FrancA schreef: ↑vr 21 aug 2015, 14:58
Geen roestvorming?
Die camping-miniwasmachientjes zijn van stevig plastic, FrancA.
Het elektrisch motortje heb ik nog nooit bekeken.Ik heb er twee jarenlang gebruikt,
maar de laatste jaren vul ik een emmer met geyserwater.
Als gymnastiek roer ik de suiker met spierkracht tot driekwart van de suiker
is opgelost in dat water van 60 à 70 graden, dus niet van kooktemperatuur
omdat daar elders in 't forum voor gewaarschuwd wordt, met name als men
citroensap er aan toevoegt, Het aanzuren zou de kans vergroten op het ontstaan
van het giftige HMF (uit het fructose van sacharose).
Thans maak ik porties suikeroplossing van 2 delen suiker op 1 deel Westerwolds
bodemwater dat onder een groot natuurgebied vandaan komt en dat niet
met osmose-apparatuur nagezuiverd hoeft te worden.
Ik verhit het in de keuken op een 4-pits gastoestel in 4 grote pannen.
Ondertussen zit ik achter de laptop met als kwalijke gevolg dat het suikermengsel
te lang blijft koken waardoor de opgeloste suiker tijdens afkoeling hard uitkristalliseert,
maar nog niet als ik het de bijen voer.
Maar ik vrees wel dat het in de cellen hard wordt ; cementsuiker wordt die
de bijen niet kunnen oplossen.
Mijn vraag is : weet iemand of het enzym invertase dat de bijen onmiddelijk
aan de suikeroplossing toevoegen op het moment dat die nog stroperig is,
het kristalliseren verhindert ?
Ik ga toch maar gewoon in de waskeuken aan de gang met geyserwater
in een emmer of met een campingwasmachientje met geyserwater.. Zjef
