Gen-mais geen bezwaar.
Geplaatst: do 08 apr 2010, 09:12
Geen bezwaar COGEM tegen antibioticumresistene genmaïs
De Commissie Genetische Modificatie (COGEM) acht de de risico's van import en verwerking van genetisch gemodificeerde maislijn MON87460 van Monsanto verwaarloosbaar klein. Deze lijn is resistent tegen twee antibiotica. De COGEM signaleert daarom dat de aanwezigheid van een antibioticumresistentiegen door bepaalde groepen in de samenleving als ongewenst kan worden beschouwd. Dat schrijft de COGEM in een advies aan de minister van VROM.
MON87460 brengt het cspB ('cold shock protein') gen tot expressie waardoor de maisplant tolerant is voor droogte. Daarnaast bevat deze lijn het nptII gen waardoor deze resistent is tegen de antibiotica kanamycine en neomycine.
Verwildering van maisplanten is in Nederland nooit waargenomen. Daarnaast is opslag van maisplanten in Nederland nagenoeg uitgesloten. Er zijn geen redenen om aan te nemen dat expressie van de geïnserteerde genen het verwilderingspotentieel van mais vergroot. Bovendien zijn er in Europa geen wilde verwanten van mais aanwezig waardoor uitkruising niet mogelijk is. Daarom acht de COGEM de kans dat incidenteel morsen leidt tot verspreiding van gg-maislijn MON87460 verwaarloosbaar klein.
De COGEM signaleert dat, hoewel zij geen milieurisico ziet, de aanwezigheid van een antibioticumresistentiegen door bepaalde groepen in de samenleving als ongewenst kan worden beschouwd. Een beoordeling van de voedselveiligheid, inclusief incidentele consumptie, wordt echter door een andere instantie uitgevoerd en is daarom geen onderdeel van de risicoanalyse in het advies van de COGEM.
Zie voor meer informatie de site van de COGEM.
bron: COGEM, 30/03/10
M.b.t. de voedselveiligheid mogen andere partijen hun oordeel geven want daar gaan we niet over zegt de COGEM.
Er kunnen dus meer antibioticum worden toegepast in ons toekomstig voedselpakket terwijl er juist al zo veel antibioticum in ons voedsel zit en dat juist terug gedrongen zou moeten worden.
Mais arealen worden steeds groter, dat samen met de zaadbehandeling is biodiversiteit en voedselveiligheid een steeds verderaf gelegen gebied aan het worden.
Lees daar maar het Agriarchief erop na http://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=113584&b=ah100407
De Commissie Genetische Modificatie (COGEM) acht de de risico's van import en verwerking van genetisch gemodificeerde maislijn MON87460 van Monsanto verwaarloosbaar klein. Deze lijn is resistent tegen twee antibiotica. De COGEM signaleert daarom dat de aanwezigheid van een antibioticumresistentiegen door bepaalde groepen in de samenleving als ongewenst kan worden beschouwd. Dat schrijft de COGEM in een advies aan de minister van VROM.
MON87460 brengt het cspB ('cold shock protein') gen tot expressie waardoor de maisplant tolerant is voor droogte. Daarnaast bevat deze lijn het nptII gen waardoor deze resistent is tegen de antibiotica kanamycine en neomycine.
Verwildering van maisplanten is in Nederland nooit waargenomen. Daarnaast is opslag van maisplanten in Nederland nagenoeg uitgesloten. Er zijn geen redenen om aan te nemen dat expressie van de geïnserteerde genen het verwilderingspotentieel van mais vergroot. Bovendien zijn er in Europa geen wilde verwanten van mais aanwezig waardoor uitkruising niet mogelijk is. Daarom acht de COGEM de kans dat incidenteel morsen leidt tot verspreiding van gg-maislijn MON87460 verwaarloosbaar klein.
De COGEM signaleert dat, hoewel zij geen milieurisico ziet, de aanwezigheid van een antibioticumresistentiegen door bepaalde groepen in de samenleving als ongewenst kan worden beschouwd. Een beoordeling van de voedselveiligheid, inclusief incidentele consumptie, wordt echter door een andere instantie uitgevoerd en is daarom geen onderdeel van de risicoanalyse in het advies van de COGEM.
Zie voor meer informatie de site van de COGEM.
bron: COGEM, 30/03/10
M.b.t. de voedselveiligheid mogen andere partijen hun oordeel geven want daar gaan we niet over zegt de COGEM.
Er kunnen dus meer antibioticum worden toegepast in ons toekomstig voedselpakket terwijl er juist al zo veel antibioticum in ons voedsel zit en dat juist terug gedrongen zou moeten worden.
Mais arealen worden steeds groter, dat samen met de zaadbehandeling is biodiversiteit en voedselveiligheid een steeds verderaf gelegen gebied aan het worden.
Lees daar maar het Agriarchief erop na http://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=113584&b=ah100407