wintervoeren
Moderator: Hans van der Post.
- Hans van der Post.
- Moderator
- Berichten: 8309
- Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
- Imker sinds: 1962
- Aantal volken: 4
- Bijenras(sen): F1 carnica VSH
- Locatie: Oegstgeest
- Contacteer:
Re: wintervoeren
Marco schrijft: Ik ben bezig met inwinteren van mijn volken.
En gebruik de verhouding 4 liter warm water en 6 kg suiker.
60 % dus, maar ik vind dat er zoveel suiker neerslaat op de bodem van mijn voerbak.
Dit probleem heb ik ook gehad en "opgelost".
Bij suikeroplossing voor de wintervoorraad gooi ik in een emmer met een inhoud van twaalf liter, negen kg suiker. De hoogte van de droge suiker streep ik aan. (watervaste pen)
Bij het vullen van warm water zakt de suiker in. Er wordt nu warm water aangevuld tot het droge suiker nivo. Dan heb ik als ik dit oplos 60% suikeroplossing die na afkoeling (handwarm) - de voerbak ingaat. Op die wijze van oplossen kristalliseert het, na een dag in de voerbak, uit.
Je hebt maar weinig meer water nodig om de kristallisatie te voor komen. In de beschreven emmer met streep gooi ik nu 2 cm meer water dan tot aan de streep.
Als ik dan ga roeren tot alles is opgelost treed er geen kristallisatie in de voerbak op.
Het is wel een iets lagere suikeroplossing maar ik denk dan maar; nectar is 82% water en 18% suiker.
!Hans.
En gebruik de verhouding 4 liter warm water en 6 kg suiker.
60 % dus, maar ik vind dat er zoveel suiker neerslaat op de bodem van mijn voerbak.
Dit probleem heb ik ook gehad en "opgelost".
Bij suikeroplossing voor de wintervoorraad gooi ik in een emmer met een inhoud van twaalf liter, negen kg suiker. De hoogte van de droge suiker streep ik aan. (watervaste pen)
Bij het vullen van warm water zakt de suiker in. Er wordt nu warm water aangevuld tot het droge suiker nivo. Dan heb ik als ik dit oplos 60% suikeroplossing die na afkoeling (handwarm) - de voerbak ingaat. Op die wijze van oplossen kristalliseert het, na een dag in de voerbak, uit.
Je hebt maar weinig meer water nodig om de kristallisatie te voor komen. In de beschreven emmer met streep gooi ik nu 2 cm meer water dan tot aan de streep.
Als ik dan ga roeren tot alles is opgelost treed er geen kristallisatie in de voerbak op.
Het is wel een iets lagere suikeroplossing maar ik denk dan maar; nectar is 82% water en 18% suiker.
!Hans.
-
- Berichten: 116
- Lid geworden op: zo 04 jan 2009, 15:24
- Locatie: Sweden
- Contacteer:
Re: wintervoeren
Bedankt voor alle tips ga het 1 en ander proberen!!
Heb nog wel een vraag over inwinteren van afleggers maar die zal ik in een nieuwe onderwerp plaatsen.
groet, Marco
Heb nog wel een vraag over inwinteren van afleggers maar die zal ik in een nieuwe onderwerp plaatsen.
groet, Marco
Re: wintervoeren
Ik lees in "Bijenhouden, hoe doe je dat" dat je hooguit handwarm water mag gebruiken anders ontstaat er HMF, een stof die giftig is voor bijen. In Speelziek lees ik dat hij gewoon heet water gebruikt en hier gebruiken sommige mensen zelfs water wat tegen de kook is.
Is dat HMF nou een fabeltje ?
Ik heb voor de zekerheid maar 15kg suiker opgelost in 10 liter (3:2) koud water, dan heb ik in ieder geval genoeg voor mijn eerste volk...
Is dat HMF nou een fabeltje ?
Ik heb voor de zekerheid maar 15kg suiker opgelost in 10 liter (3:2) koud water, dan heb ik in ieder geval genoeg voor mijn eerste volk...
-
- Berichten: 116
- Lid geworden op: zo 04 jan 2009, 15:24
- Locatie: Sweden
- Contacteer:
Re: wintervoeren
Wat is HMF ?
heb nog niets gemerkt dat de bijen het loodje leggen. sterker nog vandaag vliegen ze als nooit tevoren.
Marco
heb nog niets gemerkt dat de bijen het loodje leggen. sterker nog vandaag vliegen ze als nooit tevoren.
Marco
Re: wintervoeren
Ok, point taken [:I]...zoek ik eens een keer niet voordat ik een vraag stel :D
-
- Berichten: 104
- Lid geworden op: wo 07 mar 2001, 00:00
- Contacteer:
Re: wintervoeren
<<<<<
60 % dus, maar ik vind dat er zoveel suiker neerslaat op de bodem van mijn voerbak.
>>>>>>>>>>>>
Marco;
De verhouding is goed, de concentratie suiker zou ivm het tijdstip nog wel hoger kunnen.
Het enige wat eraan ontbreekt is voldoende roeren!!
Zelfs als je koud kraanwater gebruikt lost deze verhouding helemaal op, dus het is eigenlijk zonde van de verloren energie.
Probeer eens een verfroerder op een boormachine.
Veel succes.
60 % dus, maar ik vind dat er zoveel suiker neerslaat op de bodem van mijn voerbak.
>>>>>>>>>>>>
Marco;
De verhouding is goed, de concentratie suiker zou ivm het tijdstip nog wel hoger kunnen.
Het enige wat eraan ontbreekt is voldoende roeren!!
Zelfs als je koud kraanwater gebruikt lost deze verhouding helemaal op, dus het is eigenlijk zonde van de verloren energie.
Probeer eens een verfroerder op een boormachine.
