Honing verhitten
- Bart de Coo
- Moderator
- Berichten: 2978
- Lid geworden op: wo 14 jan 2004, 20:34
- Imker sinds: 2003
- Aantal volken: 15
- Bijenras(sen): Bastaard
- Locatie: Dieren (Gld)
- Contacteer:
Honing verhitten
In vrijwel alle boeken die aandacht besteden aan honing wordt melding gemaakt van het volgende. Honing zou je bij voorkeur niet moeten verhitten, omdat je daarmee allerlei gezonde bestanddelen om zeep helpt. Verder gaat het ten koste van de geur en de smaak. Helemaal waar.
Maar neem het volgende ook eens in overweging. Honing bestaat uit drie verschillende suikersoorten: vruchtensuiker, bietsuiker en druivensuiker. Verder bestaat het voor een groot deel uit water. Deze vier bestanddelen vormen tezamen ongeveer 99% van de honing. Het boeiende is, dat die ene laatste procent dus zorgt dat honing naar honing smaakt. Dus niet alleen de smaak en de geur zitten in die ene procent, maar ook de gezonde bestanddelen, zoals vitamines en antioxidanten, waar imkers zo hoog van kunnen opgeven.
Wanneer het je te doen is om die vitamines, antioxidanten en wat dies meer zij, dan zou ik zeggen: kies iets anders. Je wilt een vitamineshotje? Sla een glas sinaasappelsap achterover - bevat meer vitamine C dan vers geperst! Je denkt dat je lichaam behoefte heeft aan wat antioxidanten? Eet broccoli of witte kool.
Wat mij betreft kun je honing dus rustig verhitten. Bijvoorbeeld in dit recept.
Schil stoofperen, snij ze in kwarten en haal het klokhuis eruit.
Doe ze in een pan en zet ze net onder water.
Voeg honing en citroenrasp toe, in hoeveelheden die de kok goeddunken.
Laat ettelijke uren heel zachtjes koken, totdat ze papgaar zijn.
Zalig. Probeer dat maar eens te evenaren met suiker!
Maar neem het volgende ook eens in overweging. Honing bestaat uit drie verschillende suikersoorten: vruchtensuiker, bietsuiker en druivensuiker. Verder bestaat het voor een groot deel uit water. Deze vier bestanddelen vormen tezamen ongeveer 99% van de honing. Het boeiende is, dat die ene laatste procent dus zorgt dat honing naar honing smaakt. Dus niet alleen de smaak en de geur zitten in die ene procent, maar ook de gezonde bestanddelen, zoals vitamines en antioxidanten, waar imkers zo hoog van kunnen opgeven.
Wanneer het je te doen is om die vitamines, antioxidanten en wat dies meer zij, dan zou ik zeggen: kies iets anders. Je wilt een vitamineshotje? Sla een glas sinaasappelsap achterover - bevat meer vitamine C dan vers geperst! Je denkt dat je lichaam behoefte heeft aan wat antioxidanten? Eet broccoli of witte kool.
Wat mij betreft kun je honing dus rustig verhitten. Bijvoorbeeld in dit recept.
Schil stoofperen, snij ze in kwarten en haal het klokhuis eruit.
Doe ze in een pan en zet ze net onder water.
Voeg honing en citroenrasp toe, in hoeveelheden die de kok goeddunken.
Laat ettelijke uren heel zachtjes koken, totdat ze papgaar zijn.
Zalig. Probeer dat maar eens te evenaren met suiker!
-
- Berichten: 2128
- Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
- Locatie: Nederland
- Contacteer:
Re: Honing verhitten
Bart,
Het geheel is (ook hier) meer dan de som der delen!
Als je honing verhit gaan de de meeste enzymen naar de knoppen en ontstaat er hydroxymethylfurfural (HMF). Bij grotere hoeveelheden is die zelfs giftig voor bijen.
Oudere mensen hebben voor een goede spijsvertering veelal een tekort aan enzymen. Zij kunnen dat met natuurzuivere, onverhitte honing juist goed compenseren.
!Piet
Het geheel is (ook hier) meer dan de som der delen!
Als je honing verhit gaan de de meeste enzymen naar de knoppen en ontstaat er hydroxymethylfurfural (HMF). Bij grotere hoeveelheden is die zelfs giftig voor bijen.
Oudere mensen hebben voor een goede spijsvertering veelal een tekort aan enzymen. Zij kunnen dat met natuurzuivere, onverhitte honing juist goed compenseren.
!Piet
- maartenkleijne
- Moderator
- Berichten: 3584
- Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
- Imker sinds: 1974
- Aantal volken: 3
- Bijenras(sen): bastaard
- Locatie: hilversum
- Contacteer:
Re: Honing verhitten
Lamsbout met honing-thijm saus is ook heerlijk, evenals warme melk met honing voor het slapen gaan, maar je mag verhitte honing niet als 'honing' verkopen.
Er zitten trouwens in honing duizenden 'gezonde' ingredienten waarvan sommigen prima tegen verwarmen kunnen.
Er zitten trouwens in honing duizenden 'gezonde' ingredienten waarvan sommigen prima tegen verwarmen kunnen.
- Bart de Coo
- Moderator
- Berichten: 2978
- Lid geworden op: wo 14 jan 2004, 20:34
- Imker sinds: 2003
- Aantal volken: 15
- Bijenras(sen): Bastaard
- Locatie: Dieren (Gld)
- Contacteer:
Re: Honing verhitten
Piet,
Dat ouderen uit honing wat extra, noodzakelijke enzymen kunnen halen, neem ik blind van je aan. Maar zouden ouderen die enzymen niet beter uit ander voedsel kunnen halen? Immers, de hoeveelheden die in honing kúnnen zitten, zijn zó klein.
Dan nog een vraagje die spontaan bij me opkomt. Stel je nou voor hè, dat je oude voerramen leegslingert en de honing wilt teruggeven aan de bijen, dan lijkt het mij logisch dat je die honing aanlengt met water, om het opnemen door de bijen te vergemakkelijken. Bovendien kun je het dan beter schenken. Omdat de kans op gisten dan wel erg groot wordt, zou je dit kunnen verhitten. Begrijp ik nu dat je dat zou afraden, Piet?
Bedankt alvast! Ook Maarten bedankt voor de reactie. En vergeet vooral niet mijn stoofpeertjesrecept uit te proberen!
Groet,
Bart de Coo
Dat ouderen uit honing wat extra, noodzakelijke enzymen kunnen halen, neem ik blind van je aan. Maar zouden ouderen die enzymen niet beter uit ander voedsel kunnen halen? Immers, de hoeveelheden die in honing kúnnen zitten, zijn zó klein.
Dan nog een vraagje die spontaan bij me opkomt. Stel je nou voor hè, dat je oude voerramen leegslingert en de honing wilt teruggeven aan de bijen, dan lijkt het mij logisch dat je die honing aanlengt met water, om het opnemen door de bijen te vergemakkelijken. Bovendien kun je het dan beter schenken. Omdat de kans op gisten dan wel erg groot wordt, zou je dit kunnen verhitten. Begrijp ik nu dat je dat zou afraden, Piet?
Bedankt alvast! Ook Maarten bedankt voor de reactie. En vergeet vooral niet mijn stoofpeertjesrecept uit te proberen!
Groet,
Bart de Coo
-
- Berichten: 2128
- Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
- Locatie: Nederland
- Contacteer:
Re: Honing verhitten
Onze kristalsuikers zijn dode zoet-/voedingsstoffen.
Echt verhitte honing komt daar dichtbij in de buurt.
Je hoeft ze echter niet te verhitten. Je kunt ze met wat lauw water aanlengen, goed door roeren en daarna met kleine hoeveelheden gelijktijdig over je volken verdelen. Zorg dat je voerbakken goed schoon zijn.
Oude ramen met honing kun je echter ook laten leeg eten door de bijen.
Naar gelang de hoeveelheid, je aantal volken en de tijd van het jaar, kun je een keuze maken uit onderstaande manieren.
a. In de bijenkast / bovenop plaatsen met een lege kamer er tussen.
b. In de bijenkast / helemaal onder plaatsen / in het voorjaar weer verwijderen
c. In de buitenlucht / ca 15 meter voor de stal
d. In de stal / op 2 regellatten onder het dakwerk hangen
!Piet
Echt verhitte honing komt daar dichtbij in de buurt.
Je hoeft ze echter niet te verhitten. Je kunt ze met wat lauw water aanlengen, goed door roeren en daarna met kleine hoeveelheden gelijktijdig over je volken verdelen. Zorg dat je voerbakken goed schoon zijn.
Oude ramen met honing kun je echter ook laten leeg eten door de bijen.
