Pagina 2 van 2
Re: Bijenwas kleur
Geplaatst: zo 20 okt 2013, 12:22
door de vos roger
Tinus wat bedoel je met loda ??? soda veronderstel ik ?
Mijn raten worden afgesmolten met de stoomwassmelter, de was die daar van komt smelt ik nogmaals in mijn oude friteuse en giet het in een brik, na verharden van de was snij ik het onderste vuil weg.En jij zegt dat ik niet goed bezig ben
Als jij soda gebruikt dan is dat al even troep als oxaalzuur toch ?
groetjes uit Vlaanderen waar het zonnetje nu heerlijk schijnt en de bijtjes denken dat het zomer is.
Re: Bijenwas kleur
Geplaatst: zo 20 okt 2013, 12:41
door FerryB
Allemaal bedankt voor de reacties.
Maar mensen even voor de duidelijkheid ik heb het over was die al een keer of 7 of 8 gesmolten is geweest.
Mijn was is altijd heel erg licht maar omdat ik het ook gebruik om de kunstraatpersjes te testen wordt het meerder keren gesmolten en dan steeds donkerder.
En als ik het gewoon op de normale manier gebruik dan is er niks aan de hand.
Het gaat er dus om als je dezelfde was meerdere keren laat smelten en dan weer stollen enz.
En dat doe je normaal dus niet.
Re: Bijenwas kleur
Geplaatst: zo 20 okt 2013, 13:29
door m.kolsters.
Roger.
Tinus wat bedoel je met loda ??? soda veronderstel ik ?
In Belgiƫ zeggen ze Javel, en bleekwater en gloor.
En als je het opwarmt een beetje water in de pan met was, dit zal telkens weer een donkere kleur hebben.
Re: Bijenwas kleur
Geplaatst: zo 20 okt 2013, 18:12
door maartenkleijne
Ferry je had het over 80 graden. Is dat wellicht een beetje aan de hoge kant.
Ik heb geleerd: was opwarmen tot ze net vloeibaar is, en dat is duidelijk minder dan 80.
Op wikipedia staat: De smelttemperatuur van bijenwas is 60-65 graden Celcius.
Re: Bijenwas kleur
Geplaatst: zo 20 okt 2013, 18:41
door FerryB
maartenkleijne schreef:Ferry je had het over 80 graden. Is dat wellicht een beetje aan de hoge kant.
Ik heb geleerd: was opwarmen tot ze net vloeibaar is, en dat is duidelijk minder dan 80.
Op wikipedia staat: De smelttemperatuur van bijenwas is 60-65 graden Celcius.
Maarten,
ik heb uit ervaring geleerd dat de was tussen de 80 en 85 graden moet zijn wil je met succes kunstraat gieten en persen, dus vandaar.