Het opeten van bijen en larven staat ons gevoelsmatig tegen en toch maken ook onze bijen deel uit van dierlijke en menselijke consumptie; dat wil zeggen, dat zij deel uitmaken van de voedselketen in de natuur. Hoe kan het anders, gezien de eiwitrijke stoffen die zij in zich hebben.
In twee afbeeldingen de voornaamste bijeneters op een rijtje:

meestal zijn de donkere bessen van de vroegste generatie allang door de spreeuwen opgegeten en de zaden verspreid; overal in de tuin vind ik dan de jonge plantjes terug. Nu echter zijn de vogels nog met de pruimen druk en hebben deze vuilboomtak met rust gelaten.
hennie oes
Koolmezen lokken vooral 's winters bijen naar buiten en doen zich er te goed aan; wie er veel last van heeft, doet er goed aan de vogels te voeren of de bijenkast te beschermen met gaas.
Spechten kunnen ravages aanrichten, vooral in bosrijke gebieden; onlangs kregen wij er een aantal fraaie foto's van te zien. Als het lukt een gat naar de nestruimte te slaan, zijn de bijen onrustig genoeg om zich ruimschoots te vertonen en als malse hap te dienen voor de dankbare vogel.
spinnen: iedere imker, die naar de heide reist, weet, dat hij er een groot aantal bijen aan kwijtraakt. De spin Thomise is in bijen gespecialiseerd; zij verbergt zich achter een Malva- bloem en verlamt de argeloze haalster met een giftige beet achter de kop. Daarna wordt de bij naar het nest getransporteerd. De Zebraspin (Argiope) vangt de bij in haar net en omwikkelt ze met een stevige cocon; zij verteert de bij volledig, waarbij de klonten stuifmeel mooi meegenomen zijn.
Bijenwolf (Philanthus triangulum F.) : het is een solitaire graafwesp; het wijfje is zwart-geel met een grote kop; zij graaft in de zomer een lange gang, eindigend in een vijf- tot '“tiental zijgangetjes met broedcellen. Hierin deponeert zij per cel plm.5 bijen; eitje erop en na een week heeft het larfje het voedsel al verteerd. De bijenwolf vangt haar slachtoffers als deze op bloemen aan het foerageren zijn; een snelle steek verlamt de bij; de honingmaag wordt ter plekke leeggedrukt en de nectar dient als energiebron voor de wesp; daarna klemt zij de bij tegen haar buik en vervoert haar naar het nest; per dag kan de wesp een tiental bijen op deze wijze vangen.; de levensduur van het bijenwolfwijfje is een maand en zij kan daarin 5 tot 8 broednesten verwerken.
Een levensbedreigend gevaar levert zij niet op voor onze volken. (Gegevens en foto uit de schitterende 'Gids van Bijen, Wespen en Mieren'