Naar gelang de hoeveelheid, je aantal volken en de tijd van het jaar, kun je een keuze maken uit onderstaande manieren.
a. In de bijenkast / bovenop plaatsen met een lege kamer er tussen.
b. In de bijenkast / helemaal onder plaatsen / in het voorjaar weer verwijderen
c. In de buitenlucht / ca 15 meter voor de stal
d. In de stal / op 2 regellatten onder het dakwerk hangen
!Piet
-
- Berichten: 2703
- Lid geworden op: wo 15 mar 2006, 20:19
- Imker sinds: 1957
- Bijenras(sen): carnica
- Locatie: Eindhoven
- Contacteer:
Re: Honing verhitten
Piet Jager schreef:
.
Oude ramen met honing kun je beter laten leeg eten door de bijen op onderstaande manieren.
a. In de bijenkast / bovenop geplaatst met een lege kamer er tussen.
b. In de buitenlucht / ca 15 meter voor de stal
c. In de stal / op 2 regellatten onder het dakwerk hangen
!Piet
Beste Piet
Leeghalen van ramen buiten de kast is uit den boze. Je lokt roverij uit en zadelt andere imkers in jou omeving op met ziektes die bij jou kunnen voorkomen omdat hun bijen komen mee eten. Zorg dat alleen jou bijen jou ramen kunnen leeg maken dus IN de kast.
ad staals
-
- Berichten: 2128
- Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
- Locatie: Nederland
- Contacteer:
Re: Honing verhitten
Ad,
Om deze tijd van het jaar vliegen de bijen niet meer zover en roverij krijg je alleen als je eigen volken/kasten niet in orde zijn en de vreemde rovers in hun eigen kasten nog nauwelijks voer hebben en dat lijkt mij om deze tijd van het jaar veelal niet het geval. Zelf heb ik daar nooit last van, ofschoon er bij mij 7 imkers binnen de 3 km zone wonen.
!Piet
Om deze tijd van het jaar vliegen de bijen niet meer zover en roverij krijg je alleen als je eigen volken/kasten niet in orde zijn en de vreemde rovers in hun eigen kasten nog nauwelijks voer hebben en dat lijkt mij om deze tijd van het jaar veelal niet het geval. Zelf heb ik daar nooit last van, ofschoon er bij mij 7 imkers binnen de 3 km zone wonen.
!Piet
- Gerard van Gastel
- Berichten: 440
- Lid geworden op: wo 09 jun 2004, 13:49
- Locatie: Nederland
- Contacteer:
Re: Honing verhitten
Bart,
"de hoeveelheden die in honing kúnnen zitten, zijn zó klein."
Jij blijft uitgaan van 1%, maar volgens Speelziek ligt dit toch beduidend hoger ( 10% meervoudige suikers, mineralen, organische zuren en vitaminen. 3% enzymen, hormonen, glaconzuur, kleur- en aromastoffen). En gezien men dagelijks slechts kleine hoeveelheden hiervan nodig heeft is honing hiervoor zeer geschikt. En natuurlijk gemakkelijk in gebruik (bv als broodbeleg), erg lekker en zeker voor een imker: altijd voorradig.
"de hoeveelheden die in honing kúnnen zitten, zijn zó klein."
Jij blijft uitgaan van 1%, maar volgens Speelziek ligt dit toch beduidend hoger ( 10% meervoudige suikers, mineralen, organische zuren en vitaminen. 3% enzymen, hormonen, glaconzuur, kleur- en aromastoffen). En gezien men dagelijks slechts kleine hoeveelheden hiervan nodig heeft is honing hiervoor zeer geschikt. En natuurlijk gemakkelijk in gebruik (bv als broodbeleg), erg lekker en zeker voor een imker: altijd voorradig.
-
- Berichten: 2045
- Lid geworden op: zo 08 okt 2006, 18:10
- Locatie: Nederland
- Contacteer:
Re: Honing verhitten
Piet, ik voorkom het buiten voeren en dus de overlast voor buren want doordat bijen overal gaan zoeken en daarbij heel vervelend kunnen zijn en dus ook voor mij DE IMKER is het geen positieve reclame.
Sommige mensen zijn panisch voor insecten en durven dan niet meer naar buiten.
Wij vinden dat onzin en dat is ook onzin maar trammalant heb je gauw.
Dus geen slingers etc laten schoonlikken of je moet geen buren hebben tot op ongeveer 100m, dan valt het wel mee.
Dirk
dertiende
Sommige mensen zijn panisch voor insecten en durven dan niet meer naar buiten.
