Experiment: ms genezen met “bijensteek”
Op uitdrukkelijk verzoek van 'ms-patiënten begint dit jaar een
experiment met de 'bijensteektherapie' , om te zien of het waar is
dat lijders aan deze ziekte baat vinden bij injecties met bijengif.
Door John van Oppen Dagblad van het Noorden 11-januari-2003
Dr. T. Wesselius, radioloog van het Gemini-ziekenhuis in Den Helder, is naast arts ook hobby-imker. Maar wat hem vooral drijft: hij is getrouwd met een ms-patiënte die baat lijkt te hebben bij het volgen van de bijensteektherapie die ze momenteel op eigen risico ondergaat.
"Ik wil met klem benadrukken dat nog nooit wetenschappelijk bewezen is of de bijentherapie. inderdaad helpt. Daarom kan, mag en wil ik de therapie niet propageren. Maar we kunnen ook de ogen niet sluiten voor alle recente en snelle ontwikkelingen. Uit medisch-ethisch oogpunt gezien moet er nu wel iets gebeuren", stelt de arts, imker, onderzoeker en ervaringsdeskundige.
Multiple sclerose is een ontluisterende ziekte die het centraal zenuwstelsel aantast, waardoor de 'communicatie' tussen de hersenen en andere delen van het lichaam steeds slechter verloopt. Dat kan leiden tot tientallen klachten van uiteenlopende aard. Patiënten ervaren bijvoorbeeld evenwichtsstoornissen, verlamming, spasmen, incontinentie en een teruglopend gezichtsvermogen. In de VS laten ms-patiënten die de wanhoop nabij zijn, zich sinds kort op vrijwillige basis bijengif toedienen.
Dat gebeurt in een gecontroleerd experiment, waarbij zij driemaal per week twintig bijensteken ondergaan. De eerste verkennende onderzoeken wijzen erop dat zeventig procent van de proefpersonen baat vinden bij die behandeling, mits uitgevoerd onder strenge voorwaarden.
In Nederland is mevrouw Wesselius, voor zover bekend, de enige die zich op eigen risico heeft onderworpen aan de therapie. Ook bij haar lijkt de behandeling aan te slaan. Kon ze vroeger nagenoeg niets meer, tegenwoordig is ze weer in staat om een eindje te fietsen en de was te doen.
Via internet, nieuwsgroepen en e-mail is dat nieuws als een lopend vuurtje door het kleine wereldje van 15.000 ms-patiënten in Nederland getrokken. Een tv-uitzending op National Geographic Channel, waarin de opvallende resultaten van de experimenten in het buitenland ook nog eens werden belicht, werkte als koren op de molen.
'We werden overstelpt met smeekbeden om toch ook in Nederland eindelijk zo'n experiment te starten", aldus woordvoerder Katja Bos van de Stichting Multiple Sclerose international (MSi), een patiëntenvereniging die zich ten doel stelt de kwaliteit van leven te verbeteren van de mensen die lijden aan deze ziekte.
Onder druk gezet door de aanzwellende stroom berichten over 'wonderbaarlijke genezingen' besloot de stichting 180.000 euro ter beschikking te stellen voor. een medisch verantwoord, wetenschappelijk onderbouwd onderzoek. .
"We kunnen de uitkomsten van buitenlandse experimenten niet langer geduldig afwachten. Het risico wordt te groot dat mensen die 'uitgedokterd' zijn, zelf gaan experimenten. En in handen vallen van charlatans die hen geld uit de zak proberen te kloppen", aldus Kat ja Bos.
Het onderzoek neemt het hele jaar 2003 in beslag en staat onder supervisie van prof. dr. J. de Keijser, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en neuroloog van het Academisch Ziekenhuis in dezelfde plaats. De feitelijke uitvoering berust echter bij dr. Wesselius en het Gemini-ziekenhuis in Den Helder.
Het experiment biedt plaats aan enkele tientallen patiënten, die gedurende een half j aar drie keer per week twintig bijensteken krijgen toegediend. Om de zes weken ondergaan zij een lichamelijk onderzoek door een neuroloog en een mri-scan. Na een half jaar ondergaat een tweede groep dezelfde behandeling en daarna: wil prof. dr. De Keijser de resultaten evalueren. "Vaststellen of symptomen van ms significant verbeteren door de bijensteektherapie, is<