Ik ken het gewicht van een lege kast, dus ik kon de voervoorraad goed opvolgen door ze maandelijks op een weegschaal te zetten. Op een maand tijd was er bij alle kasten een gewichtsafname van 2 tot 3 kilo...behalve bij 1 kast...Daar is er in februari en maart ondertussen al 8 kilo bijgekomen!
Bij controle vandaag bleek dat het echt wel kilo's voer zijn. Ik schatte de voorraad vandaag op 13 kilo, dus méér dan na het inwinteren! Ik heb 2 volle ramen voer gewisseld met lege ramen, zodat er meer ruimte is voor broed.
Het gedrag op de vliegplank is ook anders: ze zitten er met een hele hoop en doen aan "grooming" (elkaar intens besnuffelen en betasten).
Er is hier dit jaar nog maar weinig nectar binnengekomen, dus volgens mij heeft dit ene volk ergens een andere soort bron van voedsel gevonden.
Ik ben vrij zeker dat er geen (stille) roverij is op mijn eigen stand, ik heb geen zwakke of moerloze volken en de vliegspleten zijn in verhouding met de sterkte van de volken. Er is ook nergens verdacht veel voer verdwenen, ook geen verdacht gedrag te zien.
Volgens mij staat er in de buurt ergens een kast met een dood of zwak volk dat ze aan het leegroven zijn.
Of heeft iemand een andere verklaring?
Ik weet dat er ook wel "imkers" zijn die opzettelijk hun dode kasten of ramen laten leegroven, omdat dit gemakkelijker is dan alles opkuisen en omsmelten of weggooien

Alleszins, ik vind het vrij vervelend en zal dit volk moeten verplaatsen, want ik weet niet waar en wat en hoeveel ze nog gaan roven en ik wil binnenkort geen suiker in de honingkamers. Of zouden ze daarmee stoppen vanaf er goede dracht is? En dan hopen dat er geen mijten, virussen of ziekten meegekomen zijn met het roven...
