Onlangs had ik met Jelte Pieter in de "chathoek" (zie het icoontje "praten" bovenaan de pagina) - een echte aanrader trouwens, nietwaar J.P.

- een onderonsje over nestvoorzieningen voor wilde bijen.
Ik wilde graag de komende tijd hierover wat meer discussieren en hoop dat hierbij wat nieuwe ideeen boven tafel komen. Volgens mij is er namelijk veel meer mogelijk dan we tot nu toe vaak denken en staan we op dit punt nog in de kinderschoenen.
Allereerst wilde ik graag wat aandacht besteden aan het bekende nestblok van hout. Iedereen heeft dit waarschijnlijk wel eens gezien; een blokje hout waarin m.b.v. een boormachine gaten zijn geboord in diameters varierend van 2mm tot iets meer dan 1 cm.
Een veel gemaakte fout bij deze nestblokken is, dat men kiest voor een mooi stukje zachthout, bijvoorbeeld een stukje grenen-afvalhout. Deze grenen houtblokjes zien er in het eerste jaar zeer veelbelovend uit, worden ook vast en zeker ontdekt, maar ontpoppen zich na 1-2 seizoenen al snel tot ware vleugelvernielers. De boorgaten worden onder invloed van vocht namelijk al snel te ruw, m.a.g. dat je na enkele jaren i.p.v. een toename van nestelende bijtjes, een snelle afname waarneemt. Beter is het om te kiezen voor een stuk hardhout, hierin blijven de gangen jarenlang bruikbaar en zal je je juist een toename aan soorten zien.
Ook is het belangrijk, dat je niet door het hout heen boort, maar 1 zijde dichtlaat. Daarnaast moet je je gaten niet te netjes op een rijtje boren, maar lekker chaotisch over het hele blok verspreiden. Werk je te netjes, dan kunnen de bijen zich moeilijk orienteren op hun nestopening.
Verder kun je het nestblok het beste op een droge, zonnige plek ophangen; bij voorkeur enigszins afwaterend.
Ik heb zelf 5 jaar geleden 3 schrijven van iepenhout (makkelijk aan te komen hier in Zeeland - iepziekte) opgehangen aan een oude muur van een vroegere druivenkas. In het eerste jaar werden deze blokken al in gebruik genomen door metsel- en behangersbijtjes en nu nestelen er zelfs o.a. zijdebijtjes, wolbijtjes en sachembijtjes. Vooral op deze laatste 2 soorten ben ik behoorlijk trots, want ik heb deze nog niet eerder ergens anders zien nestelen in een nestblok. Ik heb deze soorten te danken aan m'n eigenwijsheid; tegen alle adviezen in heb ik toch enige boorgaten groter geboord dan 1 cm. (12/13 mm) en laten ze hier nu net in gaan nestelen.
Ik ben benieuwd naar andere ervaringen.