Beste,
Ik heb nog voorjaarshoning van 2018 (Er zit veel fruithoning in)
Als ik deze opwarm schuimt deze nogal.
Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn?
Is dit te voorkomen?
Dank voor eventuele reactie' s
De Biezen
Honing vloeibaar maken
-
- Berichten: 689
- Lid geworden op: wo 04 aug 2010, 17:10
- Imker sinds: 2009
- Aantal volken: 15
- Bijenras(sen): Bastaard
- Locatie: Eys(gulpen-wittem)Limburg
- Contacteer:
Re: Honing vloeibaar maken
Misschien iets te fors geroerd toen? De luchtbelletjes die er toen ingekomen zijn kunnen nu als schuim boven komen.
-
- Berichten: 931
- Lid geworden op: zo 30 mei 2004, 22:51
- Imker sinds: 1979
- Aantal volken: 12
- Bijenras(sen): Buckfast
- Locatie: Hengelo Gld
- Contacteer:
Re: Honing vloeibaar maken
Met dat verschijnsel heb ik ook nog wel eens te maken, vooral met de voorjaarshoning. Opvallend is dat ik daar dit jaar geen enkel probleem mee heb. Misschien omdat het vorig jaar nogal warm was in mijn slingerlokaal, waardoor de luchtbelletjes door de dun vloeibare honing goed konden opstijgen?
- Teake de Jong
- Berichten: 332
- Lid geworden op: do 12 jun 2014, 04:06
- Imker sinds: 2014
- Aantal volken: 8
- Bijenras(sen): Buckfast F1 en bastaard
- Locatie: Zwolle
- Contacteer:
Re: Honing vloeibaar maken
Hoi Biezen, hoe warm je de honing op en met wat voor hoeveelheid, per emmer? potjes?
Ik doe het in een klein tafel diepvrieskastje zonder koel motor, maar daarvoor in de plaats twee 15w gloeilampen erin gemonteerd.
Daarmee kan ik de kast en de inhoud in ca twee dagen verwarmen tot 40 graden.
Een 15 kg emmer doet er twee dagen langer over.
Ik heb op die manier nooit last van schuim of luchtbelletjes.
De onderste laag kristallen in een 15 kg emmer "oude" honing is hardnekkiger, die roerde ik er eerst nog wel eens door om zodoende het helder worden te versnellen en dat gaf ook bij mij nog wel eens schuim.
Dat doe ik tegenwoordig niet meer en die honing gebruik ik dan ook voor mijzelf als "bakhoning" in ons zelfgebakken brood...
Teake
Ik doe het in een klein tafel diepvrieskastje zonder koel motor, maar daarvoor in de plaats twee 15w gloeilampen erin gemonteerd.
Daarmee kan ik de kast en de inhoud in ca twee dagen verwarmen tot 40 graden.
Een 15 kg emmer doet er twee dagen langer over.
Ik heb op die manier nooit last van schuim of luchtbelletjes.
De onderste laag kristallen in een 15 kg emmer "oude" honing is hardnekkiger, die roerde ik er eerst nog wel eens door om zodoende het helder worden te versnellen en dat gaf ook bij mij nog wel eens schuim.
Dat doe ik tegenwoordig niet meer en die honing gebruik ik dan ook voor mijzelf als "bakhoning" in ons zelfgebakken brood...
Teake
Geloof niet alles wat je denkt.
-
- Berichten: 5745
- Lid geworden op: vr 05 jan 2007, 14:22
- Imker sinds: 1960
- Aantal volken: 4
- Bijenras(sen): bastaard
- Locatie: St-Annaland
- Contacteer:
Re: Honing vloeibaar maken
Ik denk dat het gisten van het bovenste laagje de oorzaak hiervan is .DE BIEZEN schreef: Als ik deze opwarm schuimt deze nogal.
Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn?
Is dit te voorkomen?
n
Afscheppen en wegdoen .
-
- Berichten: 931
- Lid geworden op: zo 30 mei 2004, 22:51
- Imker sinds: 1979
- Aantal volken: 12
- Bijenras(sen): Buckfast
- Locatie: Hengelo Gld
- Contacteer:
Re: Honing vloeibaar maken
Hier is echt geen sprake van gisting. Het zijn gewoon luchtbelletjes, die tijdens het slingeren in de honing zijn opgesloten. Als de honing snel kristalliseert (een eigenschap die kenmerkend is voor voorjaarshoning) kan het zijn dat de kleinste luchtbelletjes geen kans hebben gekregen om aan de oppervlakte te komen.
Bij het opnieuw vloeibaar maken van deze honing komen die kleine belletjes nu naar boven, waardoor er een "schuimkraagje" ontstaat.
Dit verschijnsel doet zich bij zomerhoning niet of nauwelijks voor. De zomerhoning kristalliseert minder snel, ook de kleine belletjes krijgen nu de gelegenheid om op te stijgen, dus geen schuimkraag als deze honing na kristallisatie weer vloeibaar wordt gemaakt.
Bij het opnieuw vloeibaar maken van deze honing komen die kleine belletjes nu naar boven, waardoor er een "schuimkraagje" ontstaat.
Dit verschijnsel doet zich bij zomerhoning niet of nauwelijks voor. De zomerhoning kristalliseert minder snel, ook de kleine belletjes krijgen nu de gelegenheid om op te stijgen, dus geen schuimkraag als deze honing na kristallisatie weer vloeibaar wordt gemaakt.
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten