Propolis en Corona

Deze rubriek is bestemd voor berichten, die niet in de andere rubrieken passen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Fish
Berichten: 549
Lid geworden op: wo 30 mar 2016, 19:03
Imker sinds: 2014
Aantal volken: 14
Bijenras(sen): Bastaard/Carnica
Contacteer:

Propolis en Corona

Bericht door Fish » wo 01 apr 2020, 11:48

Imkers werken samen op zoek naar medicijnen en ondersteunende middelen:

Bij het zoeken naar medicijnen voor de ziekte die Nederland op dit moment plat legt, wordt natuurlijk ook in de voorraad bekende medicijnen gezocht en dat leidt, zoals zo vaak, terug naar de natuur.
Dr. Wiebe Braam deed in het verleden al onderzoek aan de heilzame werking van propolis en schreef hierover het boek “De geneeskracht van propolis”.
Geïnspireerd door buitenlandse onderzoeken naar de antivirale werking van propolis is het van belang om te onderzoeken of propolis een positieve invloed heeft op de griepverschijnselen van de verschillende griepvirussen die nu rondgaan. Daarom dit initiatief van een aantal imkers in samenwerking met proplis onderzoeker A.van der Knaap (chemicus) om Nederlandse propolis bij elkaar te brengen en beschikbaar te maken voor mensen die het willen proberen.
De NBV heeft gisteren een bericht gedeeld over het gebruik van propolis-honing ten tijde van de Corona-crisis. Het lijkt om een landelijke actie te gaan met diverse inzamelpunten en afhaallocaties. Als ik het goed gelezen heb, krijg je voor 7 euro (adviesprijs) een potje van 100gram met 1% actieve propolis. We kunnnen hiervoor allemaal propolis of honing ter beschikking stellen.

Wat denken jullie, een nuttige en oprechte actie, of misleidend?

Gebruikersavatar
maartenkleijne
Moderator
Berichten: 3545
Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1974
Aantal volken: 3
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: hilversum
Contacteer:

Re: Propolis en Corona

Bericht door maartenkleijne » wo 01 apr 2020, 12:39

Propolis promoten voor gezondheid is niet verkeerd.
Daarbij (mis)bruik maken van Corona lijkt mij onkies.
Ik zou mijn daar verre van houden.
gr,
m

gerard.b.w.vos
Berichten: 777
Lid geworden op: wo 16 jan 2002, 13:17
Contacteer:

Re: Propolis en Corona

Bericht door gerard.b.w.vos » wo 01 apr 2020, 13:33

Ik zou dat toch echt misleiding noemen.

Natuurlijk wil een ieder zijn of haar steentje bijdragen om snel een eind te maken aan deze pandemie.
En ieder idee of oplossing is welkom.
Maar dat de NBV zich hiermee inlaat om hier deze vraag aan alle imkers te stellen voor een bijdrage?

Propolis is een zeer bijzonder middel dat onze bijen produceren en ook veel wordt toegepast voor heel veel oplossingen op medisch gebied is zonder twijfel.
Maar om imkers te vragen dat te verzamelen?

Hoe verzamelen ze dat dan, waar bestaat dat uit, hoe schoon is dat, welke bestrijdingsmiddelen zijn in het volk gebruikt, welke vervuiling zit er in, wie test en controleert dat na ontvangst?
Het maken van een tinctuur;
met welke soorten alcohol, welke percentage alcohol en welk percentage tinctuur is het gemaakt?
Het gaat wel dan om inwendig gebruik.
Zou nog een veelvoud van vragen en opmerkingen zijn te maken.

Dan is de “andere” bijenclub/vereniging duidelijker in hun reactie.
Arie Kreike van Nederlandse Commissie voor Bijenproducten en https://www.imkersnederland.nl/ schrijft hierover het volgende:

“Bacteriën en virussen zijn allebei erg klein. De mens kan van beide behoorlijk ziek worden. Voor beide geldt dat hoe sterker je immuunsysteem is, hoe kleiner de kans dat je een ziekte oploopt.

