Honing levert schat aan antioxidanten
Dr. Nicki Engeseth, een onderzoekster van de University of Illinois heeft iets met honing. In eerdere studies toonde ze aan dat donkere honing meer antioxidanten bevat dan de lichtgekleurde soorten. De kleur wordt bepaald door het soort bloemen dat de bijen voor het produceren van de honing opzoeken. De donkerste honing haalt qua antioxidanten zelfs het niveau van spinazie of knoflook. Daarom beveelt ze aan om suiker door dit gezondere zoet te vervangen. Ook thee staat bekend als een belangrijke bron van dit soort stoffen. In een volgend experiment hoopt ze te kunnen aantonen dat honing een positief effect heeft op hart en bloedvaten. Dit onderzoek zal worden uitgevoerd bij konijnen.
In onze keuken hangt een oude spreuk: ‘Honing – een bloemetje voor het hart..!’ Vroeger wisten ze het al, ook zonder experimenten!
Antioxidanten, stoffen die toegevoegd worden aan o.m. voedingswaren, benzine, smeerolie, kunststoffen en rubber, met het doel autoxidatie te voorkomen of te vertragen. Deze oxidatie doet zich voor in aanwezigheid van lucht; ze wordt gestimuleerd door warmte, ultraviolet licht of metaalsporen en leidt tot het ranzig worden van vetten, gomvorming in benzine, elasticiteitsverlies in polyolefines en natuurlijke of kunstmatige rubber.
De antioxidatieve werking van sommige antioxidanten wordt versterkt door gelijktijdige toediening van zgn. synergisten: citroenzuur, wijnsteenzuur, melkzuur en daarvan afgeleide zouten.
!Piet
Antioxidanten in honing
-
- Berichten: 2128
- Lid geworden op: za 18 nov 2000, 00:00
- Locatie: Nederland
- Contacteer:
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten