Bijenwas kleur
-
- Berichten: 716
- Lid geworden op: wo 30 mei 2012, 22:30
- Imker sinds: 2011
- Aantal volken: 10
- Bijenras(sen): Buckfast koninginnenteelt
- Locatie: Lelystad
- Contacteer:
Bijenwas kleur
het is mij opgevallen dat als je was wat vaker smelt het steeds donkerder wordt.
Omdat ik kunstraatpersjes maak en die elke keer eerst zelf wil testen smelt ik regelmatig was, die was was heel licht van kleur maar na een paar keer au bain marie smelten wordt het steeds donkerder en dat vind ik jammer en snap ik niet.
De was wordt niet warmer dan 80 gr.
Hoe krijg ik de was weer mooi licht?
Nog een keer smelten met veel (zacht) water helpt ook niet.
Omdat ik kunstraatpersjes maak en die elke keer eerst zelf wil testen smelt ik regelmatig was, die was was heel licht van kleur maar na een paar keer au bain marie smelten wordt het steeds donkerder en dat vind ik jammer en snap ik niet.
De was wordt niet warmer dan 80 gr.
Hoe krijg ik de was weer mooi licht?
Nog een keer smelten met veel (zacht) water helpt ook niet.
met vriendelijk groet,
Ferry Bantjes senior
Ferry Bantjes senior
- Ewout
- Berichten: 1026
- Lid geworden op: wo 25 apr 2012, 20:46
- Imker sinds: 2011
- Aantal volken: 10
- Bijenras(sen): Bastaard, Mellifera (P), Buckfast (F1)
- Locatie: Rotterdam
- Contacteer:
Re: Bijenwas kleur
Zoals ik van de Kaarsenmaker hier op het forum heb begrepen moet de was eigenlijk niet warmer dan 65 graden worden (zie hier), daarboven vervliegen er al veel bestanddelen. Dat zou de kleur ook kunnen beinvloeden. Als je zoekt op andere berichten van forumgebruiker Kaarsenmaker vind je nog meer interessante informatie.
- alfa vulgaris
- Berichten: 1543
- Lid geworden op: di 11 okt 2011, 01:36
- Imker sinds: 2010
- Aantal volken: 0
Re: Bijenwas kleur
Ik had een blokje zegelwas en een blok broedkamerwas.
Beide achter het raam (ouderwets thermopane) in de zon gezet.
Zegelwas verbleekt van creme tot zowat helder wit in weken ook zo tot een cm diep in het blok.
De Broedkamerwas wordt doorzichtiger maar niet echt lichter.
In de Broedkamerwas zit bij mij nog microrommel (pollen) denk ik zelfs als het een paar uur heeft bezonken.
Ooit hebben we een hele discussie met Kaarsenmaker gahad over was en heb zijn bevindingen die mij zeer overtuigend overkwamen wat beproefd,maar kan eigenlijk niet echt zeggen dat hij gelijk heeft.
Ik heb pure was tot 100 gr/C verhit en dat werd NIET donkerder ook niet na een aantal uren.
Het is me duidelijk opgevallen dat de propolis WEL verkleurt door temperatuur.
Propolis wordt volgensmij zelfs lichter van roodbruin naar grijs.
Kaarsenmaker beweerde dat was niet warmer mocht dan 65 gr/C vanwege de alcoholen.
Hehe die komen vast uit de vergistte honing en heb ik voor mijn toepassing er liever uit dus.
Ik had nog een ander verschijnsel. Bij 80 gr/C begon de boel te schuimen.Wat een uitdaging....
Dat zijn natuurlijk de opgeloste gassen uit het water die ontwijken
Gelijk het eerste jaar al ontdekt dat als was warmer wordt dan 100 gr/C ik weet niet precies hoeveel dan word het echt donkerder. Dan zal het wel carameliseren ofzo. Kraken misschien dat er koolstof achter blijft in de was? Fructose Carameliseert al bij 106 gr/C.
Hehe..Ferry heel verhaal van me. Interessant wat je hebt ondekt. Ik heb ook zo'n vermoeden en probeer de was dus niet te vaak te smelten om deze reden en ook zo kort mogelijk smelten.
Wordt je was niet vervuild door aluminium schraapsel van je waspers?
Gebruik eens een stuk essenhout om de was af te snijden,dan slijt het aluminium minder dan als je een verenstalen plamuurmes gebruikt.
Of heb ik dat verkeerd onthouden?
Ik ben zelf ook met een partijtje was aan het klooien maar dat gaat eruit.
Ik heb allemaal aluminium pannen gebruikt om het te winnen en weet zeker dat er best wat aluminium in die was zit.
Voortaan alleen maar winnen in RVS.
P.s. Daar ga ik dus kaarsen van maken..als ze spetteren als sterretjes met een bepaald soort vonk,dan weet ik dat er aluminium in zit

Beide achter het raam (ouderwets thermopane) in de zon gezet.
Zegelwas verbleekt van creme tot zowat helder wit in weken ook zo tot een cm diep in het blok.
De Broedkamerwas wordt doorzichtiger maar niet echt lichter.
In de Broedkamerwas zit bij mij nog microrommel (pollen) denk ik zelfs als het een paar uur heeft bezonken.
Ooit hebben we een hele discussie met Kaarsenmaker gahad over was en heb zijn bevindingen die mij zeer overtuigend overkwamen wat beproefd,maar kan eigenlijk niet echt zeggen dat hij gelijk heeft.
Ik heb pure was tot 100 gr/C verhit en dat werd NIET donkerder ook niet na een aantal uren.
Het is me duidelijk opgevallen dat de propolis WEL verkleurt door temperatuur.
Propolis wordt volgensmij zelfs lichter van roodbruin naar grijs.
Kaarsenmaker beweerde dat was niet warmer mocht dan 65 gr/C vanwege de alcoholen.
Hehe die komen vast uit de vergistte honing en heb ik voor mijn toepassing er liever uit dus.
Ik had nog een ander verschijnsel. Bij 80 gr/C begon de boel te schuimen.Wat een uitdaging....
Dat zijn natuurlijk de opgeloste gassen uit het water die ontwijken

Gelijk het eerste jaar al ontdekt dat als was warmer wordt dan 100 gr/C ik weet niet precies hoeveel dan word het echt donkerder. Dan zal het wel carameliseren ofzo. Kraken misschien dat er koolstof achter blijft in de was? Fructose Carameliseert al bij 106 gr/C.
Hehe..Ferry heel verhaal van me. Interessant wat je hebt ondekt. Ik heb ook zo'n vermoeden en probeer de was dus niet te vaak te smelten om deze reden en ook zo kort mogelijk smelten.
Wordt je was niet vervuild door aluminium schraapsel van je waspers?
Gebruik eens een stuk essenhout om de was af te snijden,dan slijt het aluminium minder dan als je een verenstalen plamuurmes gebruikt.

Ik ben zelf ook met een partijtje was aan het klooien maar dat gaat eruit.
Ik heb allemaal aluminium pannen gebruikt om het te winnen en weet zeker dat er best wat aluminium in die was zit.
Voortaan alleen maar winnen in RVS.
P.s. Daar ga ik dus kaarsen van maken..als ze spetteren als sterretjes met een bepaald soort vonk,dan weet ik dat er aluminium in zit


- m.kolsters.
- Berichten: 2006
- Lid geworden op: di 11 sep 2007, 14:34
- Imker sinds: 1994
- Aantal volken: 25
- Bijenras(sen): carnica
- Locatie: Middelbeers Nederland
- Contacteer:
Re: Bijenwas kleur
Ferry doe een beetje water in de pan waar de was in zit en warm dan op tot 75 graden. ( half kopje )
Het donker worden kan hem zitten in de draadjes omdat het geen RVS is en omdat het uit de stoom was smelter komt.
Het laatste is omdat er meer propolis in blijft dan als je de ramen in water uitkookt.
Het donker worden kan hem zitten in de draadjes omdat het geen RVS is en omdat het uit de stoom was smelter komt.
Het laatste is omdat er meer propolis in blijft dan als je de ramen in water uitkookt.
Tinus Kolsters
- m.kolsters.
- Berichten: 2006
- Lid geworden op: di 11 sep 2007, 14:34
- Imker sinds: 1994
- Aantal volken: 25
- Bijenras(sen): carnica
- Locatie: Middelbeers Nederland
- Contacteer:
Re: Bijenwas kleur
Alfa.
P.s. Daar ga ik dus kaarsen van maken..als ze spetteren als sterretjes met een bepaald soort vonk,dan weet ik dat er aluminium in zit

Dat ze spetteren komt omdat er nog vocht in zit moet de was beter en hoger opwarmen.
P.s. Daar ga ik dus kaarsen van maken..als ze spetteren als sterretjes met een bepaald soort vonk,dan weet ik dat er aluminium in zit


Dat ze spetteren komt omdat er nog vocht in zit moet de was beter en hoger opwarmen.
Tinus Kolsters
-
- Berichten: 1783
- Lid geworden op: wo 07 sep 2005, 13:08
- Locatie: Belgie -Oost-Vlaanderen
- Contacteer:
Re: Bijenwas kleur
Doe eens een beetje oxaalzuur opgelost in water bij je gesmolten was, je zal zien dat hij héél wat lichter van kleur wordtFerryB schreef:het is mij opgevallen dat als je was wat vaker smelt het steeds donkerder wordt.
Omdat ik kunstraatpersjes maak en die elke keer eerst zelf wil testen smelt ik regelmatig was, die was was heel licht van kleur maar na een paar keer au bain marie smelten wordt het steeds donkerder en dat vind ik jammer en snap ik niet.
De was wordt niet warmer dan 80 gr.
Hoe krijg ik de was weer mooi licht?
Nog een keer smelten met veel (zacht) water helpt ook niet.
roger
-
- Berichten: 716
- Lid geworden op: wo 30 mei 2012, 22:30
- Imker sinds: 2011
- Aantal volken: 10
- Bijenras(sen): Buckfast koninginnenteelt
- Locatie: Lelystad
- Contacteer:
Re: Bijenwas kleur
Wat is een beetje een gaat dat niet in de was zitten dan?de vos roger schreef:Doe eens een beetje oxaalzuur opgelost in water bij je gesmolten was, je zal zien dat hij héél wat lichter van kleur wordtFerryB schreef:het is mij opgevallen dat als je was wat vaker smelt het steeds donkerder wordt.
Omdat ik kunstraatpersjes maak en die elke keer eerst zelf wil testen smelt ik regelmatig was, die was was heel licht van kleur maar na een paar keer au bain marie smelten wordt het steeds donkerder en dat vind ik jammer en snap ik niet.
De was wordt niet warmer dan 80 gr.
Hoe krijg ik de was weer mooi licht?
Nog een keer smelten met veel (zacht) water helpt ook niet.
met vriendelijk groet,
Ferry Bantjes senior
Ferry Bantjes senior
- Jelte Pieter Dijkstra
- Berichten: 5028
- Lid geworden op: ma 19 feb 2001, 00:00
- Imker sinds: 1998
- Aantal volken: 0
- Bijenras(sen): baastaard (mijn lievelingsbij), ca, bu
- Locatie: Belgie
- Contacteer:
Re: Bijenwas kleur
Dit kan ook met waterstofperioxide of hoe zit dit in Vlaanderen noemen: zuurstofwater. Maar oxaalzuur is ook wel handig dat heb ik toch op voorraad. Ik ga het uittesten.Doe eens een beetje oxaalzuur opgelost in water bij je gesmolten was, je zal zien dat hij héél wat lichter van kleur wordt
PS. mijn eerste smeltronde heeft alweer 11 kg was opgeleverd.
JP
-
- Berichten: 1783
- Lid geworden op: wo 07 sep 2005, 13:08
- Locatie: Belgie -Oost-Vlaanderen
- Contacteer:
Re: Bijenwas kleur
Je kan het lichte kleur natuurlijk ook bekomen door hem meermaals te smelten en te zuiveren.
Gisteren hebben we zo'n 15 kg was gesmolten, ik loste één soeplepel oxaalzuurkristallen op in een halve liter water, af en toe goot ik bij het smeltproces een scheutje erbij.
In Bijenhof in Bissegem gebruiken ze ook oxaalzuur om hun was te bleken en nadien te wafelen.
gr
roger
roger
- m.kolsters.
- Berichten: 2006
- Lid geworden op: di 11 sep 2007, 14:34
- Imker sinds: 1994
- Aantal volken: 25
- Bijenras(sen): carnica
- Locatie: Middelbeers Nederland
- Contacteer:
Re: Bijenwas kleur
Heel die troep in de was is niet nodig, een vinger hoed loda en het is al goed.
Maar je begint al verkeerd je moet met water werken om de ramen schoon te maken.
De was die ik kook is altijd kanarie geel en nooit zoals die van Roger en ook geen waterstofperoxide.
Nog een paar jaar en er is geen was voor de bijen , dan moeten ze alles zelf gaan uit bouwen.
Maar je begint al verkeerd je moet met water werken om de ramen schoon te maken.
De was die ik kook is altijd kanarie geel en nooit zoals die van Roger en ook geen waterstofperoxide.
Nog een paar jaar en er is geen was voor de bijen , dan moeten ze alles zelf gaan uit bouwen.
Tinus Kolsters
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten