Natuurlijk is de ontwikkeling van een volk afhankelijk van locale omstandigheden zoals microklimaat, waterhuishouding, grondsoort en drachtaanbod.
Zo zal opstelling van volken aan een zuidzijde eerder leiden tot uitvlucht. Ook de bloei van boom en plant is van zo'n locatie afhankelijk.
Toch kan je wetenschappelijk de grote lijn bepalen wanneer een temperatuur een bepaald gebied gaat bereiken.( isothermen kaartjes) Voorts brengt FENOLOGIEinzicht in de bloeidatum van bomen en planten over langere tijd gemiddeld dus aangegeven. Zie info onder Fenologie

Klimaatsverandering zal op termijn de data op fenologiekaartjes ( b.v. bloei Linde, Paardekastanje, Appel ) gaan veranderen. Mijns inziens zal het groeiseizoen zich naar voren verplaatsen en gaat Nederland wellicht Mediterrane trekken krijgen. Winter wordt dan regenseizoen (met stortbuien en stormen (zie KNMI ideeën daarover), de zomers worden droog en heet . Leg de korte broek maar klaar !

Ik heb sterk het vermoeden dat overheden meer informatie krijgen dan burgers. Daarmee kan men lange termijn werkzaamheden beter voorzien. Nu al blijkt dat Amsterdam hittegebieden gaat kennen. Wat kan je daaraan doen? 'Een uitdaging voor overheden ' om ook de volksgezondheid te reguleren.
Gaan wij bijenkasten voortaan aluminiumkleurig verven om oververhitting van volken te voorkomen. In Frankrijk deed ik dat al.