Lancard,HH Imkers,
Zelf ben ik geen imker, maar wil u een vraag stellen over bijenprodukten m.b.t. postduiven.
Zelf gebruikte ik voorheen altijd honing en propolis, een kennis van mij gaf zijn duiven ook nog koninginnegelei.
Mijn vraag is aan uw hoeveel(dosering), hoevaak dient een duivenmelker deze producten te geven? Welk van deze produkten heeft de beste uitwerking op de dieren of welke twee of misschien alle drie?
Wie kan mij hier mee verder helpen?
Voorheen gaf ik honing en propolis in het drinkwater, en dan een dosering voor honing 2-3 eetlepels en propolis 25-30 druppels (tinctuur) op 2 liter drinkwater voor 16 duiven. Let wel de duiven drinken een vierde tot de helft op. Beide gaf ik 1x per week.
Ik hoop dat er iemand onder u is die hier ervaring mee heeften die me verder kan helpen.
vr.gr. Lancard
De honing zal bedoeld zijn voor wat extra energie. Vooral de vruchtensuikers zullen enig effect hebben, maar de hoeveelheden zijn via het drinkwater mijns inziens toch minimaal. Je moet er geen wonderen van verwachten.
De propolis die jij geeft en die oplosbaar zou zijn in water, heeft mijns inziens nauwelijks waarde. Er zullen nu wel wat anderen over me heen vallen, maar dat zij dan zo. Mijn stelling is: echte propolis is niet oplosbaar in water. Een druppel tinctuur zal een vliesje op het water geven, maar er nooit in oplossen.
De propolisoplossing die jij koopt is vermoedelijk een bewerking waaraan ooit wat propolis te pas kwam, maar die bijna alles van de heilzame stoffen kwijt is door de extreme verdunning en speciale bewerkingen. Als je erin gelooft, blijf het dan doen, maar ik zou menen dat het verspilde moeite is. Propolis is een zeer complex product dat zich mijns inziens niet laat omvormen tot een homeopathische verdunning met dezelfde krachtige werking.
Ik lever al jarenlang aan een kweker van kleine tropische vogels ruwe propolis. Hij weet wat kwaliteit is, want hij wint jaar op jaar prijzen met zijn vogels. Inmiddels is hij al wat bejaard (ik eigenlijk ook, maar hij wat meer) en beperkt hij de hobby iets, maar de propolis laat hij niet achterwege.
Hij geeft deze in wat hij noemt "paté". Dat is een iets vochtig krachtvoermengsel dat hij zelf maakt. Daarin zit dacht ik ook gekookt ei, gewelde zaden e.d. De ruwe propolis bewaart hij in de vriezer. Met een oude koffiemolen wordt het tot gruis gemalen. Dat kan alleen in die koude toestand, want propolis is bij normale temperatuur plakkerig. Het gemalen gruis mengt hij door de paté.
Zijn vogels eten het graag en varen er wel bij. De propolis krijgt hij van mij gratis, omdat ik meestal genoeg heb. Ik maak tinctuur met een oplossing van propolis in alcohol, die in principe ook in de paté te verwerken zou zijn, want de alcohol verdampt en daar hebben de vogels dus geen last van. Het is alleen veel duurder.
Als duiven ook een dergelijke paté zouden willen eten, zou je een dosering moeten bedenken die in verhouding staat met wat een mens kan verdragen. Dat is van een tinctuur ongeveer 50 druppels (of iets meer) per dag. Meer dan éénmaal per week zouden ze dit niet moeten krijgen. Het is geen pepmiddel, maar een onderhoudsmiddel voor darmen en constitutie, waardoor de gehele conditie verbetert.
Groetend, Albert de Wilde
http://people.zeelandnet.nl/ahdewilde/propolis.html