Re: Reisverslag Bijenteelt Brazilie 2006
Geplaatst: vr 13 okt 2006, 02:28
Woensdag 4 oktober (verslag van vorige week)
- Honing slingeren
Vanochtend waren we er al vroeg bij. Rond de klok van achten waren we al bij een van Arno’s apiarios. Daar stonden nog een aantal kasten op een paticulier terein waar we via een automatisch heksysteem naar binnen konden. Een prachtige mooie vila staat daar op de top van het landgoed, wat alleen gebruikt wordt voor weekeinden, feesten en vakantie. De tegenstellingen in Brasil zijn soms erg groot. Af je hebt alles of je hebt bijna niks, daartussen zit niet veel.
Goed, de bijen hadden verschrikkelijk hun best gedaan de honingkamers zaten tot de strot vol. Ongelovelijk veel honing en heerlijk van smaak, iets carnamelachtig. Vorig jaar heb ik er een paar potjes van meegenomen en dat doe ik nu weer.

Arno laat soms bewust een aantal ramen er uit zodat de bijen daar raat gaan trekken, als dat eruit gesneden wordt deze zogenaamde “raadhoning”” verkocht. Hoeveel kilo honing het was weet ik niet maar het was een hele beur. Maar goed de hele vracht naar huis gebracht een koppie koffie en op naar de volgende apiorio. Die gaf wel wat minder maar toch een mooie vracht verzegelde honing. Daarna honing slingeren…..totaal een emmer of vier, zo’n 100 kg.
Eucalyptus-alternatief
Houthakkers waren op het landgoed bezig met het kappen van eucalyptus bomen, dat economische gezien een goed alternatief is voor de (in een dip verkerende) landbouwsector, tenminste alhier in het berggebied van Espirito Santo, dat hoofdzakelijk kleinschalige, beperkt gemechaniseerde teelt kent. De prijzen voor de kleine boeren zijn slecht, de tussenhandel verdient goed, zo ook de winkel. Afijn het bekende verhaal “boertje uitknijpen”, die met zijn rug tegen de muur staat. Of leveren voor een lage prijs, of je sla, brocolie, tomaten etc laten verpieteren. Opslag-loodsen, koeling etc heeft de kleine-middelgrote boer niet. Eucaliptushout is na zes tot acht jaar productief, levert aardig wat op en heeft weinig kosten. Het ecologisch aspect daargelaten…..
- Bijenschoonmaak-plaats
We hebben hier een plaats waar we pannen, potten, deksels en ik weet niet wat ,schoon laten likken door de bijen. Vandaag was het een andere bij die zijn best deed, namelijk een angelose bij (maar ze kunnen wel bijten). Soort van trigonas die hen best deden om er nog zoveel mogelijk uit te halen ik heb er een foto van gemaakt.

Trigonas?
- Conditie en betere tijden
Je moet hier wel een goede conditie hebben. Soms de hele dag klimmen en dalen, met de truck of met de benenwagen. Maar van de andere kant is het uit zicht op de omgeving. Een waar genot teminste voor ons vlakke landers.Hele velden met kool, sla en aardbeien liggen tegen de heuvels gevleid. Je krijgt de kriebels als je daar trekkers bezig ziet met ploegen. Wat mij elke keer weer opvalt is dat ze bijna overal op die velden geen gebrek hebben aan water. Overal is wel een bron te bekennen. Echter het lijkt allemaal niet zo idealistisch en romantisch. Schijn bedriegt aldus Arno. Zoals hij al eerder aangaf, het merendeel van de boeren poogt te “overleven” in plaats van “geld te verdienen”. Hopen op betere tijden. De landbouwprijzen zijn laag, alleen de grootschalige landbouw, zoals soja-en koffieboeren
verdienen nog goed. De boeren hebben geen alternatief, veelal een laag kennis-niveau, weinig arbeidskansen, dus blijven maar planten, hopen dat het beter wordt.
Maandag 9 oktober
- Afstammelingen?
Vandaag leuk om te vertellen is het volgende. Regelmatig komen hier toeristen een kijkje nemen bij Arno honingbedrijf. Afijn het bekende agroturisme. Arno heeft hiervoor een specifieke winkel opgezet. De toeristen worden van allerlei informatie voorzien en kunnen produkten kopen.
De klant van va
- Honing slingeren
Vanochtend waren we er al vroeg bij. Rond de klok van achten waren we al bij een van Arno’s apiarios. Daar stonden nog een aantal kasten op een paticulier terein waar we via een automatisch heksysteem naar binnen konden. Een prachtige mooie vila staat daar op de top van het landgoed, wat alleen gebruikt wordt voor weekeinden, feesten en vakantie. De tegenstellingen in Brasil zijn soms erg groot. Af je hebt alles of je hebt bijna niks, daartussen zit niet veel.
Goed, de bijen hadden verschrikkelijk hun best gedaan de honingkamers zaten tot de strot vol. Ongelovelijk veel honing en heerlijk van smaak, iets carnamelachtig. Vorig jaar heb ik er een paar potjes van meegenomen en dat doe ik nu weer.

Bertus bezig met uitsnijden raadhoning.
Arno laat soms bewust een aantal ramen er uit zodat de bijen daar raat gaan trekken, als dat eruit gesneden wordt deze zogenaamde “raadhoning”” verkocht. Hoeveel kilo honing het was weet ik niet maar het was een hele beur. Maar goed de hele vracht naar huis gebracht een koppie koffie en op naar de volgende apiorio. Die gaf wel wat minder maar toch een mooie vracht verzegelde honing. Daarna honing slingeren…..totaal een emmer of vier, zo’n 100 kg.
Eucalyptus-alternatief
Houthakkers waren op het landgoed bezig met het kappen van eucalyptus bomen, dat economische gezien een goed alternatief is voor de (in een dip verkerende) landbouwsector, tenminste alhier in het berggebied van Espirito Santo, dat hoofdzakelijk kleinschalige, beperkt gemechaniseerde teelt kent. De prijzen voor de kleine boeren zijn slecht, de tussenhandel verdient goed, zo ook de winkel. Afijn het bekende verhaal “boertje uitknijpen”, die met zijn rug tegen de muur staat. Of leveren voor een lage prijs, of je sla, brocolie, tomaten etc laten verpieteren. Opslag-loodsen, koeling etc heeft de kleine-middelgrote boer niet. Eucaliptushout is na zes tot acht jaar productief, levert aardig wat op en heeft weinig kosten. Het ecologisch aspect daargelaten…..
- Bijenschoonmaak-plaats
We hebben hier een plaats waar we pannen, potten, deksels en ik weet niet wat ,schoon laten likken door de bijen. Vandaag was het een andere bij die zijn best deed, namelijk een angelose bij (maar ze kunnen wel bijten). Soort van trigonas die hen best deden om er nog zoveel mogelijk uit te halen ik heb er een foto van gemaakt.

Trigonas?
- Conditie en betere tijden
Je moet hier wel een goede conditie hebben. Soms de hele dag klimmen en dalen, met de truck of met de benenwagen. Maar van de andere kant is het uit zicht op de omgeving. Een waar genot teminste voor ons vlakke landers.Hele velden met kool, sla en aardbeien liggen tegen de heuvels gevleid. Je krijgt de kriebels als je daar trekkers bezig ziet met ploegen. Wat mij elke keer weer opvalt is dat ze bijna overal op die velden geen gebrek hebben aan water. Overal is wel een bron te bekennen. Echter het lijkt allemaal niet zo idealistisch en romantisch. Schijn bedriegt aldus Arno. Zoals hij al eerder aangaf, het merendeel van de boeren poogt te “overleven” in plaats van “geld te verdienen”. Hopen op betere tijden. De landbouwprijzen zijn laag, alleen de grootschalige landbouw, zoals soja-en koffieboeren
verdienen nog goed. De boeren hebben geen alternatief, veelal een laag kennis-niveau, weinig arbeidskansen, dus blijven maar planten, hopen dat het beter wordt.
Maandag 9 oktober
- Afstammelingen?
Vandaag leuk om te vertellen is het volgende. Regelmatig komen hier toeristen een kijkje nemen bij Arno honingbedrijf. Afijn het bekende agroturisme. Arno heeft hiervoor een specifieke winkel opgezet. De toeristen worden van allerlei informatie voorzien en kunnen produkten kopen.
De klant van va