Wij vinden dat onzin en dat is ook onzin maar trammalant heb je gauw.
Dus geen slingers etc laten schoonlikken of je moet geen buren hebben tot op ongeveer 100m, dan valt het wel mee.
Dirk
dertiende
-
- Berichten: 5745
- Lid geworden op: vr 05 jan 2007, 14:22
- Imker sinds: 1960
- Aantal volken: 4
- Bijenras(sen): bastaard
- Locatie: St-Annaland
- Contacteer:
Re: Honing verhitten
Even de honingwikkel opgezocht die de V.B.B.N in de jaren 80 heeft uitgegeven
Wat is Honing
Nederlandse honing bestaat voor 38% ui vruchtensuiker(fructose)en voor 31% uit druivensuiker(glucose) Dit zijn enkelvoudige suikers, die rechtstreeks door de maagwand in de bloedbaan worden opgenomen,zodat de gevoeligste maag nog honing verdraagt.
Belangrijk is ook dat Nederlandse honing de voor de spijsvertering onontbeerlijke mineralen bevat o.a.kalium,natrium,calcium,magnesium,fosforzuur,ijzer,mangaan,koper,enz Bovendien bevat Nederlandse honing diverse enzymen (ook al is dit onderzoek op dit gebied nog lang niet voltooid) bekend zijn o.a. invertase , diastase in twee types n.l. het alpha en beta enzym ,katalase,phosphatase ,en glucose oxidase, die allen bij de stofwisselng een belangrijke rol spelen.De karakteristieke geur en smaak van honing ontstaat door meer dan vijftig verschillende aromatische stoffen . Bij onderzoek in 1964 is van 23 de chemische formule vastgesteld.Ook bevat Nederlandse honing verschillende zuren , in hoofdzaak aminozuren ,vitaminen en ook inhibine welke stof bekendheid heeft gekregen door zijn bacterien remmende/dodende werking . Naast de hiervoor genoemde vruchte en druivesuikers bevat Nederlandse Honing nog enkele procenten meervoudige suikers .Elke Nederlandse Honing die zorgvuldig behandeld is zal na korte of langere tijd gaan kristaliseren, wat niets afdoet aan de kwaliteit. deze kan eenvoudig weer vloeibaar gemaakt worden door het potje in een pannetje warm water , in de zon of bij de verwarming te plaatsen . HONING MAG NIET WARMER WORDEN DAN 40 C EN HERHAALDELIJKVERWARMEN MOET WORDEN ONTRADEN .
Aldus de honingwikkel van de V.B.B.N.
Wat is Honing
Nederlandse honing bestaat voor 38% ui vruchtensuiker(fructose)en voor 31% uit druivensuiker(glucose) Dit zijn enkelvoudige suikers, die rechtstreeks door de maagwand in de bloedbaan worden opgenomen,zodat de gevoeligste maag nog honing verdraagt.
Belangrijk is ook dat Nederlandse honing de voor de spijsvertering onontbeerlijke mineralen bevat o.a.kalium,natrium,calcium,magnesium,fosforzuur,ijzer,mangaan,koper,enz Bovendien bevat Nederlandse honing diverse enzymen (ook al is dit onderzoek op dit gebied nog lang niet voltooid) bekend zijn o.a. invertase , diastase in twee types n.l. het alpha en beta enzym ,katalase,phosphatase ,en glucose oxidase, die allen bij de stofwisselng een belangrijke rol spelen.De karakteristieke geur en smaak van honing ontstaat door meer dan vijftig verschillende aromatische stoffen . Bij onderzoek in 1964 is van 23 de chemische formule vastgesteld.Ook bevat Nederlandse honing verschillende zuren , in hoofdzaak aminozuren ,vitaminen en ook inhibine welke stof bekendheid heeft gekregen door zijn bacterien remmende/dodende werking . Naast de hiervoor genoemde vruchte en druivesuikers bevat Nederlandse Honing nog enkele procenten meervoudige suikers .Elke Nederlandse Honing die zorgvuldig behandeld is zal na korte of langere tijd gaan kristaliseren, wat niets afdoet aan de kwaliteit. deze kan eenvoudig weer vloeibaar gemaakt worden door het potje in een pannetje warm water , in de zon of bij de verwarming te plaatsen . HONING MAG NIET WARMER WORDEN DAN 40 C EN HERHAALDELIJKVERWARMEN MOET WORDEN ONTRADEN .
Aldus de honingwikkel van de V.B.B.N.
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten