Die diepblauwe zal ik ook aanschaffen als ik hem tegenkom, ik heb slechts de rode en de gewone. Ze vliegen er graag op. De rode heeft weinig last van meeldauw, de bladeren blijven mooi groen. Hoe zit dat met de blauwe vorm. Dirk
Hallo Dirk, Er is ook nog een witte soort, met een licht roze hart, wordt ook goed bevlogen en is evenals de blauwe weinig gevoelig voor meeldauw. De 3 kleuren bij elkaar zetten staat heel fraai. hier een opname:
Toevalligerwijze bracht mijn vrouw gisteravond na een bezoekje aan haar moeder een longkruidplantje mee. Haar moeder had haar verteld dat de kleur van het bloemetje verandert na bijenbezoek (oftewel na de bestuiving denk ik dan). In een eerder bericht (over longkruid) van Hennie Oude Essink las ik dat de kleur van het bloemetje onder invloed staat van de zuurgraad van de grond. Is die kleurverandering na bijenbezoek ook waar, of is dat een bakerpraatje?
En na bestuiving verliest een bloemetje hoe dan ook zijn functie en start de zaadaanzet. maar da's niks specifiek voor het longkruid. Ik kan me wel voorstellen dat insekten alleen de rijpe bloemtjes bezoeken en dat daardoor een dergelijk verhaal is ontstaan terwijl het dus andersom is (niet: bijenbezoek leidt tot kleurverandering, maar wel: de juiste kleur leidt tot bijenbezoek). De bijen bezoeken naar ik aanneem alleen de rijpe bloemetjes?
De bijen bezoeken de bloemen na het opengaan; vanaf dat moment is nectar voorhanden en als de helmknoppen rijp zijn ook pollen; de kleurverandering heeft met de weefselontwikkelijng te maken; het rijpen van mannetje en vrouwtje gaat niet gelijktijdig; bij volle rijping is de bloem blauw.
Albert Stoter schreef: En na bestuiving verliest een bloemetje hoe dan ook zijn functie en start de zaadaanzet. maar da's niks specifiek voor het longkruid.
Dan moet na de bestuiving wel bevruchting plaatsvinden , anders komt er geen zaad .