Verwant aan honingbijen zijn talloze insecten. Veel imkers hebben er een speciaal oog voor ontwikkeld. Ook niet verwante insecten hebben vaak hun interesse.
Deze vlieg in mijn tuin zat op marjolein.
Weet iemand welke dit is? Ik heb hem nooit eerder gezien.
De vlieg heeft een zeer bijzondere tekening maar is toch onopvallend.
Albert de Wilde
Dag Erik, bedankt voor de aanduiding. Dat zou het inderdaad wel eens kunnen zijn. Ik zal eens opletten of ik de vlieg nog meer tegenkom. Het is maar een klein beestje en het valt niet op. De plaatjes zijn gemaakt met wat minder goed weer. Dat kan dus beter. Ook die van Hans zijn maar matig. Je kunt niet altijd maximaal scoren.
Ik kijk dikwijls op de site van Hans Arentsen, maar heb deze toch gemist. Ik kijk vooral naar zijn fotografie (met een Nikon coolpix). Hij maakt mooie opnamen. Ik weet hoe moeilijk het kan zijn en heb veel waardering voor zijn vele mooie plaatjes en goede beschrijvingen.
Groetend, Albert
Erik, bij het struinen naar wat planten voor de drachtplantengids kwam ik rupsen tegen op akkerdistel in een akkerrand met bloemen. Ze waren redelijk talrijk. Hier dus weer werk aan de winkel, want ik kan de rups niet in mijn boeken vinden. Ken jij hem misschien? De rups is ongeveer 4 cm lang en maakt ook een licht spinsel waarin hij bivakkeert en de resten achterlaat, zie tweede foto. Klik op de foto's voor een vergroting.
Groetend, Albert
Het beestje doet z'n naam eer aan. Het is namelijk de rups van de distelvlinder. Naast distels vind je ze ook wel op brandnetels, kaasjeskruid en astersoorten. Over enkele weken veranderen ze in goudkleurige poppen, als van een tropische vlinder. Vorig jaar vond ik zo'n pop en wist niet van welke vlinder dit was. In het potje, waar ik hem instopte om het eindresultaat te kunnen zien, liep een verfrommelde distelvlinder uit.
In het najaar vertrekken de (jonge) vlinders naar Zuid-Europa om hier te overwinteren.
Groetjes,
Bedankt Erik, ik had het kunnen weten bij beter zoeken in mijn literatuur. Ik heb nu zelfs een plaatje gevonden van de rups. Toch handig zo'n forum waar je vragen kunt stellen ...
Albert
Nieuw onbekend insect
In mijn tuin is een wesp aanwezigdie ik al enige weken bijna dagelijks zie. De wesp fourageert praktisch uitsluitend op sneeuwbes, zo te zien om nectar te halen. Ik vermoed dat het een urntjeswesp is van het genus Eumenes. Weet iermand of dit juist is en welke soort het dan mogelijk is? Er komen in Nederland volgens mijn literatuur 4 soorten voor (in België 5), maar de foto die ik maakte is net iets anders dan de plaatjes in mijn boeken. Het dier zat even te poetsen op een blad van grote klis. Ik schat de lengte van de wesp op 16 - 18 mm. De foto is van matige kwaliteit, want het dier zit steeds op plekken die voor mij niet goed bereikbaar zijn. Ik hoop op wat betere in de toekomst. Het mooiste zou zijn als ik een urntje van deze wesp zou vinden op een plant.
Klik op de foto voor een vergroting.
Groetend, Albert
Wat een toeval. Twee weken geleden zag ik deze wespensoort voor het eerst in de heemtuin in Oostkapelle en ik heb er eentje gevangen in de hoop de soort te kunnen bepalen.
Net als jou was ik al tot de conclusie gekomen, dat het een urntjeswesp betrof, maar ja, welke van de 4? Ik heb geen boeken, waarin ze afgebeeld zijn. Als ik het weet, zal ik het je melden.
Groetjes,