1. De bacterie is een ééncellige levensvorm en kent een stofwisseling. Hij is geheel ´zelfverzorgend´, eet, drinkt en plant zich voort. Hij plant zich alleen anders voort dan diersoorten; de bacterie splitst zichzelf. Dit mechanisch maar toch levende wezentje komt overal in de natuur voor, ook in het menselijk lichaam. De meeste bacteriën zijn nuttig. Darmflora bestaat uit levende en zeer nuttige bacteriën voort de mens. Sommige bacteriën kunnen een ziekte veroorzaken. Deze is te bestrijden met antibiotica. Met synthetische antibiotica moet je echter ook uitkijken. De bacteriën balans wordt vernietigd door antibiotica, waardoor enkele maanden later er weer nieuwe ontstekingen kunnen ontstaan.

2. Een virus is 100 keer zo klein als een bacterie. Het kan niet tot een levensvorm gerekend worden. Hij heeft geen stofwisseling dus hij eet en drinkt niet. Het is een eiwitomhulsel met een stukje DNA of RNA-materiaal erin. Ze voeden zich met DNA van een andere levenscel, bijvoorbeeld van een plant, dier of mens. Sommige virussen leiden tot een ziekte bij de ´gastheer´. Een virusziekte is niet te bestrijden met antibiotica. Toch wordt er soms wel antibiotica gegeven aan een patiënt om bacterieziekten te voorkomen. Doordat het immuunsysteem van het lichaam is afgezwakt, hebben bacterieziekten meer kans zich te ontwikkelen.


Propolis werkt niet bij het bestrijden van een virus.
Wel om een eventuele bacterie uitbraak als gevolg van een afzwakking van het immuunsysteem ten gevolge van een virus aanval op te vangen.
Maar de ene propolis is de andere niet.”

Het - zonder medische begeleiding - gebruik van propolis middelen kan gevaarlijk zijn.
Imkers ga niet zelf dokteren !!!


En de NBV al helemaal niet!

Gebruikersavatar
Fish
Berichten: 549
Lid geworden op: wo 30 mar 2016, 19:03
Imker sinds: 2014
Aantal volken: 14
Bijenras(sen): Bastaard/Carnica
Contacteer:

Re: Propolis en Corona

Bericht door Fish » wo 01 apr 2020, 15:08

Goed gezegd, volledig mee eens. Gezien de uiterst voorzichtige woordkeuze van de berichtgeving denk ik dat de propolisonderzoekster (Chemicus) zich hier ook allemaal van bewust is. Maar het krijgt nu wél legitimiteit door de NBV. Kan er kwaad om worden, het gaat wat mij betreft over een grens heen. Kwakzalverij.

Biodlarn
Berichten: 138
Lid geworden op: di 08 jan 2013, 07:37
Bijenras(sen): Mellifera
Locatie: Jämtland, Zweden
Contacteer:

Re: Propolis en Corona

Bericht door Biodlarn » wo 01 apr 2020, 15:29

gerard.b.w.vos schreef:
wo 01 apr 2020, 13:33

Propolis werkt niet bij het bestrijden van een virus.
Wel om een eventuele bacterie uitbraak als gevolg van een afzwakking van het immuunsysteem ten gevolge van een virus aanval op te vangen.
Is daar onderzoek naar gedaan en waar kan men dat terug vinden?

Groet, Han

DontPanic
Berichten: 72
Lid geworden op: wo 01 mei 2019, 09:16
Imker sinds: 2018
Aantal volken: 6
Bijenras(sen): carnica, bastaard
Locatie: Limburg
Contacteer:

Re: Propolis en Corona

Bericht door DontPanic » wo 01 apr 2020, 17:14

Als je zoekt op 'antiviral effect of propolis' kom je wel degelijk studies tegen die vinden dat propolis de verspreiding van (bepaalde) virussen vertraagd.

Propolis also exhibits antiviral activity, thanks to the presence of flavonoids, caffeic acid, and esters of aromatic acids. The mechanism of action of these compounds consists in blocking the possibility of transmitting viruses to other cells, inhibiting their propagation and destroying the outer envelope of the virus [Marcucci 1995].
https://www.researchgate.net/publicatio ... f_propolis

The replication of HSV-1 and HSV-2 was significantly suppressed in the presence of 25, 50, and 100 microgram / mL of Hatay propolis.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4750782/

Verder ben ik het wel eens met alle punten van kritiek hierboven. Met medische zaken moet je nou eenmaal voorzichtig omspringen totdat het effect in een klinische studie bewezen is voor de specifieke toepassing.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 gasten