En dit woord of om precies te zijn: de diastase-index, vond ik terug op de uitslag van de honinganalyse gedaan door PPO: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving.
De diastase-index van de door mij ingeleverde ‘duinen-melange’ geeft een waarde van 33.
Fijn, maar wat betekent dat?
De begeleidende brief geeft aan:
De diastase-index is een graadmeter voor de verhitting van de honing.
Alle honingen bevatten een kleine hoeveelheid diastase. Dit enzym wordt door de bijen aan de nectar teogevoegd. Diastase is zeer gevoelig voor verhitting. Bij verwarming boven 72 graden Celsius halveert het gehalte diastase in 4,5 uur. De enzymactiviteit vermindert door lange opslag. (definitie diastase index: het aantal milliliter van 1% zetmeeloplossing dat door de diastase in 1 g honing in 1 uur omgezet wordt).
Graag een antwoord: is 33 nu goed of niet?
Wat is de beste (hoogste score) bij honing en wat is de index van verhitte honing?
Huib Koel
