Schotman bijbel

Praktijk-onderwerpen.

Moderator: Hans van der Post.

Plaats reactie
Erik
Berichten: 148
Lid geworden op: ma 02 sep 2002, 11:31
Locatie: Netherlands
Contacteer:

Schotman bijbel

Bericht door Erik »

Hallo,

als beginnend imker heb ik dit weekend het, volgens kenners meesterwerk, Schotman's bijen-boek gekocht. Volgens mij 1e druk, want het is nog in Oud-Hollandsch geschreeven.

Achter in het boek zaten bladen met allemaal werktekeningen. Mijn vraag is nu, kent iemand deze tekeningen en zijn ze nog te gebruiken als hedendaagse kast ?

groet,

Erik
Gebruikersavatar
Jelte Pieter Dijkstra
Berichten: 5028
Lid geworden op: ma 19 feb 2001, 00:00
Imker sinds: 1998
Aantal volken: 0
Bijenras(sen): baastaard (mijn lievelingsbij), ca, bu
Locatie: Belgie
Contacteer:

Re: Schotman bijbel

Bericht door Jelte Pieter Dijkstra »

Hoi Erik

Je schreef:
Achter in het boek zaten bladen met allemaal werktekeningen. Mijn vraag is nu, kent iemand deze tekeningen en zijn ze nog te gebruiken als hedendaagse kast?
Ik schat in dat deze werktekeningen nog wel representatief zijn voor in de huidige imkerwereld. Zelf heb ik een geleende SCHOTMAN. De werktekeningen zijn eruit verdwenen, maar er staat inderdaad veel imkerwijsheid in, die nog zeer goed bruikbaar is.

Misschien heb je nu wel in de gaten dat het in de Nederlandse imkerij niet allemaal zo snel meer gaat........echte vooruitgangen blijven achterwege. Dit forum, waarvan je nu lid bent geworden is de grootste vooruitgang in de laatste 25 jaar geweest. Het heeft, door de snelle manier van communicatie, het blad Bijen al lang voorbij gestreefd.

Nu weer even op de kasten terug te komen. Als ik een (vooruitstrevend) advies mag geven, koop een Segeberger kast (om mee te beginnen). Ze zijn vreselijk duur en hebben ook andere nadelen, maar ze hebben natuurlijk ook veel voordelen. Het past in ieder geval goed bij Schotman, die zijn tijd ver vooruit was, maar nog niet zo ver.......want, Segeberger kasten vind je namelijk niet in de Bijenbijbel.

J.P.
Imkerij Westland
Berichten: 143
Lid geworden op: do 21 feb 2002, 13:12
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Schotman bijbel

Bericht door Imkerij Westland »

Hallo,
Ja ik ken de tekeningen (zie mijn reactie op het artikel van Gerard Vos (Vraag en aanbod/bijenbehuizingen) dd 9 aug 2002).
Deze tekeningen zijn van o.m. van de Hoograam Versteeg kast, Gestung kast, Dadant kast, VS kast, zonnewas smelter, etc.
De beschreven type kasten worden niet meer gebruikt in Nederland, daar naar ik meen in de 60-er jaren, de genormaliseerde kast zijn intreden heeft gedaan.
Thans wordt over het algemeen geimkerd met de simplex kast (dubbelwandig) en de spaarkast (enkelwandig), de maten van de raampjes zijn hetzelfde en ook genormaliseerd. Wel zijn er nog een aantal kasten in omloop zoals de W.B.C. = tuinkast en een aantal kunststof kasten.
Het is verstandig een bouwtekening van één van deze kasten bij het Bijenhuis in Wageningen te bestellen (ik meen Euro 4.50).
MVGR
Maarten

Rectificatie; De simplex kast is reeds in 1949 genormaliseerd (Normblad V. 1061)



Bijgewerkt door - imkerij westland op 05/09/2002 07:51:46
Erik
Berichten: 148
Lid geworden op: ma 02 sep 2002, 11:31
Locatie: Netherlands
Contacteer:

Re: Schotman bijbel

Bericht door Erik »

Hallo J.P.

bedankt voor de uitleg. Ik heb trouwens gehoord dat Segeberger kasten nogal condens-gevoelig zijn ?

Zelf heb ik inmiddels kontakt gehad met Wageningen om naar bouwtekeningen te vragen. De afdeling handel is helaas pas morgen open maar het schijnt inderdaad dat ze bouwtekeningen hebben.

In ieder geval bedankt voor de opmerkingen en het advies.

groet
Erik
Peter Bal
Berichten: 141
Lid geworden op: do 15 feb 2001, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: Schotman bijbel

Bericht door Peter Bal »

Eric schreef: bedankt voor de uitleg. Ik heb trouwens gehoord dat Segeberger kasten nogal condens-gevoelig zijn ?


Ik gebruik sinds twee jaar Segeberger kasten en heb niets gemerkt van condensgevoeligheid. Volgens mij kan dat ook niet. Condens ontstaat op de plaats van het dauwpunt. Het punt waarop waterdamp gaat condenseren. Bijvoorbeeld aan de binnenkant van een enkel glas raam. Bij dubbel glas ligt het dauwpunt tussen de twee glasplaten en kan condens veel minder optreden.
Ook bij een Segeberger kast ligt het dauwpunt IN de wand van de kast. De wand is voldoende dampdicht om problemen te voorkomen.

Groeten,
Peter


Peter
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot] en 4 gasten