Maartenje schrijft
"De zaden verspreiden zich inderdaad voor 99,9 % maximaal 300 meter.
Maar die 0,1 % zorgt ervoor dat er waar ook in het land JKK zaden in de zaadbank liggen die actief worden zodra de grond kaal genoeg wordt voor JKK om te gedijen."
je geeft de wind nog veels te veel eer, de meeste zaden vallen binnen 5 meter van de moederplant, er is maar een klein gedeelte dat wat verder komt, hoogstens zo'n 40 meter. Die halve % die wel airborn wordt, die moet natuurlijk op een plekje vallen dat ook nog geschikt is om te kunnen kiemen, een open plekje dus, pas dan kan er een populatie ontstaan. JKK heeft licht nodig om te kunnen ontkiemen. Dus een verstoord plekje. Ook dieren ( bijv vacht)en voertuigen kunnen het meenemen. Aan Bezemkruiskruid kun je dat ook mooi zien, die groeit vooral graag langs spoorwegen. Bezemkruiskruid is per ongeluk ingevoerd in Europa, van oorsprong komt deze uit Afrika.
Vroeger was JKK schaars in Drenthe, daar is door florakartering een toename gementen van 448% dat is niet de wind geweest hoor

Het wordt ook openlijk toegegeven door weg en bermbeheerders dat het is uitgezaaid, ze hadden alleen niet verwacht dat JKK het zo goed zou doen. Kortom het is een hele boeiende plant.
Wat vooral belangrijk is dat is voorlichting, en om te weten wat je er in bijv het weiland tegen kunt doen, is het belangrijk te weten hoe de plant zich gedragen kan. In risicogebieden moet je ook doodgewoon voorkomen dat de plant bloeit. er zijn zat gebieden waar de plant geen kwaad kan, daar hoef je dan ook niets te doen.
Esther