013, 10:49
- Imker sinds: 1965
- Aantal volken: 30
- Bijenras(sen): Westerwolds landras
- Contacteer:
Re: Suikerwater maken
Op dit middernachtelijk uur zijn 16 gasten op bezoek in een topic dat
begon op 31 augustus 2011 met als titel : Suikerwater maken HMF ontstaan.
In het huidige topic : "Suikerwater maken" gaat het intussen over HMF in honing.
Het volgende las ik op andere plekken in het internet :
Is er al voor gewaarschuwd geen oude honing aan het suikerwater toe te voegen ?
Is er al verteld dat jonge bijen geen voedsel verdragen waarvan het HMF gehalte
hoger is dan 20 milligram per kilo zoals dat in oude honing het geval is.
De jonge bijen gaan er dood van.
Voeg geen jam toe, mocht je op dat idee komen. Jams bevatten 10 tot 100 keer
zoveel HMF als honing. Enz. Zj.
P.S. In 2011 was net de rel voorbij over het te hoog HMF gehalte in
de containers met invertsuiker, waaraan de bijensterfte na de winter van
2009 op 2010 toegeschreven is geworden. De imkers hebben de gekochte
glucose-fructose-siroop vergoed gekregen door de producent.
begon op 31 augustus 2011 met als titel : Suikerwater maken HMF ontstaan.
In het huidige topic : "Suikerwater maken" gaat het intussen over HMF in honing.
Het volgende las ik op andere plekken in het internet :
Is er al voor gewaarschuwd geen oude honing aan het suikerwater toe te voegen ?
Is er al verteld dat jonge bijen geen voedsel verdragen waarvan het HMF gehalte
hoger is dan 20 milligram per kilo zoals dat in oude honing het geval is.
De jonge bijen gaan er dood van.
Voeg geen jam toe, mocht je op dat idee komen. Jams bevatten 10 tot 100 keer
zoveel HMF als honing. Enz. Zj.

P.S. In 2011 was net de rel voorbij over het te hoog HMF gehalte in
de containers met invertsuiker, waaraan de bijensterfte na de winter van
2009 op 2010 toegeschreven is geworden. De imkers hebben de gekochte
glucose-fructose-siroop vergoed gekregen door de producent.
- Hans van der Post.
- Moderator
- Berichten: 8309
- Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
- Imker sinds: 1962
- Aantal volken: 4
- Bijenras(sen): F1 carnica VSH
- Locatie: Oegstgeest
- Contacteer:
Re: Suikerwater maken
PS maar de volken werden niet vergoed!
Bee je krijgt nog een filmpje: https://www.facebook.com/imkerijoptsand ... 22532/?t=5
Bee je krijgt nog een filmpje: https://www.facebook.com/imkerijoptsand ... 22532/?t=5
!Hans.
Re: Suikerwater maken
Lippe schreef:ik neem een lege melk-can van 2 liter en stort daar de basis AH suiker 1,5kg in leeg. Afvullen onder de hete kraan en klaar. Na een paar keer schudden blijft er een klein suikerlaagje onderin staan, maar deze is na een een dag langer een beetje schudden ook opgelost. Heb eigenlijk geen idee wat de verhouding is. Ik vermoed zo'n 60-65% suikergehalte. Ik zal hem eens op de keukenweegschaal zetten
Heb hem gisteren ff op de weegschaal gezet. Wat ik al dacht er gaat een liter water bij in. De weegschaal gaf 2535 gram aan. Dus 1,5kg suiker + een liter water. Dus het is een perfecte 3 op 2 oplossing waarvan het suikergehalte 60% bedraagt. De 10 minuten na het vullen een paar keer goed schudden en alles lost perfect op
-
- Berichten: 194
- Lid geworden op: wo 06 sep 2017, 16:29
- Imker sinds: 2017
- Aantal volken: 8
- Bijenras(sen): Buckfast
- Locatie: Venlo
- Contacteer:
Re: Suikerwater maken
inmiddels doen wij het ook (heel) anders...
we zetten water op in de waterkoker, twee maal 1,5 liter en daar gaat 4,5 kg suiker bij en dat lost perfect op binnen 10 minuten
Doordat de suiker veel kouder is, is de temp van het geheel ook vlot gezakt
morgen eens proberen of het ook lukt met 5kg suiker op 3 liter, dat is precies 66% (eerder vermeld in dit draadje als maximum wat de bijen kunnen opnemen
Allemaal reuze bedankt voor de reacties
we zetten water op in de waterkoker, twee maal 1,5 liter en daar gaat 4,5 kg suiker bij en dat lost perfect op binnen 10 minuten
Doordat de suiker veel kouder is, is de temp van het geheel ook vlot gezakt
morgen eens proberen of het ook lukt met 5kg suiker op 3 liter, dat is precies 66% (eerder vermeld in dit draadje als maximum wat de bijen kunnen opnemen
Allemaal reuze bedankt voor de reacties
Suikerwater maken
Gaat zeker lukken ik doe 1kg op 600ml water. Dat gaat ook goed. Ik doe het met koud water in een fles. Het is wel langer regelmatig schudden. Maar het lukt.Toxiq schreef:inmiddels doen wij het ook (heel) anders...
we zetten water op in de waterkoker, twee maal 1,5 liter en daar gaat 4,5 kg suiker bij en dat lost perfect op binnen 10 minuten
Doordat de suiker veel kouder is, is de temp van het geheel ook vlot gezakt
morgen eens proberen of het ook lukt met 5kg suiker op 3 liter, dat is precies 66% (eerder vermeld in dit draadje als maximum wat de bijen kunnen opnemen
Allemaal reuze bedankt voor de reacties
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
-
- Berichten: 689
- Lid geworden op: wo 04 aug 2010, 17:10
- Imker sinds: 2009
- Aantal volken: 15
- Bijenras(sen): Bastaard
- Locatie: Eys(gulpen-wittem)Limburg
- Contacteer:
Re: Suikerwater maken
Zo doe ik het al 8 jaar Gijs, gaat prima en met het schudden valt het wel mee, paar keer flink op en neer na het vullen en het laatste restje nog even omschudden bij de kasten. Ik gebruik dan ook geen 2,5 literflessen maar 1,5 en geen 1,5 kg suiker maar kilopakken; het resultaat is het zelfde ToxiqGaat zeker lukken ik doe 1kg op 600ml water. Dat gaat ook goed. Ik doe het met koud water in een fles. Het is wel langer regelmatig schudden. Maar het lukt.
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten