MS behandeling door bijensteek

Over producten voor bijen (suiker) en van bijen (was/honing/stuifmeel/propolis enz.), recepten, en over de therapeutische mogelijkheden van deze produkten.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jan Kruit
Berichten: 305
Lid geworden op: vr 12 jan 2001, 00:00
Imker sinds: 1970
Aantal volken: 50
Bijenras(sen): Carnica
Locatie: Ter Apel Nederland
Contacteer:

MS behandeling door bijensteek

Bericht door Jan Kruit »

Voor u gelezen in het Dagblad van het Noorden 11-jan-2003

Experiment: ms genezen met “bijensteek”



Op uitdrukkelijk verzoek van 'ms-patiënten begint dit jaar een
experiment met de 'bijensteektherapie' , om te zien of het waar is
dat lijders aan deze ziekte baat vinden bij injecties met bijengif.

Door John van Oppen Dagblad van het Noorden 11-januari-2003

Dr. T. Wesselius, radioloog van het Gemini-ziekenhuis in Den Helder, is naast arts ook hobby-imker. Maar wat hem vooral drijft: hij is getrouwd met een ms-patiënte die baat lijkt te hebben bij het volgen van de bijensteektherapie die ze momenteel op eigen risico ondergaat.
"Ik wil met klem benadrukken dat nog nooit wetenschappelijk bewezen is of de bijentherapie. inderdaad helpt. Daarom kan, mag en wil ik de therapie niet propageren. Maar we kunnen ook de ogen niet sluiten voor alle recente en snelle ontwikkelingen. Uit medisch-ethisch oogpunt gezien moet er nu wel iets gebeuren", stelt de arts, imker, onderzoeker en ervaringsdeskundige.
Multiple sclerose is een ontluisterende ziekte die het centraal zenuwstelsel aantast, waardoor de 'communicatie' tussen de hersenen en andere delen van het lichaam steeds slechter verloopt. Dat kan leiden tot tientallen klachten van uiteenlopende aard. Patiënten ervaren bijvoorbeeld evenwichtsstoornissen, verlamming, spasmen, incontinentie en een teruglopend gezichtsvermogen. In de VS laten ms-patiënten die de wanhoop nabij zijn, zich sinds kort op vrijwillige basis bijengif toedienen.
Dat gebeurt in een gecontroleerd experiment, waarbij zij driemaal per week twintig bijensteken ondergaan. De eerste verkennende onderzoeken wijzen erop dat zeventig procent van de proefpersonen baat vinden bij die behandeling, mits uitgevoerd onder strenge voorwaarden.
In Nederland is mevrouw Wesselius, voor zover bekend, de enige die zich op eigen risico heeft onderworpen aan de therapie. Ook bij haar lijkt de behandeling aan te slaan. Kon ze vroeger nagenoeg niets meer, tegenwoordig is ze weer in staat om een eindje te fietsen en de was te doen.
Via internet, nieuwsgroepen en e-mail is dat nieuws als een lopend vuurtje door het kleine wereldje van 15.000 ms-patiënten in Nederland getrokken. Een tv-uitzending op National Geographic Channel, waarin de opvallende resultaten van de experimenten in het buitenland ook nog eens werden belicht, werkte als koren op de molen.
'We werden overstelpt met smeekbeden om toch ook in Nederland eindelijk zo'n experiment te starten", aldus woordvoerder Katja Bos van de Stichting Multiple Sclerose international (MSi), een patiëntenvereniging die zich ten doel stelt de kwaliteit van leven te verbeteren van de mensen die lijden aan deze ziekte.
Onder druk gezet door de aanzwellende stroom berichten over 'wonderbaarlijke genezingen' besloot de stichting 180.000 euro ter beschikking te stellen voor. een medisch verantwoord, wetenschappelijk onderbouwd onderzoek. .
"We kunnen de uitkomsten van buitenlandse experimenten niet langer geduldig afwachten. Het risico wordt te groot dat mensen die 'uitgedokterd' zijn, zelf gaan experimenten. En in handen vallen van charlatans die hen geld uit de zak proberen te kloppen", aldus Kat ja Bos.
Het onderzoek neemt het hele jaar 2003 in beslag en staat onder supervisie van prof. dr. J. de Keijser, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en neuroloog van het Academisch Ziekenhuis in dezelfde plaats. De feitelijke uitvoering berust echter bij dr. Wesselius en het Gemini-ziekenhuis in Den Helder.
Het experiment biedt plaats aan enkele tientallen patiënten, die gedurende een half j aar drie keer per week twintig bijensteken krijgen toegediend. Om de zes weken ondergaan zij een lichamelijk onderzoek door een neuroloog en een mri-scan. Na een half jaar ondergaat een tweede groep dezelfde behandeling en daarna: wil prof. dr. De Keijser de resultaten evalueren. "Vaststellen of symptomen van ms significant verbeteren door de bijensteektherapie, is<
Gebruikersavatar
wilde
Berichten: 1641
Lid geworden op: do 03 okt 2002, 23:16
Imker sinds: 1980
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Bastaard
Locatie: Koudekerke
Contacteer:

Re: MS behandeling door bijensteek

Bericht door wilde »

In het feb03-nummer van het Maandblad Bijen staat hetzelfde bericht over de bijensteektherapie, maar dan wat minder uitvoerig. Eindelijk zal dus ook in Nederland een wetenschappelijk onderzoek worden gestart naar de werkzaamheid etc. Het levert misschien ook nieuwe gezichtspunten op t.a.v. de oorzaken van deze ernstige ziekte.
Ik zou het zeer waarderen als de onderzoekers bereid zouden zijn de onderzoeksmethode nader te specificeren. Dat is voor imkers gewoon mooie informatie. Bij een dergelijk onderzoek heb je tenminste een vraagstelling/opdrachtformulering nodig en gecontroleerde omstandigheden en middelen binnen een minimumomvang.

Ik vraag mij daarbij af of het verschil zou uitmaken welke bijen het gif leveren. Dat kan immers mogelijk tot verschillende uitkomsten leiden. Laat ik wat duidelijker zijn.

1. Sommige bijenrassen zoals Carnica en Buckfast zijn mede kunstmatig geteeld met selectie op zachtaardigheid, bij de een mogelijk wat meer dan de ander. Indien een bijenvolk minder agressie vertoont, dus meestal ook minder verdedigend optreedt in het algemeen, kan ik mij voorstellen, dat na langdurige selectie op het zachtaardigheidscriterium, de gifkwaliteit terugloopt. Tevens zou de gifblaasomvang kleiner kunnen zijn. Het zijn slechts veronderstellingen, maar zulke uitkomsten zijn mijns inziens niet helemaal ondenkbaar. Bij een '˜betere' gifkwaliteit en grotere gifblaasinhoud zou wellicht volstaan kunnen worden met minder steken.

2. Sommige bestrijdingsmiddelen zoals cumafos en fluvalinaat laten residuen achter in de was van de raat en ook in de honing. Ongetwijfeld ook in de bijen. Dergelijke verontreiniging zou ook in het gif kunnen voorkomen. Bij een proef met bijengif lijkt het daarom verstandig om met bijengif te werken, dat afkomstig is van volken, die op dezelfde wijze zijn behandeld. Bij het bestaan van een grote onderzoeksgroep, zou zelfs een afgesplitst deelonderzoek naar verschillende uitkomsten mogelijk zijn t.o.v. verschillende bijengif-leveranciers.

Het kwalitatief beste gif zal afkomstig zijn van ecologisch op verantwoorde wijze geteelde bijen. Met name de gebruikte bestrijdingsmiddelen en de afkomst van de was lijkt mij van belang. Daarnaast kan een '˜natuurlijk' ras als de inheemse zwarte bij een geschikte (betere) leverancier zijn.
Er zijn in Nederland slechts enkele individuele en groepen imkers, die bewust was (her)gebruiken uit een gesloten schoon circuit. Dat is onder andere een voorwaarde voor het EU-etiket '˜biologisch'. Ook het uitsluitend zelf raat laten bouwen zonder gebruik van kunstraat valt daar natuurlijk onder. Het aantal leveranciers van ecologisch gezien '˜goed gif' zou wel eens heel beperkt kunnen zijn. Misschien graaf ik te diep, wat wel eens meer gebeurt, en maakt het niet veel uit. Een ruime beschikbaarheid is dan geen probleem.

Ik zou het toch wel aardige informatie vinden als nadere feitelijke en statistische gegevens over de opzet van het onderzoek door de wetenschappers gepubliceerd zouden worden. De uiteindelijke resultaten zijn natuurlijk het meest interessant, maar dat zal wel even duren.
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast