Lennard,
Enkele jaren geleden kwam ik in Frankrijk, in een bijenmuseum (Musée de l'Abeille Vivant), een wel heel mooi verplaatst bosmierennest tegen. De eigenaar van dit kleine museum had een bosmierennest aangebracht in een betonnen bak met opstaande kunststofranden. D.m.v. kunststof kruipgangen kon je in het binnenste van het nest komen en de beestjes ondergronds bezig zien. Ook kon je op 2 plaatsen op maaiveldhoogte je hoofd in een koepeltje naar boven steken en de mieren op ooghoogte bekijken.
Naar aanleiding van dit bezoek heb ik ook lange tijd met het idee rondgelopen om iets soortgelijks op m'n werk (een heemtuin) te creëren. Het is er echter nooit van gekomen. Momenteel mag het, zoals Huib ook reeds aangaf, niet meer (Flora- en Faunawet).
Wel is het misschien leuk om te weten, hoe een verplaatsing in z'n werk gaat/ging. In Oase, het blad van de heemtuinenstichting Oase, stond enige jaren geleden een stuk hierover.
In de heemtuin van Leiderdorp werd jaren geleden (1982) een bosmierennest aangebracht. Het betrof hier kale rode bosmieren, omdat deze soort in het nest meerdere koninginnen hebben rondlopen (de behaarde rode bosmier slechts een enkele) en de kans op het meenemen van een koningin derhalve het grootst is.
De eerste poging betrof het uitspitten van een mierennest en het "dumpen" van dit nestmateriaal in een gegraven kuil. Deze poging mislukte, want het volkje ging in het volgende seizoen langzaam ter ziele.
Bij een tweede poging werd een halfverteerde boomstronk met hierin een nest verplaatst. Deze poging lukte.
Geadviseerd wordt om een jaar voor de uiteindelijke verplaatsing een boomstronk in de buurt van een nest in te spitten. Na een seizoen hebben de mieren deze boomstronk volledig ingericht/in gebruik genomen. De boomstronk kan nu overal heen verplaatst worden.
Afgelopen zaterdag was ik voor een excursie in de duinbossen van Schouwen en mocht hier de eerste tekenen van leven van de bosmieren zien. Massaal kropen de mieren in de buurt van hun nesten naar het oppervlak om hier in dikke lagen te zonnebaden(?). De bosmieren op deze locatie zijn, naar horen zeggen, in de dertiger jaren hierheen gebracht, vanwege het nut wat zij hebben voor de bosbouw. De mieren ruimen jaarlijks grote aantallen "schadelijke" insecten op en verdienen hun huidige beschermde status, alleen hierdoor al, dubbel en dwars.
Erik
aflegger van rode bosmier
- Erik Speksnijder
- Berichten: 430
- Lid geworden op: wo 14 feb 2001, 00:00
- Imker sinds: 1994
- Locatie: Nederland
- Contacteer:
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast