Hans
Met honing bereide producten waaronder mede, bier en koekjes
Het maken van honingbier.De honing lost men op in water en daarna wordt deze oplossing door middel van een fijne zeef gefiltreerd. Wanneer men aan het bier een bitteren smaak wil geven, koopt men voor 10 a 12 cent hop en hiervan doet men zooveel als men tusschen duim en vinger houden kan, in 10 L. water. Is dit water met de hop gekookt, zoo wordt het gezeefd en bij den opgelosten honing gegoten.
Houdt men echter meer van een gembersmaak, zoo kookt men eenige gemberstukken, die van te voren goed fijn gemaakt zijn, in water. Men moet echter met deze specerijen zeer voorzichtig zijn, daar men gemakkelijk te sterk kruidt.
Is de gefiltreerde massa, afgekoeld tot op 59-77° Fahrenheit, (14°-24° Celsius)dan doet men er eenige eetlepels gist bij en roert de vloeistof tegelijkertijd even om. Gedurende het gisten laat men de vloeistof in een kom staan. Aan het witte schuim, dat aan de op pervlakte van de vloeistof komt kan men zien, wanneer het gisten begint. Zoo ontslaat het bier.
Het hangt van verschillende omstandigheden af, of het bier al of niet spoedig helder zal zijn, daar er verschillende oorzaken zijn, waardoor het gisten bespoedigd of vertraagd wordt
Is het bier helder, zoo giet men het in een andere kom over, zoo, dal wat op den bodem bezonken is, m de eerste kom achterblijft. Daarna kan men de flesschen met het bier vullen. Reeds na eenige dagen heelt men bier, dat op champagne gelijkt. Door het sterke nagisten blijft er nog bezinksel in de flesch achter.
Wanneer men in 10 L. water slechts 3/4 kg. honing doet, krijgt men reeds honing bier. Hoe krachtiger men echter den drank hebben wil, des te meer honing moet men er aan toe voegen.
Honing mede. Recept van Baron von Rothschütz.
Wanneer de mede goed zal worden moet men hiervoor gebruiken zuiver en frisch water en zoo noodig zuiveren honing. Eerst wordt de honing met een beetje water gemengd, later wordt er meer water aan toegevoegd. Het koken van deze vloeistof moet langzaam gebeuren, op een niet te sterk vuur en zonder dat door het branden rook ontstaat. Het schuim dat zich vormt, wordt zorgvuldig afgeschept. Mede die spoedig opgebruikt wordt, behoefd maar een uur te koken, dient ze echter om na jaren gebruikt te worden, zoo moet ze veel langer koken en wordt de vloeistof daardoor dikker en de honing verliest haar eigenaardige geur. Men moet de vloeistof dan zoolang koken, totdat zij een versch. kippenei kan dragen. Wanneer de vloeistof nog lauw is, wordt ze in een vat gedaan om te gisten. Dit vat legt men op een plaats waar het ongeveer 56° F(12°Celsius) warm is. Toevoeging van wijngist bespoedigt het gisten.
De mede moet geheel en al gegist zijn en het vat kan men met mede of bij gebrek aan deze met Hongaarschee of Malaga wijn aanvullen. De mede moet dikwijls in schoone, gezwavelde vaten overgegoten worden. De flesschen, waarin de mede afgetapt wordt moeten goed gekurkt worden.
Honingmede. Recept van Dr. Dzierzon.
In een blanken koperen ketel vermengt men 12½ kg honing met 55 L. zacht water, laat het zachtjes koken en schuimt het af. Na een half uur schudt men 1½ kg geslibd krijt door de vloeistof en roert ze tegelijkertijd om. De stroopachtige massa die zich door het krijt aan de oppervlakte vormt, schept men er af en wanneer hiervan niets meer te voorschijn komt, giet men de vloeistof in een houten vat, zoodat het krijt onder het afkoelen en door het zich in rust bevinden van de vloeistof op den bodem bezinkt.
Daarna wordt de vloeistof voorzichtig afgegoten, zoodat al het krijt achterblijft en weer m den opnieuw schoon gemaakten ketel gegoten. Bij de vloeistof doet men nu 3 kg. tot fijn poeder gemalen en goed uitgebrande houtskool en dit mengsel wordt weer gekookt.
Nu wordt ze weer in het zuiver schoongemaakte houten v