Als een bijenkolonie te groot wordt, vertrekt de koningin met ongeveer de helft van haar onderdanen. Eerst gaat een honderdtal bijen op zoek naar een nieuwe locatie. De verkenners melden hun bevindingen aan de wachtenden, er wordt een keus gemaakt, en de zwerm stijgt op. Maar hoe kiezen bijen?
Filosofen en wiskundigen kunnen er uren over tobben: hoe moeten groepen tot overeenstemming komen, zodat het eerlijkst met alle belangen rekening is gehouden?
Sociologen en biologen kunnen er uren naar kijken: hoe proberen groepen tot dergelijke overeenstemming te komen?
Mensen overleggen, wisselen argumenten uit, en stemmen - maar hoe doen dieren dat?
Ook dieren die in groepen leven, moeten soms beslissingen nemen, en de laatste jaren dringt het tot sociobiologen door dat hier een heel onderzoeksterrein braak ligt. De eerste aanzetten werden gegeven in de klassieke studie van Hans Kummer uit 1971 onder bavianen, maar sindsdien zijn ook buffels en mieren in het vizier gekomen.
Thomas Seeley, één van de grootste bijenkenners (...) van het moment, draagt deze maand zijn steentje bij door de ogenschijnlijk eenvoudige vraag te stellen: hoe bijen het eens worden als zij een nieuwe vestigingsplaats zoeken. Kiezen zij de plek waarvoor het driftigst gedanst wordt? Laten verkenners zich overtuigen door andere bijen? Stoppen ze eerder met dansen als de door hen gevonden plek niet aan alle eisen voldoet?
Bijen hebben maar kleine hersentjes.
Huib Koel

Bijgewerkt door - Huib Koel op 05/05/2003 20:29:31