Honing enten ?
Moderator: Hans van der Post.
Honing enten ?
Beste lezers,
Ik las ergens dat het niet raadzaam is im geënte honing dagelijks te roeren, maar enkel bij het enten en een tweede maal vlak voor het inpotten.
Weet iemand hier meer over ?
Mvg
Imker
Ik las ergens dat het niet raadzaam is im geënte honing dagelijks te roeren, maar enkel bij het enten en een tweede maal vlak voor het inpotten.
Weet iemand hier meer over ?
Mvg
Imker
- wilde
- Berichten: 1641
- Lid geworden op: do 03 okt 2002, 23:16
- Imker sinds: 1980
- Aantal volken: 15
- Bijenras(sen): Bastaard
- Locatie: Koudekerke
- Contacteer:
Re: Honing enten ?
Laat dat dagelijks roeren achterwege. Het verpest de honing. Honing is erg hygroscopisch en bij iedere keer roeren neemt het watergehalte toe. Als je wilt enten, neem dan een goede pot fijn gekristallisseerde honing en roer daar dezelfde hoeveelheid vloeibare honing door. Goed roeren tot het een homogene massa is. Dan een deel (of alles als er maar 1 vat is) toevoegen aan een afgeschuimd vers vat honing en roeren totdat het geheel homogeen wazig is geworden. Daarna het vat afsluiten en koel bewaren. Na enige tijd is het gehele vat gekristalliseerd en moet je het eenmaal oproeren en direct daarna in potten doen. Dan heb je een prima crèmehoning.
Albert de Wilde
Re: Honing enten ?
Bedankt voor jou raad Albert en gtjes,
Frans
Frans
Re: Honing enten ?
Albert,
Ik zou ook jou idee willen kennen over roeren van koolzaad honing, die inderdaad fijnkorrelig kristalliseert.
Wanneer en hoe dikwijls zoeren volgens jou ?
Mvg
Frans
_________________
Ik zou ook jou idee willen kennen over roeren van koolzaad honing, die inderdaad fijnkorrelig kristalliseert.
Wanneer en hoe dikwijls zoeren volgens jou ?
Mvg
Frans
_________________
-
- Berichten: 2703
- Lid geworden op: wo 15 mar 2006, 20:19
- Imker sinds: 1957
- Bijenras(sen): carnica
- Locatie: Eindhoven
- Contacteer:
Re: Honing enten ?
Bij het kristaliseren van honing groeien kristallen in naald /plank vorm. Daarop groeien onder een bepaalde hoek zijtakken (dendrieten).Om goede creme honing te krijgen moet je tijdens het kristalisatie proces meerdere malen per dag roeren om die zijtakjes af te breken en op die manier kleine naaldvormig gekristaliseerde honing te verkrijgen. Vertakte vormen zijn kunnen niet langs elkaar schuiven en zijn dus niet smeerbaar. Roeren tot hij nog net af te vullen is. Doe je dit niet is op den duur het spul zo hard als een steen.
ad staals
ad staals
Re: Honing enten ?
Ad,
Is uw advies nu tegenstrijdig met het vorige advies van Albert ? Andere manier van werken bij enten dan bij koolzaad honing ?
Dank bij voorbaat voor adviezen.
Gtjes,
Frans
Is uw advies nu tegenstrijdig met het vorige advies van Albert ? Andere manier van werken bij enten dan bij koolzaad honing ?
Dank bij voorbaat voor adviezen.
Gtjes,
Frans
- Jeroenvt
- Berichten: 1535
- Lid geworden op: do 06 sep 2007, 21:44
- Aantal volken: 5
- Bijenras(sen): hele leuke
- Locatie: Hoogland - Nederland
- Contacteer:
Re: Honing enten ?
Imkeren schreef:Is uw advies nu tegenstrijdig met het vorige advies van Albert ? Andere manier van werken bij enten dan bij koolzaad honing ?
Dank bij voorbaat voor adviezen.
10 imkers hebben altijd 11 meningen
Re: Honing enten ?
Is zo.........komt er dus op aan wie de juiste mening heeft.......en ik had de indruk dat Ad vrij veel weet van het kristallisatie proces.........terwijl Albert het gevaar van vochtopname benadrukt......komt er dus op aan om te weten wanneer de kristallisatie begint........zijn er zichtbare tekenen om dit vast te stellen ?
Mvg
Frans
Mvg
Frans
-
- Berichten: 2703
- Lid geworden op: wo 15 mar 2006, 20:19
- Imker sinds: 1957
- Bijenras(sen): carnica
- Locatie: Eindhoven
- Contacteer:
Re: Honing enten ?
.....komt er dus op aan om te weten wanneer de kristallisatie begint........zijn er zichtbare tekenen om dit vast te stellen ?
Als je de honing ent is dat het moment dat de kristalisatie begint. Vaak begint zonder enten kristalisatie op de bodem van de emmer de honing wordt iets troebel.
ad staals
Re: Honing enten ?
Geldt dit evenzeer voor koolzaad honing.........langer wachten ?
Mvg
Frans
Mvg
Frans
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 36 gasten