Er zijn meerdere redenen aan te wijzen, waarom het voor een imker van enorm belang is de raten van zijn volken goed te verzorgen
Voor de goede ontwikkeling van het volk is het nodig dat iedere jonge bij als bouwvakker en wasproducent een bijdrage levert aan de vorming van haar nest. Wanneer de imker erg lang oude ramen in zijn of haar volken laat, ontneemt hij ze de mogelijkheid tot regelmatige bouwactiviteiten en dat is slecht voor de harmonische ontwikkeling van het volk.
Oude raten zijn vergeven van ziektekiemen; denk bij voorbeeld aan nosema en vuilbroed; volken die om welke reden ook verzwakken, zijn ten dode opgeschreven, wanneer wij niet voor regelmatig schone raat hebben gezorgd. Een volk op oude raten kan hygiënisch niet functioneren. Voor een goede hygiëne is het van belang raten niet langer dan twee jaar te laten zitten; vervangen dus aan het begin van het derde seizoen; beter nog is vervanging in het tweede jaar.
Kunstraat, dat vervaardigd is uit was dat van her en der is verzameld, bevat zonder twijfel residuen van allerlei chemische bestrijdingsmiddelen; restanten ook van allerlei ziektekiemen die bij het verwerkingsproces niet worden vernietigd; te denken valt ook hier aan vuilbroedsporen die beneden de 120o C. nog 30jaren lang een bedreiging kunnen zijn. Bij verhitting van de was boven de 120oC verbrandt deze.
Bijen die je niet remt in haar bouwactiviteiten produceren grote hoeveelheden was, die je als imker kunt aanwenden voor een telkens nieuw ratenbestand . Imkers, die gezonde volken hebben en die deze vrij houden van ongewenste bestrijdingsmiddelen, kunnen alleen verzekerd zijn van 100% zuivere kunstraat, wanneer zij deze betrekken uit was van alleen hun eigen bijen.
Dat dit niet zo tijdrovend en niet zo duur hoeft te zijn als velen wel denken, kan ik laten zien met enige opnamen die ik maakte bij Jan Trip in zijn bijenwerkplaats in Erichem. Alles ziet er bij hem schoon, overzichtelijk en verzorgd uit . Hij was net bezig zijn ratenbestand voor het komend seizoen in orde te maken. Een tafel waarop alles voor een handige en vlotte productie bijeen staat. Aan materiaalkosten was hij nog geen € 200,- kwijt; de rest knutselde hij zelf in elkaar en het werkt perfect. Kijk maar mee:

De was is enkel en alleen van eigen bijen afkomstig; een zonnewassmelter en een eenvoudige waspers zorgen voor een schone productie, die meer oplevert, dan voor de eigen raatvellen nodig is. De brokken worden snel in de wassmelter vloeibaar gemaakt en voor het gebruik gaan ze nog een keer door een filter; rechts in de ketel. Een eenvoudige thermostaat zorgt voor een constante goede temperatuur.

Naast de ketel met de vloeibare was staat de raatpers en daarnaast een keteltje met warm water waarin een scheutje Dreft. De persvlakken met het raatpatroon worden eerst hiermee bevochtigd om vastplakken van de was te voorkomen.
Het bevochtigen en daarna aanbrengen van de was gaat vlot en zonder 'toestanden'