Vandaag eerste echte vliegdag; alle kasten gingen op pad. Het meeste bezoek werd gebracht aan de struikkamperfoelie; veel pollen in de haren: . . de onderste foto toont de vliegplank; deze bij kan niet van de Lonicera komen maar zal op de Sneeuwklokjes gefourageerd hebben: . hopelijk blijft het nog een paar dagen zo!
Ook bij mij hier in Drenthe heeft mijn enige overgebleven volkje vandaag volop gevlogen. Ze brachten mooi helgeel stuifmeel mee (waar kan dat van zijn?) dus ik kan aannemen dat er broed is.
Vond het gisteren ook prachtig: Ik was toevallig een middag vrij van mijn werk en ze waren volop aan het invliegen. Prachtig gezicht en mooi om te horen dat gezzzzzzzoem!
Ook hier in Zuidwest-Drenthe volop gevlogen, de bijen kwamen massaal binnen met oranjegeel, grijs en zwart stuifmeel. Ook werd er voorgevlogen, een indicatie voor jonge bijen? Verder opvallend is dat het wasmul al heel verspreid over de bodemplank -die ik een dag onder de gaasbodem had gelegd- lag! De bijen zitten dus al een paar dagen niet meer echt op de tros.
Ik hoop dat de bijen het broed warm kunnen houden de komende week, het wordt toch gevoelig kouder naar het schijnt.
Nu lees ik net dat de bijen ook op elzen zouden vliegen. Daar heb ik nog nooit van gehoord. Bij mij in de straat staan er een paar bij mekaar. Eentje zit vol met van die omlaag bungelende 'proppen' en de andere twee niks. De els zal wel mannelijke en vrouwelijke bomen hebben, denk ik. De kleur van die proppen vind ik niet zo mooi. Het is een soort smerig geel, En met precies die kleur zie ik een enkel bijtje thuiskomen. Zouden ze inderdaad op de elzen vliegen?
Overigens ook hier aan de Veluwezoom veel stuifmeel van de bolgewassen. Schuiflades die langzaam oranje verkleuren. Heerlijk.
Bart, Ze vliegen zeker op elzen en soms uitbundig. Als er wat beters te halen is dan laten ze de els met rust. Meidoorn heeft ook de naam een armoedeboom te zijn maar ik heb ze er goed op zien vliegen terwijl er koolzaad stond. Wij weten nog lang niet hoe alles precies in elkaar steekt en moeten dat zeker dan ook niet verstoren met allerlei nieuwe technieken. Niemand weet wat precies de gevolgen zijn van gentechniek in de landbouw, maar dat is een ander onderwerp. Dirk
Als wij denken dat de bijen vliegen zo als wij dat willen kwamen ze tijd te kort, ik denk dat ze op allen bloemen in het voorjaar vliegen. Als er maar stuifmeel of nectar geven en dat doen ze wel denk ik, je ziet overal bijen op. In de zomer is dit niet het geval,aangezien het aantal bloemen dat er dan bloeid. Een bezigen bij.
Klopt Tinus, Als er armoede is in het voorjaar dan vliegen ze overal op en van de ene soort naar de andere maar dat verandert snel als het stabiel weer wordt dan worden ze soort vast. Dirk