Waarom zo'n verschil van jaar op jaar?
Moderator: Hans van der Post.
-
- Berichten: 124
- Lid geworden op: wo 12 aug 2015, 11:18
- Imker sinds: 2014
- Aantal volken: 5
- Bijenras(sen): bastaard
- Contacteer:
Waarom zo'n verschil van jaar op jaar?
Hallo imkers,
De afgelopen jaren heb ik honing geslingerd die niet versuikerde.
Dit jaar versuikert de honing snel.
De kasten staan op dezelfde locatie en de begroeiing (bomen/struiken, geen koolzaad etc) is exact hetzelfde gebleven.
Nu vroeg ik me af: waarom versuikert de honing dit jaar wel terwijl dat vorige jaren niet het geval was.
Iemand een idee?
Mvrgr,
Kris
De afgelopen jaren heb ik honing geslingerd die niet versuikerde.
Dit jaar versuikert de honing snel.
De kasten staan op dezelfde locatie en de begroeiing (bomen/struiken, geen koolzaad etc) is exact hetzelfde gebleven.
Nu vroeg ik me af: waarom versuikert de honing dit jaar wel terwijl dat vorige jaren niet het geval was.
Iemand een idee?
Mvrgr,
Kris
- maartenkleijne
- Moderator
- Berichten: 3584
- Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
- Imker sinds: 1974
- Aantal volken: 3
- Bijenras(sen): bastaard
- Locatie: hilversum
- Contacteer:
Re: Waarom zo'n verschil van jaar op jaar?
Klinkt toch alsof iemand binnen een straal van 5KM koolzaad heeft gezaaid dit jaar....
gr,
m
m
-
- Berichten: 2703
- Lid geworden op: wo 15 mar 2006, 20:19
- Imker sinds: 1957
- Bijenras(sen): carnica
- Locatie: Eindhoven
- Contacteer:
Re: Waarom zo'n verschil van jaar op jaar?
Andere planten geven ook honing die snel kristalliseerd.maartenkleijne schreef: ↑ma 04 jul 2022, 18:32 Klinkt toch alsof iemand binnen een straal van 5KM koolzaad heeft gezaaid dit jaar....
ad staals
-
- Berichten: 124
- Lid geworden op: wo 12 aug 2015, 11:18
- Imker sinds: 2014
- Aantal volken: 5
- Bijenras(sen): bastaard
- Contacteer:
Re: Waarom zo'n verschil van jaar op jaar?
Klopt, maar waarom dan andere jaren niet???
-
- Berichten: 2703
- Lid geworden op: wo 15 mar 2006, 20:19
- Imker sinds: 1957
- Bijenras(sen): carnica
- Locatie: Eindhoven
- Contacteer:
Re: Waarom zo'n verschil van jaar op jaar?
Elkaar is de samenstelling van de honing anders door het weer ten tijde van de bloei van de diverse planten.
Die samenstelling bepaald het kristalliseren.
ad staals
-
- Berichten: 5745
- Lid geworden op: vr 05 jan 2007, 14:22
- Imker sinds: 1960
- Aantal volken: 4
- Bijenras(sen): bastaard
- Locatie: St-Annaland
- Contacteer:
Re: Waarom zo'n verschil van jaar op jaar?
Dat moet dan honing van de Acacia geweest zijn .krisnatoon schreef: ↑ma 04 jul 2022, 17:55 Hallo imkers,
De afgelopen jaren heb ik honing geslingerd die niet versuikerde.
- Tieme
- Berichten: 1970
- Lid geworden op: vr 12 aug 2005, 13:35
- Imker sinds: 2003
- Aantal volken: 25
- Bijenras(sen): Carnica (beebreed 55-2) en Buckfast
- Locatie: De Krim, Nederland
- Contacteer:
Re: Waarom zo'n verschil van jaar op jaar?
Bij mij kristalliseerde de voorjaarshoning binnen twee weken dit jaar. In de buurt wordt wel vaker koolzaad verbouwd. Toch meestal niet binnen gehaald. Nu stond het schijnbaar net wat dichterbij.
-
- Berichten: 3531
- Lid geworden op: za 30 mar 2013, 10:49
- Imker sinds: 1965
- Aantal volken: 30
- Bijenras(sen): Westerwolds landras
- Contacteer:
Re: Waarom zo'n verschil van jaar op jaar?
Door het grote aantal droge drachtdagen in dit voorjaar
is het vochtgehalte van de nectar en honing lager .
Vooral honing die rijker is aan glucose zoals bij koolzaad kristalliseert
sneller dan fructose-rijke honing zoals de honing van Phacelia en Robinia-
Pseudo-Acacia.
Dit jaar heb ik te laat bij de zes volken op het koolzaadveld de honing
te laat geoogst ten gevolge van 'n ongeval. Ik kreeg hem na herstel
niet of nauwelijks uit de raten.
Behalve het aanhoudende droge weer heeft het koele en koude weer
de kristallisatie van koolzaadhoning versneld bij dunwandige kasten. Zj.
P.S. Als oorzaak wordt ook de aanwezigheid van het trisaccharide
Melizitose genoemd dat "cementhoning" veroorzaakt. Zie ergens in
ons forum.
is het vochtgehalte van de nectar en honing lager .
Vooral honing die rijker is aan glucose zoals bij koolzaad kristalliseert
sneller dan fructose-rijke honing zoals de honing van Phacelia en Robinia-
Pseudo-Acacia.
Dit jaar heb ik te laat bij de zes volken op het koolzaadveld de honing
te laat geoogst ten gevolge van 'n ongeval. Ik kreeg hem na herstel
niet of nauwelijks uit de raten.
Behalve het aanhoudende droge weer heeft het koele en koude weer
de kristallisatie van koolzaadhoning versneld bij dunwandige kasten. Zj.

P.S. Als oorzaak wordt ook de aanwezigheid van het trisaccharide
Melizitose genoemd dat "cementhoning" veroorzaakt. Zie ergens in
ons forum.
-
- Berichten: 876
- Lid geworden op: wo 16 jan 2002, 13:17
- Contacteer:
Re: Waarom zo'n verschil van jaar op jaar?
Een kleine aanvulling op je juiste constatering Bee-Tree:bee-tree schreef: ↑di 05 jul 2022, 09:38
Vooral honing die rijker is aan glucose zoals bij koolzaad kristalliseert
sneller dan fructose-rijke honing zoals de honing van Phacelia en Robinia-
Pseudo-Acacia.
P.S. Als oorzaak wordt ook de aanwezigheid van het trisaccharide
Melizitose genoemd dat "cementhoning" veroorzaakt. Zie ergens in
ons forum.
1 - Melizitose- of cementhoning heeft een andere oorsprong/oorzaak, n.l de Cinara laricis luis die zorgt voor de afscheiding op de larix, honingdauw of luizenhoning op naaldbomen. Zie/lees viewtopic.php?f=13&t=31552&p=204542&hil ... ng#p204542
2 - snelle kristallisatie van honing heeft als oorzaak de verhouding Glucose - fructose. Bij een verzadigingspunt van 32% Glucose zal die kristallisatie plaatsvinden. De verhoudingen waarbij dit plaatsvind zijn in het "cursusboek Honingkunde" na te lezen.
3 - Indien men de herkomst van de gewonnen honing zou willen weten is pollenonderzoek een optie, hierover is o.a. wat te lezen op: viewtopic.php?f=13&t=34836
4 - met de huidige etiketteringsvoorschriften is een analyse van het geleverde product, in ons imkergeval als "producent" van honing een optie om de honing te analyseren. Ook na te lezen op de Ruiner-webstee ; http://www.ruinerimkers.nl/honing-en-het-etiket/
En denk dan ook nog alvast even aan "de Markt van Melk en Honing" in Zuidlaren https://bijpraot.nl/Bijpraot/Markt/index.php
Daar zijn dan wel keurmeesters aanwezig bij de keuring van bijenproducten die kunnen adviseren/informeren over al die bijenproducten.
http://www.bitsandbees.nl Bijna alles over bijen.
Bijen, monitor van ons milieu!
Bijen, monitor van ons milieu!
-
- Berichten: 124
- Lid geworden op: wo 12 aug 2015, 11:18
- Imker sinds: 2014
- Aantal volken: 5
- Bijenras(sen): bastaard
- Contacteer:
Re: Waarom zo'n verschil van jaar op jaar?
Dank jullie wel voor alle info!
Mvrgr, kris
Mvrgr, kris
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten