Kan iemand mij een duidelijke uitleg geven over het gebruik van een stuifmeelpons?
In het boekje "Stuifmeelwinning vandaag" van Bernd Dany kan ik de wijze van gebruik niet vinden.
Alvast hartelijk dank.
Gebruik stuifmeelpons
-
- Berichten: 1
- Lid geworden op: zo 04 dec 2022, 20:57
- Imker sinds: 2011
- Aantal volken: 8
- Bijenras(sen): Carnica en Zwarte bij
- Contacteer:
- Hans van der Post.
- Moderator
- Berichten: 8309
- Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
- Imker sinds: 1962
- Aantal volken: 4
- Bijenras(sen): F1 carnica VSH
- Locatie: Oegstgeest
- Contacteer:
Re: Gebruik stuifmeelpons
Kijk eens op: https://www.imkerswinkeldelinde.nl/stui ... ifmeelpons
Wist niet dat dit bestond. Veel werk!
Wist niet dat dit bestond. Veel werk!
!Hans.
-
- Berichten: 876
- Lid geworden op: wo 16 jan 2002, 13:17
- Contacteer:
Re: Gebruik stuifmeelpons
Een stuifmeelpons, ook vaak genoemd “pollenlifter”, “pollenheber”, “pollenpicker” of “pollenstans” wordt gebruikt bij het oogsten van Perga.
Perga is de naam voor bijenbrood, ofwel de door de bijen opgeslagen pollen die door hun verrijkt zijn met honing en enzymen.
Bij dit fermentatieproces ontstaat o.a. melkzuur waardoor de houdbaarheid vergroot wordt t.o.v. de pollenklompjes door het inverteren van de suikers.
Die fermentatie maakt de pollen geschikt als voeding voor de larven.
De inhoud van de pollen is door het fermenteren bereikbaar, de exinehuid breekt als het ware af.
Meer dan 10 aminozuren zijn in bijenbrood gevonden (de Groot 1953).
Zuurgraad - net als bij honing- zorgt voor conservering en remming van schimmels.
Pollen verliezen wel hun kiemkracht in perga.
Perga heeft en hogere voedingswaarde dan het gebruik van pollenklompjes.
Determineren van pollen uit Perga is lastig tgv de verscheidenheid van de pollen en resten van nectar, propolis en overige door de bijen toegevoegde stoffen.
Wil je ook meer weten en je kennis verrijken van en over pollen?
Komend voorjaar willen wij bij voldoende belangstelling weer starten met een cursus Pollen/Palynologie kennen en herkennen.
Kan je daarna aansluiten bij de Pollenclub-Noord.
Perga is de naam voor bijenbrood, ofwel de door de bijen opgeslagen pollen die door hun verrijkt zijn met honing en enzymen.
Bij dit fermentatieproces ontstaat o.a. melkzuur waardoor de houdbaarheid vergroot wordt t.o.v. de pollenklompjes door het inverteren van de suikers.
Die fermentatie maakt de pollen geschikt als voeding voor de larven.
De inhoud van de pollen is door het fermenteren bereikbaar, de exinehuid breekt als het ware af.
Meer dan 10 aminozuren zijn in bijenbrood gevonden (de Groot 1953).
Zuurgraad - net als bij honing- zorgt voor conservering en remming van schimmels.
Pollen verliezen wel hun kiemkracht in perga.
Perga heeft en hogere voedingswaarde dan het gebruik van pollenklompjes.
Determineren van pollen uit Perga is lastig tgv de verscheidenheid van de pollen en resten van nectar, propolis en overige door de bijen toegevoegde stoffen.
Wil je ook meer weten en je kennis verrijken van en over pollen?
Komend voorjaar willen wij bij voldoende belangstelling weer starten met een cursus Pollen/Palynologie kennen en herkennen.
Kan je daarna aansluiten bij de Pollenclub-Noord.
http://www.bitsandbees.nl Bijna alles over bijen.
Bijen, monitor van ons milieu!
Bijen, monitor van ons milieu!
-
- Berichten: 447
- Lid geworden op: do 07 sep 2006, 10:43
- Imker sinds: 2005
- Aantal volken: 10
- Bijenras(sen): bastaard
- Locatie: Nederland
- Contacteer:
Re: Gebruik stuifmeelpons
Ik heb er zelf 1, deze in het verleden wel eens gebruikt maar zou het niet aanraden. Het werkt slecht en kost een hoop tijd.
Om Perga te oogsten zijn er betere manieren. Een in Oost Europa gebruikte methode is de stuifmeelramen in de vriezer doen, en deze bevroren raten te verpulveren. Dit verpulveren word gedaan in een emmer met deksel in het deksel wordt een gat gemaakt waardoor een mixer past, deze mixer drijf je aan met een boormachine. De was verpulvert tot stof en de klompjes Perga blijven intact waardoor je deze eruit kunt zeven.
Op youtube zijn hiervan fimpjes te vinden.
Om Perga te oogsten zijn er betere manieren. Een in Oost Europa gebruikte methode is de stuifmeelramen in de vriezer doen, en deze bevroren raten te verpulveren. Dit verpulveren word gedaan in een emmer met deksel in het deksel wordt een gat gemaakt waardoor een mixer past, deze mixer drijf je aan met een boormachine. De was verpulvert tot stof en de klompjes Perga blijven intact waardoor je deze eruit kunt zeven.
Op youtube zijn hiervan fimpjes te vinden.
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten