Wat heeft dat nu met imkerij te maken ?? Let op !!
Ook bijen werken met een rigide, hexagonale opslag- en huisvestingssysteem, dat in de genen van de kleine bijenkoppies

Het natuurlijke hexagonale systeem van de bijen is een topper, ook toegepast in de mensenwereld !! ( van bouwconstructies tot kippengaas )
Als je naar de figuur van Christaller kijk,t zie je dat ook daar een raatvormig patroon ontstaat.
Het komt er op neer dat in een grote stad vrijwel alle voorzieningen voorhanden zijn. De klanten komen naar de centrale plaats uit een raatvormig "verzorgingsgebied'. Eenvoudige voorzieningen zoals een bakker hebben een klein verzorgingsgebied, maar die kleintjes vormen dus weer een grote raat rond de hoofdkern. Daar zitten ook bakkers maar wel meer ! Ook kan je er zelfs Franse banketbakkers vinden voor de lekkerbekken.

Je gaat wel naar een gespecialiseerd ziekenhuis in een grote stad ( groot verzorgingsgebied )maar niet voor een brood( ! ) ( je blijft in de kleinste raat voor je brood).
Dat haal je bij de bakker ' om de hoek 'in het dorp. Je zal dus voor gespecialiseerde opleidingen wel moeten reizen als je op het platte land woont,
in tegenstelling tot een stadsbewoner, die alle voorzieningen 'bij de hand' heeft.
Of Christaller ooit imker is geweest en daar het licht heeft gezien, is mij niet bekend.
Leuk is wel te zien hoe het raatpatroon raad geeft bij inrichtingsmogelijkheden in een onbezet gebied. In hoeverre bijen vast zitten aan het functioneren van de hexagonale structuur weet ik niet maar ik neem aan dat bijen ook hun materiaal in de dichtstbijzijnde cel opzoeken.
Het is een studie waard ! Interessant voor een promotie onderzoek !
Eerder betoogde ik al eens dat veel constructies uit de natuur hun weg in de mensenwereld hebben gevonden. Denk aan vliegtuigen,klittenband, dekbedden gevuld met dons, de parachute (paardenbloem) etc. Geinig niet.

Hieronder het figuur van Christaller.
Op het Net vind je een animatie van zijn theorie. Ook leuk voor een imkerpauze !


P.S.
Ook in de organische chemie wordt een hexagonaal patroon toegepast. Zo wordt aan koolstof andere atomen gebonden in een hexagonaal figuur. Bekijk eens de opbouw van suiker Wat een toeval !
Leuk toch ?
