@ toxiq
Een tussenkader zal nodig zijn als je kastontwerp geen bijenruimte boven je ramen toelaat (8 mm).
Je zou dan de inlegplaat met de 2 drijfgaten mss kunnen vervangen door een dampdoorlatende plaat die er goed in aansluit (liefst zonder kieren) en ook de bijenruimte boven de latten respecteert. Een alternatief is de gaten in de plaat openen en afdekken met een stuk dampdoorlatende plaat.
Minder goed omdat dan de hoeken in de kast niet zo goed 'verluchten' dan een volledig doorlatend 'plafond' maar toch een grote verbetering tov plastic.
@ eddy
de vergelijking met de bouw gaat hier en daar wel op wat de bouwfysica betreft maar de vergelijking met de bijenkast klopt niet helemaal natuurlijk. Een dampscherm is in de bouw interessant om geen natte isolatie te krijgen maar ook daar zijn er al meer oplossingen van open isolaties die de condensatie toelaten waar het wel kan. In de bijenkast kan je de levende bijentros vergelijken met onze badkamer of keuken, als vochtproducent dus. En je weet wat we daar doen als oplossing (dampkap, afzuigmond...). Ook in de bouw is de aandacht voor het binnenklimaat de laatste decennia enorm toegenomen, terecht.
@tomer
De bijen leven al miljoenen jaren met plastic boven hun hoofd, dus zal het nu ook wel gaan zeker

Heb zelf een 12 tal jaren met houten kasten gewerkt met plastic/plexi afdek, buitenste ramen altijd beschimmeld met open bodem en isolatie op de plastic. Het grote verschil met bijentros in minder of meer vochtige lucht is vooral dat de bijen veel meer energie verliezen met het op temperatuur houden van hun tros. Voor sommigen geen probleem, voor anderen die druppel te veel.
Komt daarbij dat we in saunakasten verplicht zijn om de bodems open te laten om de aflopende condens weg te laten vloeien of we hebben vijvers beneden. Die open bodems brengen dan weer vriestemp onder de tros, betekent weer meer opwarmen voor de bijen, meer condensatie...
Maar inderdaad bijen zijn aangeboren plantrekkers en imkers ook.