Veel succes.
- Hans van der Post.
- Moderator
- Berichten: 8309
- Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
- Imker sinds: 1962
- Aantal volken: 4
- Bijenras(sen): F1 carnica VSH
- Locatie: Oegstgeest
- Contacteer:
Re: wintervoeren
Pim123 schrijft: Is dat HMF nou een fabeltje ?
Ja ik weet het ook niet meer. Wat ik wel weet is dat suikerbieten gekookt worden en de daaropvolgende bewerkingen nog warm = heet zijn.
Is er iemand die mij kan uitleggen hoe het kan dat dan het HMF gehalte niet oploopt?
!Hans.
Ja ik weet het ook niet meer. Wat ik wel weet is dat suikerbieten gekookt worden en de daaropvolgende bewerkingen nog warm = heet zijn.
Is er iemand die mij kan uitleggen hoe het kan dat dan het HMF gehalte niet oploopt?
!Hans.
-
- Berichten: 1530
- Lid geworden op: di 01 jan 2002, 20:53
- Imker sinds: 1997
- Aantal volken: 15
- Bijenras(sen): Carnica, mellifera, bastaard
- Locatie: Soest
- Contacteer:
Re: wintervoeren
Ik zit niet zo in de suikerchemie maar ik denk dat er geen/nauwelijks HMF in tafelsuiker zit om een paar redenen:
1) het proces van concentreren gebeurt in een basisch milieu voor zover ik het kan nazoeken. Ze lossen de suiker uit de gesneden bieten op in heet (70 graden) water waarna ze er kalkmelk bij doen om allerlei zetmeel/eiwitten etc neer te slaan door een hoge pH. HMF onstaat het best/meest in een zuur milieu.
2) De laatste stappen van concentreren gaan vooral door oppervlaktevergroting/vaccuumverdamping, daar komt weinig hitte bij kijken. Het gaat ook nog een keer door actieve kool heen.
3) HMF onstaat uit glucose/fructose en het proces om sucrose uit bieten te halen is zo gemaakt dat die nauwelijks onstaan, ze zijn uit op het concentreren van sucrose, glucose/fructose hebben andere eigenschappen wat betreft oplossen en kristaliseren.
4) De laatste stap van het proces bestaat uit het kristaliseren van sucrose en dan met centrifuges de kristallen uit de slurry halen. HMF lost vrij goed op in water, beter dan "in sucrose" dus als het er al in zat verdwijnt het met het afvalwater/melasse denk ik.
Om HMF te laten onstaan moet je hoge concentraties glucose/fructose hebben in combinatie met een lage pH en liefst ook metaalionen. Dus bij het inverteren van sucrose, bewaren van glucose/fructose stroop (en honing) heb je de meeste kans op HMF.
Momenteel gebeurt er vrij veel onderzoek aan HMF omdat het een potentiele biobrandstof is met voordelen tov ethanol.
Voor de liefhebber:
http://www.hyfoma.com/nl/content/voedin ... raffinage/
L
1) het proces van concentreren gebeurt in een basisch milieu voor zover ik het kan nazoeken. Ze lossen de suiker uit de gesneden bieten op in heet (70 graden) water waarna ze er kalkmelk bij doen om allerlei zetmeel/eiwitten etc neer te slaan door een hoge pH. HMF onstaat het best/meest in een zuur milieu.
2) De laatste stappen van concentreren gaan vooral door oppervlaktevergroting/vaccuumverdamping, daar komt weinig hitte bij kijken. Het gaat ook nog een keer door actieve kool heen.
3) HMF onstaat uit glucose/fructose en het proces om sucrose uit bieten te halen is zo gemaakt dat die nauwelijks onstaan, ze zijn uit op het concentreren van sucrose, glucose/fructose hebben andere eigenschappen wat betreft oplossen en kristaliseren.
4) De laatste stap van het proces bestaat uit het kristaliseren van sucrose en dan met centrifuges de kristallen uit de slurry halen. HMF lost vrij goed op in water, beter dan "in sucrose" dus als het er al in zat verdwijnt het met het afvalwater/melasse denk ik.
Om HMF te laten onstaan moet je hoge concentraties glucose/fructose hebben in combinatie met een lage pH en liefst ook metaalionen. Dus bij het inverteren van sucrose, bewaren van glucose/fructose stroop (en honing) heb je de meeste kans op HMF.
Momenteel gebeurt er vrij veel onderzoek aan HMF omdat het een potentiele biobrandstof is met voordelen tov ethanol.
Voor de liefhebber:
http://www.hyfoma.com/nl/content/voedin ... raffinage/
L
-
- Berichten: 104
- Lid geworden op: wo 07 mar 2001, 00:00
- Contacteer:
Re: wintervoeren
<<<<<<<<<http://www.hyfoma.com/nl/content/voedingsmiddelen-branches-processing-bereiding-productie/zoetwaren/suiker-glucose-fructose/suiker-raffinage/ <<<<<<<<<<<<<<<<
Interessant!! , maar...
Alleen schrik je als je ziet wat men over honing beweert !
Zeker als je ook even bij " over hyfoma " kijkt, daar pretenderen ze dat het een belangwekkende kennisbank is voor de voedingsmiddelenindustrie.
Er is een mogelijkheid onder aan het honingartikel om te reageren, welke specialist uit ons midden wil dat doen ?
Interessant!! , maar...
Alleen schrik je als je ziet wat men over honing beweert !
Zeker als je ook even bij " over hyfoma " kijkt, daar pretenderen ze dat het een belangwekkende kennisbank is voor de voedingsmiddelenindustrie.
Er is een mogelijkheid onder aan het honingartikel om te reageren, welke specialist uit ons midden wil dat doen ?
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 gasten