dode bijen na voeren suiker

Praktijk-onderwerpen.

Moderator: Hans van der Post.

Plaats reactie
piml
Berichten: 250
Lid geworden op: wo 03 apr 2002, 10:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

dode bijen na voeren suiker

Bericht door piml »

Collega-imkers,

In Heemstede in het 'bijenhuis' van de imkervereniging Haarlem en Omstreken staat een copie van de glazen kast van die van de Floriade. Het buckfastvolk hierin werd onlangs ziek van invertsuiker merk A, terwijl het merk B goed kon verdragen. De andere volken verdragen het voer overigens WEL en worden niet ZIEK van merk A!

Van de week een restje merk A in de glazen kast gevoerd en wat denkt U......weer het halve bijenvolk dood op de grond. Dus geen toeval!!

Zijn er gevallen bekend dat bijen ziek, en zelf dood kunnen gaan, van bepaalde invertsuikers. Of speelt in de glazen kast misschien stress, de hele dag licht en tocht een negatieve rol bij het opnemen van suikerwater?

groet,





Pim Lemmers
LWPisa
Berichten: 1530
Lid geworden op: di 01 jan 2002, 20:53
Imker sinds: 1997
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Carnica, mellifera, bastaard
Locatie: Soest
Contacteer:

Re: dode bijen na voeren suiker

Bericht door LWPisa »

Piml,

ik had ook een vergiftiging waarvan ik dacht het komt door het voer of de voerbak...maar als het gekochte invertsuiker is gemaakt voor bijen, bee-fit of zoiets dan is vergiftiging hierdoor onwaarschijnlijk.

1) wat voor bijen liggen voor de kast? alleen donkere oude wersters of ook jonge licht gekleurde?

2) wordt er niet gespoten in de buurt...een of andere particulier die zijn siertuin ontluist? Linde met parkeerplaatsen in de buurt? Hebben nabije imkers ook last?

groeten, Lennard
piml
Berichten: 250
Lid geworden op: wo 03 apr 2002, 10:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: dode bijen na voeren suiker

Bericht door piml »

Dag Lennard,

Bedankt voor je reactie! De bijen zijn echt ziek geworden na het eten van het invertsuiker. Tweemaal gevoerd en tweemaal lag de volgende ochtend vroeg een deel van het volk dood in de glazen kast, waarin toen nog zo'n 40.000 bijen zaten. Naast het bijenhuis staan nog een aantal bevolkte kasten, waar geen dode bijen voor lagen. Spuitschade is dan ook zo goed als uitgesloten!

Dus het blijft een raadsel, waaraan de bijen zijn dood gegaan. Collega-imkers denken dat stress en tocht oorzaken kunnen zijn van de plotselinge dood van zo veel bijen.

groetjes,

Pim Lemmers
Piet Jager
Berichten: 2128
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: dode bijen na voeren suiker

Bericht door Piet Jager »

Invertsuiker is een oplossing van glucose en fructose suikermoleculen, dat is ontstaan door een splitsing van sacharose moleculen door zure of enzymatische hydrolyse

Enzymen zijn bijzondere eiwitten die een belangrijke rol spelen in de spijsverteringsprocessen. Zij breken ingewikkelde chemische stoffen af tot eenvoudige verbindingen, zodat deze stoffen in het lichaam gemakkelijk opgenomen kunnen worden. Een oudere benaming voor enzymen is fermenten.

Hoe is het industrieel fabricageproces van het splitsen geweest?

!Piet
Piet Jager
Berichten: 2128
Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
Locatie: Nederland
Contacteer:

Re: dode bijen na voeren suiker

Bericht door Piet Jager »

Invertsuikerstroop

Invertsuiker is een produkt dat verkregen wordt, als saccharose (biet- of rietsuiker) met zuur of enzymen behandeld wordt. Er onstaat dan een mengsel van glucose en fructose in de verhouding 1 : 1

Invertsuikerstropen zijn oplossingen van invertsuiker in water. Deze stropen kunnen industrieel op twee manieren vervaardigd worden.

1. De klassieke methode. Hierbij wordt saccharose met verdund zuur gekookt en vervolgens geklaard (gezuiverd). Bij dit fabricageproces wordt tevens HMF gevormd, meestal ca 500 mg/kg. Een te hoog percentage HMF is giftig voor bijen.

2. De moderne methode. Hierbij wordt uitgegaan van maïszetmeel.. Met behulp van een enzym wordt zetmeel eerst omgezet in glucose. Daarna wordt een tweede enzym toegevoegd, het zogeheten isomerase. Dit enzym bezit de eigenschap dat het de helft van de aanwezige glucose omzet in fructose.. De ontstane stroop heeft dezelfde samenstelling als die hierboven omschreven, maar deze stroop bevat geen HMF en is dus niet giftig voor de bijen.

!Piet
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten