Ja, deze Torben Schiffer heeft grondig onderzoek en testen gedaan, in de voetsporen van Seeley, Neumann en Tautz.
Een tiental jaren geleden (of nog langer?) waren de pseudoschorpioentjes (bookscorpion) een korte hype die weer overvloog, omdat het onvoldoende zou helpen. Maar voorzover ik meekreeg is in die tijd onvoldoende aandacht besteed aan een goede behuizing en nestmogelijkheid voor deze varroa-killers, en iedere keer als je de schoongepoetste schuifla opende, kratsjkratsj de schorpioenen vermorzeld werden. Daarom is het goed om steeds te kijken hoe het in de oorspronkelijke habitat was, nl.de holle boom, van zowel de bijen als de samenlevende schorpioen, roofmijt en nog vele goede micro-organismen. Onze vierkante kasten met deels open bodem zijn er niet zo geschikt voor, al kun je ze aanpassen (zie filmpje).
Het tweede tegenargument dat je veel hoort is dat de schorpioenen geen mijten in het broed kunnen doden. Dat klopt, maar ze gaan wel actief op jacht naar de mijten op de bijen zelf, en immers via de voedsterbijen verplaatsen de mijten zich naar het zich sluitende broed. Bovendien eet een schorpioentje zo'n 9 mijten per dag, dus blijft de besmetting mooi laag.
Ik heb het hier niet over grootschalige imkerij voor honing of de nodige bestuiving, maar het lijkt me zinvol om daarnaast ook ruimte te maken voor hoe bijen het miljoenen jaren zonder mensen hebben weten te redden.
(lees ook de onderzoeken van Tom Seeley, waar de boombijen in 20 jaar 'verwaarlozing' een weerstand tegen de varroa hebben opgebouwd:
https://www.naturalbeekeepingtrust.org/ ... beekeeping
https://americanbeejournal.com/natural- ... interview/
