We weten inmiddels dat F v. T. de vreemde manier er op na houdt om al roerende onder etenstijd de suiker op te lossen. (Hij kan dus zo nooit met mes en vork eten. Wat onbeleefd zeg! Dan nodigt hij mij ook nog eens een keer uit om mee te komen eten terwijl hij dus niet eens met'¦ En dan moet ik zeker mee helpen roeren! Mag ik bedanken voor je aanbod Frans?).
Het kan ook anders. Van Harm heb ik via de chat vernomen dat hij zijn grote wasketel gebruikt voor de maak van een suikeroplossing. Hierin gooit hij 10 liter water + 20 liter suiker. Deze suiker is eigenlijk veegsuiker, wat afvalsuiker is bij de verpakking van suiker(zakjes).
In deze afvalsuiker zitten minuscule stukjes papier. Grof papier vangt Harm er via een zeef al uit! Maar kleinere stukjes papier als de suikerkorrel zelf is natuurlijk lastig om te zeven. Nadat de suiker is opgelost in de wasketel gaat de suikeroplossing opnieuw door de zeef en wordt de laatste resten papier eruit gefilterd. Een consequentie is wel dat de suikeroplossing een hoeveelheid inkt kan bevatten. Maar zijn bijen hebben er nog nooit last van gehad. Dus of dit is een te kleine hoeveelheid of het is niet schadelijk!
Wat een werk zult u/je misschien zeggen. Mar als u Harm zijn aantal volken bekijkt, kan ik zelf het heel goed voorstellen om het op deze manier te doen! Harm heeft het dubbele aantal volken wat ik heb. En als je zoals ik al boven de tien volken zit, wordt het invoeren van de volken met invert suiker best wel duur.
Zelf heb ik daarom ongeveer de helft aan volken (iets minder) met invertsuiker ingevoerd. Dit tevens zoals Harm in een verhouding van 2:1. Ik laat het even aan de kook komen. Harm laat het niet koken, want dit duurt te lang naar zijn mening. Ik maak de suikeroplossing in een gewone kookpan op een inductiefornuis en ik doe dit alleen als mijn moeder aan het werk is. U/je kunt wel raden waarom'¦.
Wat ik de laatste jaren heb dat is dat de suiker in de oplossing neerslaat. Volgens Harm is dit een normaal verschijnsel bij de opgeloste suiker. Je kunt het voorkomen door kleinere hoeveelheden aan te maken en dit in een keer de bijen te geven. Dit klopt ook wel, want ik maak ineens een grote hoeveelheid en dit staat dan een langere tijd! Zowel in de jerrycan als in de voerbakken hoopt zich een laagje vaste suiker op!
Je kunt ook, zoals mijn buurman doet, het via een 1: 1 suikeroplossing geven. Het slaat dan minder gauw neer. Je moet dan misschien wel eerder beginnen met voeren! Ik voer dus fiftyfifty, eigen gemaakte suikeroplossing - invertsuiker. Om twee redenen. Ten eerste om de hoeveelheid werk om oplossingen te maken en ten tweede om dat al mijn volken invertsuiker te verschaffen duur(der) is. Mijn buurman lost ook zijn eigen suiker op(goedkoop bemachtigd). Tevens uit financieel oogpunt bekeken!
Via het bovenstaande en op het forum staande voorbeeld van Frans v. T. en via het van de chat afkomstige voorbeeld van Harm, mijn buurman en ik blijkt het dus dat er imkers zijn die geen of niet alleen invertsuiker gebruiken, maar hun eigen suikeroplossing maken. Doe(t) u/jij dat ook? Mijn vraag is dan hoe dan? En wat zijn de redenen? De chat heeft alvast een voorzetje gegeven!
J.P.

Bijgewerkt door - Jelte Pieter Dijkstra op 02/10/2001 22:35:29