Een onwaarschijnlijk gerecht uit Nepal
- Bart de Coo
- Moderator
- Berichten: 2978
- Lid geworden op: wo 14 jan 2004, 20:34
- Imker sinds: 2003
- Aantal volken: 15
- Bijenras(sen): Bastaard
- Locatie: Dieren (Gld)
- Contacteer:
Een onwaarschijnlijk gerecht uit Nepal
Beste mensen,
Kookfanaten kan het niet ontgaan zijn: een aantal maanden geleden verscheen het langverwachte, encyclopedisch opgezette kookboek van Johannes van Dam, Dedikkevandam, van aardappel tot zwezerik. Als iemand zich door de kwalificatie 'kookfanaat' aangesproken voelt en je hebt het nog niet in de kast staan, dan moet je je schamen. Het is namelijk een meesterwerk.
Van Dam neemt uiteraard ook een lemma op over honing. Het lemma bevat geen fouten. Hij klinkt evenmin onbenullig of onnozel, een zeldzaamheid wanneer niet-imkers over de imkerij schrijven. Van Dam zit bovendien geen dingen over te schrijven uit overbekende boeken. Sterker nog, het bevat een weetje dat onder imkers vermoedelijk niet zo bekend is. Ik citeer:
'(...) in Nepal, aan de voet van de Annapurna wordt nog steeds op deze manier op wilde honing gejaagd. Er verscheen zelfs een groot, duur plaatwerk dat geheel gewijd is aan deze Nepalese waaghalzen: Honey hunters of Nepal door Eric Valli en Diane Summers. Deze honingjagers beperken zich trouwens niet tot de honingraten. Ze ontfermen zich ook over het broedsel, dat ze uitpersen. Het larvensap wordt gekookt met zout en pepers en het resulterende, op roerei lijkende gerecht, wordt bijzonder gewaardeerd door de jagers.'
Nou jij weer. Wie is de eerste die het durft klaar te maken?
Groet,
Bart de Coo
Kookfanaten kan het niet ontgaan zijn: een aantal maanden geleden verscheen het langverwachte, encyclopedisch opgezette kookboek van Johannes van Dam, Dedikkevandam, van aardappel tot zwezerik. Als iemand zich door de kwalificatie 'kookfanaat' aangesproken voelt en je hebt het nog niet in de kast staan, dan moet je je schamen. Het is namelijk een meesterwerk.
Van Dam neemt uiteraard ook een lemma op over honing. Het lemma bevat geen fouten. Hij klinkt evenmin onbenullig of onnozel, een zeldzaamheid wanneer niet-imkers over de imkerij schrijven. Van Dam zit bovendien geen dingen over te schrijven uit overbekende boeken. Sterker nog, het bevat een weetje dat onder imkers vermoedelijk niet zo bekend is. Ik citeer:
'(...) in Nepal, aan de voet van de Annapurna wordt nog steeds op deze manier op wilde honing gejaagd. Er verscheen zelfs een groot, duur plaatwerk dat geheel gewijd is aan deze Nepalese waaghalzen: Honey hunters of Nepal door Eric Valli en Diane Summers. Deze honingjagers beperken zich trouwens niet tot de honingraten. Ze ontfermen zich ook over het broedsel, dat ze uitpersen. Het larvensap wordt gekookt met zout en pepers en het resulterende, op roerei lijkende gerecht, wordt bijzonder gewaardeerd door de jagers.'
Nou jij weer. Wie is de eerste die het durft klaar te maken?
Groet,
Bart de Coo
- Hans van der Post.
- Moderator
- Berichten: 8309
- Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
- Imker sinds: 1962
- Aantal volken: 4
- Bijenras(sen): F1 carnica VSH
- Locatie: Oegstgeest
- Contacteer:
Een onwaarschijnlijk gerecht uit Nepal
Nu Bart dank voor deze suggestie:
Het larvensap wordt gekookt met zout en pepers en het resulterende, op roerei lijkende gerecht.
Weet ik eindelijk als ik de darrenraat methode toepas om de varroa uit mijn bijenvolk te vangen wat met het darrenbroed moet doen.
De varroa die gevangen is gebruik ik als smaakmaker
Hans
Het larvensap wordt gekookt met zout en pepers en het resulterende, op roerei lijkende gerecht.
Weet ik eindelijk als ik de darrenraat methode toepas om de varroa uit mijn bijenvolk te vangen wat met het darrenbroed moet doen.
De varroa die gevangen is gebruik ik als smaakmaker

Hans
- Oude Essink
- Erelid
- Berichten: 3562
- Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
- Locatie: Nederland
- Contacteer:
Een onwaarschijnlijk gerecht uit Nepal
larven als lekkernij
Ook larven worden opgediend als een heerlijke lekkernij; en laten wij wel zijn: gezondere ingrediënten zijn nauwelijks denkbaar, vooral de eiwitten!!
De afbeeldingen spreken voor zich; ik publiceerde ze eerder in de rubriek: Bijenproducten.
Achtereenvolgend: spoelen - bakken - opdienen
.

.
.

.
.

Eet Smakelijk
hennie oes

Ook larven worden opgediend als een heerlijke lekkernij; en laten wij wel zijn: gezondere ingrediënten zijn nauwelijks denkbaar, vooral de eiwitten!!
De afbeeldingen spreken voor zich; ik publiceerde ze eerder in de rubriek: Bijenproducten.
Achtereenvolgend: spoelen - bakken - opdienen
.

.
.

.
.

Eet Smakelijk
hennie oes

-
- Berichten: 176
- Lid geworden op: do 08 aug 2002, 18:02
- Locatie: Netherlands
- Contacteer:
Een onwaarschijnlijk gerecht uit Nepal
Op de website van de ANI (http://www.anibijen.nl) vond ik bij de link naar http://www.xs4all.nl/%7Ejtemp/maaltijd.html nog het volgende recept + foto’s van een maaltijd van darrenpoppen:
Ontzegel de cellen van een raam met gesloten darrenbroed.
Klop het raam met het ontsloten darrenbroed leeg in een grote kom.
Neem een bakpan en fruit daarin wat fijngesneden ui, voeg de darrenpoppen toe en bak de totale inhoud van de bakpan nog eens ongeveer 5 minuten.
En daarna....eet smakelijk, het ruikt en smaakt heerlijk (waarom niet, wij eten toch ook slakken, mosselen en oesters)
Lammert van Beek
Ontzegel de cellen van een raam met gesloten darrenbroed.
Klop het raam met het ontsloten darrenbroed leeg in een grote kom.
Neem een bakpan en fruit daarin wat fijngesneden ui, voeg de darrenpoppen toe en bak de totale inhoud van de bakpan nog eens ongeveer 5 minuten.
En daarna....eet smakelijk, het ruikt en smaakt heerlijk (waarom niet, wij eten toch ook slakken, mosselen en oesters)
Lammert van Beek
- Ati
- Berichten: 202
- Lid geworden op: vr 18 feb 2005, 16:52
- Imker sinds: 2003-2011
- Aantal volken: 3
- Bijenras(sen): bastaard
- Locatie: Nederland
- Contacteer:
Re: Een onwaarschijnlijk gerecht uit Nepal
Nu nog een mooie franse quasi-culinaire naam bedenken!
- Harmen vd Ende
- Berichten: 258
- Lid geworden op: za 04 jan 2003, 23:48
- Locatie: Netherlands
- Contacteer:
Een onwaarschijnlijk gerecht uit Nepal
Hallo
Hoe reageren wij op de varroa?![:)]
Harmen
Hoe reageren wij op de varroa?![:)]
Harmen
-
- Berichten: 176
- Lid geworden op: do 08 aug 2002, 18:02
- Locatie: Netherlands
- Contacteer:
Een onwaarschijnlijk gerecht uit Nepal
Door de darrenraatmethode tegen Varroa toe te passen, kunnen wij dit overheerlijke darrenpoppengerecht maken.
Mmmmmmm……[:p]
Lammert
Mmmmmmm……[:p]
Lammert
-
- Berichten: 318
- Lid geworden op: ma 18 jul 2005, 21:50
- Imker sinds: 2005
- Aantal volken: 5
- Bijenras(sen): mellifera
- Locatie: Marum Nederland
- Contacteer:
Een onwaarschijnlijk gerecht uit Nepal
citaat: Geplaatst door ende
Hallo
Hoe reageren wij op de varroa?![:)]
Harmen
Hallo Harmen , net als met kip goed doorbakken, dan kan het vast geen kwaad.
Hallo
Hoe reageren wij op de varroa?![:)]
Harmen
Hallo Harmen , net als met kip goed doorbakken, dan kan het vast geen kwaad.
- Oude Essink
- Erelid
- Berichten: 3562
- Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
- Locatie: Nederland
- Contacteer:
Een onwaarschijnlijk gerecht uit Nepal
Nu nog een mooie franse quasi-culinaire naam bedenken!



- Ati
- Berichten: 202
- Lid geworden op: vr 18 feb 2005, 16:52
- Imker sinds: 2003-2011
- Aantal volken: 3
- Bijenras(sen): bastaard
- Locatie: Nederland
- Contacteer:
Een onwaarschijnlijk gerecht uit Nepal
...en als ze vragen wat het is, zeggen we gewoon dat het veldgarnalen zijn!
(een aardig voorgerecht bij waterkonijn).
Nou eens kijken of jullie weten wat waterkonijn is.
(een aardig voorgerecht bij waterkonijn).
Nou eens kijken of jullie weten wat waterkonijn is.
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast