Cremehoning maken van gekristalliseerde honing
Moderator: Hans van der Post.
-
- Berichten: 282
- Lid geworden op: za 21 jun 2014, 20:56
- Imker sinds: 2014
- Aantal volken: 8
- Bijenras(sen): Buckfast
- Contacteer:
Cremehoning maken van gekristalliseerde honing
Hallo,
ik wil graag van twee emmers gekristalliseerde voorjaarshoning cremehoning maken.
Wat ik wil doen is de emmers ca 24-48 uur verwarmen tot 40 graden. De emmers hebben dan honing die iets vloeibaar is en ook nog ca 50% is niet helder en vloeibaar, maar is nog wat gekristalliseerd. Dit kan dan wel makkelijk uit de emmer en naar een groter metalen afvulvat.
De half vloeibare, half ietwat gekristalliseerde honing wil ik dan gaan mengen/roeren met een honingmixstaaf "Scuba" (dat is zo'n mixstaaf met van die bladen erop, evt ff googlen).
Elke dag dan even 5 min roeren een aantal dagen.
Dit gaat wel werken? Of had dat na de oogst gemoeten, op het moment dat het toch al ging kristalliseren?
ik wil graag van twee emmers gekristalliseerde voorjaarshoning cremehoning maken.
Wat ik wil doen is de emmers ca 24-48 uur verwarmen tot 40 graden. De emmers hebben dan honing die iets vloeibaar is en ook nog ca 50% is niet helder en vloeibaar, maar is nog wat gekristalliseerd. Dit kan dan wel makkelijk uit de emmer en naar een groter metalen afvulvat.
De half vloeibare, half ietwat gekristalliseerde honing wil ik dan gaan mengen/roeren met een honingmixstaaf "Scuba" (dat is zo'n mixstaaf met van die bladen erop, evt ff googlen).
Elke dag dan even 5 min roeren een aantal dagen.
Dit gaat wel werken? Of had dat na de oogst gemoeten, op het moment dat het toch al ging kristalliseren?
- Hans van der Post.
- Moderator
- Berichten: 8309
- Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
- Imker sinds: 1962
- Aantal volken: 4
- Bijenras(sen): F1 carnica VSH
- Locatie: Oegstgeest
- Contacteer:
Re: Cremehoning maken van gekristalliseerde honing
Zou even zoeken dit is het leuke van dit forum , er zijn acht pagina`s om door te lezen: search.php?keywords=cremehoning&fid%5B0%5D=5
!Hans.
-
- Berichten: 282
- Lid geworden op: za 21 jun 2014, 20:56
- Imker sinds: 2014
- Aantal volken: 8
- Bijenras(sen): Buckfast
- Contacteer:
Re: Cremehoning maken van gekristalliseerde honing
ik had (uiteraard) al gezocht op cremehoning en kwam wel het één en ander tegen.
Hetgeen ik zou willen doen kwam ik niet tegen, zodoende toch mijn vraag.
Hopelijk weet iemand er wat over te melden of heeft nog tips, aanwijzingen.
Hetgeen ik zou willen doen kwam ik niet tegen, zodoende toch mijn vraag.
Hopelijk weet iemand er wat over te melden of heeft nog tips, aanwijzingen.
-
- Berichten: 282
- Lid geworden op: za 21 jun 2014, 20:56
- Imker sinds: 2014
- Aantal volken: 8
- Bijenras(sen): Buckfast
- Contacteer:
Re: Cremehoning maken van gekristalliseerde honing
Hier vond ik erg handige info, hopelijk helpt dit ook anderen nog....
https://konvib.be/?page_id=2502
https://konvib.be/?page_id=2502
-
- Berichten: 149
- Lid geworden op: di 08 jan 2013, 07:37
- Bijenras(sen): Mellifera
- Locatie: Jämtland, Zweden
- Contacteer:
Re: Cremehoning maken van gekristalliseerde honing
Hoe is de voorjaarshoning gekristalliseerd? Uit zichzelf of gecontroleerd d.m.v. roeren of enten?
/Han
/Han
-
- Berichten: 282
- Lid geworden op: za 21 jun 2014, 20:56
- Imker sinds: 2014
- Aantal volken: 8
- Bijenras(sen): Buckfast
- Contacteer:
Re: Cremehoning maken van gekristalliseerde honing
De voorjaarshoning is in de eerste twee/drie dagen afgeschuimd en geroerd (ca 2-4 min per keer).
Nadien vrij snel uit zichzelf gaan kristalliseren.
Ik heb nu een roerstaaf gekocht (type "Rapido" als genoemd in het item waarvan ik een link heb geplaatst).
Komende week ga ik daarmee aan de slag. Kan dan mijn bevindingen wel nog wel even geven hier.
-
- Berichten: 149
- Lid geworden op: di 08 jan 2013, 07:37
- Bijenras(sen): Mellifera
- Locatie: Jämtland, Zweden
- Contacteer:
Re: Cremehoning maken van gekristalliseerde honing
Oké, dan neem ik aan dat je een mooie zachte honing heb met fijne kristallen. Dan werkt de methode volgens de link hierboven goed.
Ik maak m'n emmers warm, 36-48 uur bij ca. 35 gr. Ik roer dan met een standaard roerijzer tot ze voeibaar is en dan tappen. Evt. nog een beetje de emmers door elkaar roeren in het tapvat (melktank). Afschuimen doe ik niet aan. Beetje pollen, was en propolis wordt de honing alleen maar gezonder van.
Maar als je honing met grovere kristallen hebt dan moet je niet verwachten dat je de honing op deze manier 'glad' roert. Althans, niet volgens mijn ervaring.
Gr. Han
Ik maak m'n emmers warm, 36-48 uur bij ca. 35 gr. Ik roer dan met een standaard roerijzer tot ze voeibaar is en dan tappen. Evt. nog een beetje de emmers door elkaar roeren in het tapvat (melktank). Afschuimen doe ik niet aan. Beetje pollen, was en propolis wordt de honing alleen maar gezonder van.
Maar als je honing met grovere kristallen hebt dan moet je niet verwachten dat je de honing op deze manier 'glad' roert. Althans, niet volgens mijn ervaring.
Gr. Han
-
- Berichten: 282
- Lid geworden op: za 21 jun 2014, 20:56
- Imker sinds: 2014
- Aantal volken: 8
- Bijenras(sen): Buckfast
- Contacteer:
Re: Cremehoning maken van gekristalliseerde honing
Het gaat dus prima; met een Biorat Rapido honing-meng-roerstaaf.
Wat te doen om cremehoning te maken van gekristalliseerde honing:
- de emmer honing 24 uur bij ca 35 graden C zetten. (Honing moet niet vloeibaar worden, alleen zacht).
- mogelijk hard geworden schuim bovenop eraf scheppen.
- de honing rustig roeren; bovenin beginnen, rond gaan, de volledige bovenkant langzaam meenemen. Dan langzaamaan naar beneden en steeds dieper de volledige emmer roeren.
- na een min of 5 is de hele emmer gedaan en kun je al gaan afvullen.
Wat te doen om cremehoning te maken van gekristalliseerde honing:
- de emmer honing 24 uur bij ca 35 graden C zetten. (Honing moet niet vloeibaar worden, alleen zacht).
- mogelijk hard geworden schuim bovenop eraf scheppen.
- de honing rustig roeren; bovenin beginnen, rond gaan, de volledige bovenkant langzaam meenemen. Dan langzaamaan naar beneden en steeds dieper de volledige emmer roeren.
- na een min of 5 is de hele emmer gedaan en kun je al gaan afvullen.
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten